Voiko energialaskun nousua estää?
Fossiiliset polttoaineet ovat kallistuneet ennätysmäisesti eikä loppua näy. Tämä näkyy sekä sähkö- että lämmityslaskuissa. Pääkaupunkiseudun viimeisin hyytävä uutinen oli Helenin 24.8. tekemä ilmoitus 58 %:n hinnankorotuksesta toistaiseksi jatkuviin sähkösopimuksiin. Uusi hinta tulee voimaan jo lokakuun alusta. Myös kaukolämmön puolella odotetaan kauhulla saman tyyppisiä ilmoituksia. Moni taloyhtiö miettii, miksi tähän on tultu ja voidaanko asialle tehdä mitään.
Historiaa ei voi muuttaa, mutta on silti todettava, että isoja strategisia virheitä on tehty ainakin Helen Oy:n energian tuotantotavan valinnoissa ja suunnitelmissa viimeisten 10–20 vuoden aikana. Muualla Suomessa korotuspaineet ovat pääosin paljon pienemmät tai jopa olemattomat.
Nyt tarvitaan nopeasti vaikuttavia tekoja
Nopealla aikataululla kustannuksiin voidaan vaikuttaa kahdella tavalla: omaa kulutusta vähentämällä ja hintojen nousua hillitsemällä. Edellisen keinot ovat useimmilla jo tiedossa; lämpöjä alentamalla, suihkuaikaa lyhentämällä ja sähkölaitteiden käyttöä minimoimalla voidaan pienentää energialaskua. Nämä toimet ovat jo toivottavasti käytössä kaikilla asukkailla sekä taloyhtiöillä. Taloyhtiöissä laskun maksavat lopulta aina osakkaat, joten hyvät vinkit ja ohjeet kaikille yhtiön asukkaille ovat tarpeen.
Sen sijaan yksikköhintojen hillintäkeinoja ei ole tarpeeksi nostettu esiin. Kunnat ja valtio tarvitaan apuun nopeasti.
”Yhtäkään asumisen kustannuksia nostavaa maksua tai veroa ei tule nyt toteuttaa. Päinvastoin tulee hakea keinoja, joilla hillitään hinnankorotuksia. Tällaisia keinoja voisivat olla kuntaomisteisten energiayhtiöiden tuottotavoitteista luopuminen sekä määräaikaiset energiatuet ja verohelpotukset”, toteaa Kiinteistöliiton Uusimaan toiminnanjohtaja Mika Heikkilä.
Pidemmällä aikavälillä taloyhtiössä on hyvä selvittää mahdollisuuksia uusiutuvien energiamuotojen käyttöön, esimerkiksi maalämpö, ilmalämpöpumput, aurinkokeräimet ja näiden erilaiset yhdistelmät. Nämä keinot eivät kuitenkaan ehdi avuksi vielä tulevaan talveen, ellei projektia ole jo aloitettu.
Lue myös:
Asumismenojen osuus kotitalouksien tuloista kasvaa tänä vuonna rajusti >>
Kallis energia vie kotitalouksien rahat >>