Vinkit järkevään energiankäyttöön kotona ja taloyhtiössä
Energiansäästö on ajankohtaista ja järkevää niin asukkaille kuin myös koko taloyhtiölle. Eniten energiaa taloyhtiössä kuluu lämmitykseen ja lämpimään käyttöveteen. Taloyhtiön hoitokuluista energia – ja vesikustannukset ovat tyypillisesti 30-40 prosenttia (perustuu vuoden 2020 tilastoihin).
Seuraa omaa sekä taloyhtiösi energiankäyttöä säännöllisesti
Ennen kuin taloyhtiössä suunnitellaan isompia energiaremontteja, kannattaa ensin tutustua oman taloyhtiön energiankulutukseen. Kulutuksen seuraaminen on ensimmäinen askel kohti energiansäästötoimenpiteitä. Yhtä lailla, kun taloyhtiön hallituksen kokouksissa seurataan yhtiön kassasaldoa, tulisi seurata myös energian -ja vedenkulutusta.
Aloita lämmityksestä ja lämpimästä käyttövedestä, jotka muodostavat taloyhtiön energiankulutuksesta suurimman osan
Taloyhtiössä energiansäästöä voidaan saada asukas -ja taloyhtiötasolla. Energiansäästössä ei ole olemassa vippaskonsteja. Keinoja on paljon niistä on hyvää, tutkittua tietoa. Ne pitää vain ottaa käyttöön. Monille tutut vinkit lyhyemmästä suihkusta, huonetilojen lämpötilan laskusta ja hukkaenergian vähentämisestä ovat hyviä keinoja ja niihin kannattaa kiinnittää huomiota.
Katso Usein kysytyt kysymykset– osiosta, mistä asioista taloyhtiön hallitus voi päättää liittyen energiansäästöön taloyhtiössä.
Kulutuksen seuraaminen auttaa vähentämään sähkön/kaukolämmön kulutusta ja säästää näin rahaa
Kun osakkaat saa kiinnittämään huomiota omaan energiankulutukseensa ja seuraamaan sitä aktiivisesti, se heijastuu positiivisesti myös taloyhtiön energiankulutukseen. Energiayhtiöiden verkkopalveluista ja apeista asukas voi helposti seurata omaa sähkönkulutustaan. Säännöllinen seuranta on avain kulutuksen hillitsemiseen ja vähentämiseen. Taloyhtiön edustaja voi katsoa taloyhtiön sähkön- ja lämmönkulutuksen tietoja.
Kannusta ja motivoi kaikkia taloyhtiön asukkaita järkevään energiankäyttöön
Taloyhtiössä on hyvä herätellä asukkaita järkevään energiankäyttöön. Energian kallistuessa taloyhtiön kulut nousevat ja vaikuttavat suoraan yhtiövastikkeisiin. Monessa taloyhtiössä joudutaankin nostamaan hoitovastiketta tai jopa perimään ylimääräisiä vastikkeita. Suunnitelmallisuus ja varautuminen ovat aina parempia keinoja kuin reagointi jälkikäteen.
Suihkun kestolla on väliä
Lyhentämällä suihkuaikaa, säästetään helposti energiaa ja vettä. Taloyhtiössä lämmitysenergiaa tarvitaan tilojen ja lämpimän käyttöveden lämmittämiseen. Käyttöveden lämmittämiseen kuluu tyypillisesti noin 20–30 % ostetusta lämmitysenergiasta. Taloyhtiöissä, joissa ei ole käytössä asuntokohtaisia vesimittareita, vettä kuluu yleensä enemmän.
Laske tämän esimerkin avulla paljonko oman taloyhtiösi kulutus olisi euroissa. Lopputulokseen vaikuttaa taloyhtiösi käyttämä energiamuoto (esimerkiksi kaukolämpö tai sähkölämmitys) ja taloyhtiön voimassa oleva energiasopimus.
Säästä säätämällä taloyhtiön yleisten tilojen lämpötiloja
Monen taloyhtiön rappukäytävässä on aivan liian kuuma. HSY:n tekemässä Taloyhtiöiden yhteistilojen lämpötilaprojektissa huomattiin, että mitattujen taloyhtiöiden yleistilojen lämpötilat olivat talvella pääsääntöisesti yli 20 asteen ja jopa 24 asteessa. Noin 17 astetta riittää hyvin rappukäytävään ja verkkokellariin. Lisäksi autohallien lämpötilaan kannattaa kiinnittää huomiota.
Laske huoneiston sisälämpötilaa
Laskemalla huoneistolämpötilaa säästetään energiaa. Jos taloyhtiön kaikkien lämmitettyjen tilojen lämpötilaa lasketaan yhdellä asteella, säästetään noin 5 prosenttia taloyhtiön lämmitysenergiassa.
Huonelämpötiloja kannattaa seurata ja mitata säännöllisesti. Kun huoneistolämpötilaa säädetään, tulee huomioida myös asumisterveysasetusmääräykset. Energiataloudelliset lämpötilat asuinhuoneissa parantavat asumisviihtyvyyttä ja sisäilman laatua.
Taloyhtiön suunnitelmallisella kiinteistönpidolla on suuri merkitys energiatehokkuuteen
Energiatehokkuuden parantaminen on osa hyvää ja suunnitelmallista kiinteistönpitoa. Energiatehokas valaistus, ilmanvaihto ja lämmöntalteenottojärjestelmät vähentävät energian kulutusta.
Laita palju talviteloille
Paljut ja altaat ovat helppoja energiansäästökohteita. Syksyn tullen altaan käyttö kannattaa lopettaa ja aloittaa se uudelleen keväällä. Altaan käyttämä energiamäärä riippuu mm. altaan koosta, veden lämpötilasta, altaan eristyksestä ja ulkolämpötilasta.
Tiesithän, että jäsenemme saavat maksutonta energianeuvontaa? Lue lisää >>
Hyödyllisiä linkkejä
- Kiinteistöliiton energianeuvonta >>
- Taloyhtiön energiatehokkaat lämmitysratkaisut (Kiinteistömedian kirja ) >>
- Webinaaritallenne: Taloyhtiöiden energiatehokas arki ja ylläpito (Kiinteistöliitto, jäsensivut -> verkkoluennot)
- Webinaaritallenne: Lämmitysmuutokset taloyhtiöissä (Kiinteistöliitto Uusimaa, jäsensivut -> tilaisuuksien aineistot)
- Miten parannan taloyhtiön energiataloutta (Kiinteistöliitto Uusimaan blogi) >>
- Kaukolämpö kuntoon – vinkkejä taloyhtiön lämmityskustannusten pienentämiseksi (Kiinteistöliitto Uusimaan blogi) >>
HSY
- Maksuton energianeuvonta Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten taloyhtiöille >>
- Energiatehokkaan asumisen avaimet -opas ja viestintämateriaaleja hallituksen käyttöön >>
- Taloyhtiöiden energia-aiheiset verkkokurssit >>
- Trooppinen rappukäytävä on helppo säästökohde (HSY) >>
- TAVIS – Taloyhtiöiden viestintää energia-asioista >>
- Isännöitsijä energiaremonttien veturina >>
Motiva
- Astetta alemmas (Motiva) >>
- Taloyhtiöt-yhdessä energiatehokkaasti (Motivan laaja sivusto) >>
- Suunnitelmallinen kiinteistönpito (Motiva) >>
Muita
- Energiahukan vähentäminen >>
- Asunto-osakeyhtiöiden hoitokulut (Tilastokeskus) >>
- Suunnitelmallinen kiinteistönpito KIPI >>
- Alueeni toimitusvelvollinen sähkönmyyjä (Energiavirasto) >>