Vet du i vilket skick ventilationen i ditt husbolag är?
Ventilationssystemet är ett av husbolagets grundläggande system. Husbolaget ansvarar för dess underhåll och service. Många gånger kommer man inte ihåg att se till ventilationssystemet tillräckligt, trots att ventilationen har stor betydelse för boendehälsan och trivseln samt för energiförbrukningen.
Ventilationens uppgift är att ta in ren luft att andas in och att föra ut orenheter som bildas i byggnaden. Ventilationen fungerar utifrån tryckskillnader. Luften flödar från större tryck till mindre.
Ventilationssystemen kan indelas i tre grupper enligt funktionssättet:
- Självdragsventilation, där frånluften rör sig utifrån temperaturskillnader och vindpåverkan
- Mekanisk frånluftsventilation, där frånluftens rörelse får hjälp av en fläkt, vanligtvis en takfläkt
- Mekanisk till- och frånluftsventilation, där tilluften blåses in i bostaden mekaniskt och frånluften avlägsnas med en takfläkt
Bristfällig tilluft det vanligaste problemet, ofta finns det att anmärka på också om frånluftskanalernas kondition
De vanligaste problemen i frånluftsventilationen hör ihop med att det inte fås tillräckligt med tilluft. Frånluftsventilationen, oavsett om det handlar om självdrag eller mekanisk, fungerar inte om det inte kommer in tilluft i bostäderna. Ofta finns det inte tillräckligt med ventiler för ersättningsluft, de har täppts till av de boende eller filtren är smutsiga. I synnerhet vid fasad- och fönsterrenoveringar är det viktigt att anlita en VVS-konstruktör för att säkerställa att planen beaktar ventilationens funktion.
Det finns ofta saker att anmärka på om frånluftskanalernas skick. De är ofta smutsiga eller trasiga. Frånluftskanalerna behöver rensas minst vart tionde år och om man inte är säker på i vilket skick de är, bör man låta en expert ta en titt på dem. Om flera bostäder är kopplade till samma kanaler kan det påverka brandsäkerheten.
Spara energikostnader med hjälp av ventilationssystemet
Mekanisk till- och frånluftsventilation är om den underhålls rätt det mest energieffektiva och bäst fungerande av ventilationssystemet. Med det kan man spara mer än 30 procent av de årliga kostnaderna för uppvärmningsenergi. Genom att regelbundet byta filter säkerställer man att tilluften är ren och värmeåtervinningen energieffektiv.
I samband med bytet av filter bör man granska aggregatets funktion sensoriskt. Kanalerna bör rensas med 5–10 års intervaller och samtidigt bör luftflödet ställas in korrekt. Det är nära nog omöjligt för den boende att själv bedöma i vilket skick ett mekaniskt till- och frånluftssystem är, varför det är bäst att låta en expert kontrollera konditionen regelbundet.
I nya fastigheter är ventilationsaggregaten kopplade till fastighetsautomationssystemet. Automationssystemets syfte är att med hjälp av fastighetens tekniska system styra och övervaka fastighetens funktion. Automationen kan inte själv åtgärda eventuella fel i utrustningen varför den endast är ett hjälpmedel. Om er fastighet har ett fastighetsautomationssystem bör dess funktion och dataskyddet regelbundet ses över.
Lär känna husbolagets ventilationssystem och ta del av rapporterna
Bolagets styrelse och disponent bör gå igenom rensnings-, kartläggnings- och underhållsrapporterna om ventilationen och låta reparera upptäckta brister. Fläktarna, värme- eller värmeåtervinningselementen i ventilationen är inte eviga. Deras genomsnittliga livslängd är mellan 15 och 25 år. Moderna fläktar förbrukar avsevärt mycket mindre el än äldre. Om utrustningen börjar nå livscykelns slut bör den bytas ut. Man bör inte börja byta ut något utan planering. En VVS-konstruktör kan se till att utrustningen blir rätt dimensionerad för fastigheten. I samband med bytet ska luftmängderna alltid mätas och justeras. Det är alltid bäst att övervaka arbetet med att byta, mäta och justera fläktarna, rätt installerade fungerar de ekonomiskt och håller längre.
Skribenten är Kiinteistöliitto Uusimaas VVS-expert Janne Laksola.