Vårt klimatsmarta husbolag – energigärningar som sparar pengar
Hur mycket tänker jag på klimatet när jag håller fönstret öppet där hemma, njuter av långa duschar eller vrider elementtermostaten på maximi. Det gör jag väl inte, men lyckligtvis har jag vuxit upp till en både slantvändande och regellydig ordentlig medborgare. Och när detta kopplas med jobb i husbolagens serviceorganisation och ordförandeskap i det egna husbolaget är soppan kokt efter alla konstens regler.
Men vad är då klimatsmarthet i boendet, oavsett om det handlar om småhus eller större husbolag. Själv ser jag det som en helhet bestående av flera mindre delar. Om dessa delar talas det även på föreläsningarna under en turné på temat klimatsmarta husbolag (Ilmastoviisas taloyhtiö) som gör ett stopp i Kiinteistöliitto Uusimaas område den 13 oktober. Där sägs att smarthet är att vara beredd på och skydda sig mot klimatförändringarnas effekter och att försöka dämpa och förebygga dem.
Om vi vill dämpa och förebygga klimatförändringarnas effekter måste vi givetvis först ta reda på vilka dessa förändringar hos oss kan vara, och hur förberedda våra husbolag är att möta dessa förändringar. I mitt husbolag från 1963 med sina sju våningar och två trappor är den konditionsutredning som vi gjort ett utmärkt hjälpmedel för att öppna aktieägarnas ögon för vår beredskap inför kommande förändringar och de åtgärder som behövs. Oavsett vad som händer i världen och atmosfären står vårt husbolag förhoppningsvis kvar om 50 år och behöver därför långsiktigt och planenligt underhåll. Jag ger tummen upp för regelbundna konditionsutredningar!
Vilka är då de små delar i helheten med vilka jag som enskild boende kan dra mitt strå till stacken när husbolagets satsningar gäller vår fastighet. Ganska många av dem handlar om förnuftig energianvändning som samtidigt sparar både egna pengar och vår planet. Varför skulle jag då inte ansluta mig till de klimatsmarta och fästa uppmärksamhet vid följande vardagliga saker: inte låta vattnet rinna i onödan, hålla en skälig inomhustemperatur (24 grader är för mycket), stänga fönstren efter att kort ha vädrat, sortera avfall i rätta kärl, använda endast ledlampor och inte täppa till ventilationsöppningar. Jag ger alltså tummen upp för enkla gärningar!
Husbolagets och de boendes satsningar i detta klimattalko är mycket viktiga och att kommunicera ut dem livsviktigt. Det är onödigt att anklaga andra för passivitet utan tillräckligt aktiv kommunikation. Och för att budskapet ska gå fram är det bra att uttrycka i euro vad jag kan spara genom att vara smart. Jag ger också tummen upp för tillräcklig och tydlig kommunikation!
Och avslutningsvis lite om mitt eget husbolag. Vi har under årens lopp vidtagit en mängd underhållsåtgärder för förnuftig energianvändning, men det finns alltid nytt att lära. Jag har därför anmält vårt husbolag till den lokala fastighetsföreningens verkstad Ilmastoviisautta taloyhtiölle den här hösten. Jag förväntar mig att vi tillsammans med yrkesfolk (Motiva, Talokeskus) kan skapa praxis för husbolag av olika ålder och kan dela med oss av det smarta vi lärt oss till er alla. Till slut ger jag tummen upp för evigt lärande!
Skribenten är verksamhetsledare Marika Sipilä.