Uusien jäteastioiden jakelu alkaa huhtikuussa pääkaupunkiseudulla ja Kirkkonummella
Pääkaupunkiseudun jätehuoltomääräysten lajittelua koskeva osa astui voimaan kahden vuoden siirtymäajan jälkeen vuoden 2021 alussa. Kiinteistöille, joita muutokset koskevat on lähetetty kirjeet muutoksesta ja kiinteistön tulevista jätepalveluista.
Uusi Roskismallisto 2021 tuo lisää lajittelumahdollisuuksia lähes 6000 kiinteistölle
HSY jakaa pyörällisiä jäteastioita jaetaan kevään aikana noin 10 000 kappaletta lähes 6000 kiinteistölle. Jakelu tapahtuu porrastetusti alueittain ja alkaa lasin, pienmetallin ja muovipakkausten keräysastioiden toimittamisella huhtikuusta alkaen. Pienet 5-9 asunnon kiinteistöt saavat biojäteastian ja pakkausten monilokeroastian toukokuun jälkipuoliskolla.
Uusien pyörällisten muovipakkausastioiden tyhjennykset HSY aloittaa viimeistään toimitusta seuraavalla viikolla ja muiden muutaman viikon sisällä toimituksesta. Uusien syväkeräysastioiden ja pakkausten monilokeron tyhjennys aloitetaan porrastetusti alueittain 31.5. alkaen.
Tilaongelmaa voi helpottaa ylimääräisen sekajäteastian poistuminen
Monet pienemmät kiinteistöt ovat jo vapaaehtoisesti keränneet esimerkiksi biojätettä ja muovipakkauksia, mutta monelle jäteastioita on kuitenkin tulossa lisää yksi tai useampi. Ja se vaatii tilaa enimmillään noin 2 – 2,5 metriä kiinteistön koosta ja olemassa olevasta jäteastiavalikoimasta riippuen.
Jos sekajäteastioita on ennestään kaksi tai useampia, yksi astia viedään pois. Tämä helpottaa joiltakin osin tilanpuutetta.
Jäteastioiden sijoitteluun liittyvät määräykset ja ohjeet täytyy tarkistaa oman kunnan rakennusvalvonnasta ja myös paloviranomaisten ohjeet on syytä muistutella mieleen. Jätetilaa koskevaa lisätietoa löytyy HSY:n verkkosivuilta hsy.fi/jatetila.
Sekajäte minimiin vähemmillä astiatyhjennyksillä
Sekajäte on kallein jätelajeista ja sen määrä kannattaakin nipistää minimiin ahkeralla lajittelulla. Etenkin isommissa kiinteistöissä tämä voi tuoda selkeitä säästöjä yhtiölle.
Esimerkiksi helsinkiläisessä 60 asunnon taloyhtiössä oli ennen muovipakkauskeräystä neljä sekajäteastiaa sekä muut määräysten mukaiset keräysastiat, joita asukkaat käyttivätkin aktiivisesti. Jätehuollon vuosikustannukset olivat yli 7000 euroa. Kun yksi sekajäteastiaa korvattiin muovipakkausastialla, ja myöhemmin vielä toinenkin sekajäteastia vaihtui keltaiseen muovinkeräysastiaan, putosivat kustannukset kahdella tuhannella eurolla vuodessa.
Eri astioiden optimaalista määrää ja tyhjennystiheyttä kannattaakin usein säätää ajan myötä.
Muista neuvonta – tilaa maksuttomia lajitteluohjeita
Jätehuoltomääräyksien mukaan kiinteistön velvollisuus on huolehtia ajantasaisista jätteiden lajitteluohjeista ja tiedotettava asukkaita velvollisuudesta lajitella jätteensä. HSY:n tuomissa astioissa on valmiina kolmikielinen, graafinen jätelajia osoittava tarra. HSY tarjoaa asiakaskiinteistöilleen maksuttomia lajitteluohjeita ja jätekatokseen kiinnitettäviä muovitettuja ohjejulisteita, joita voi tilata esitepalvelusta osoitteessa hsy.fi/esitteet.
HSY tarjoaa myös maksuttomia lajitteluneuvontatilaisuuksia tai vaikkapa kompostointikurssin kiinteistöille koronavirustilanteen sallimissa puitteissa.
Lisää aiheesta:
- Päivittyvä kooste muutoksesta, lue lisää >>
- Pääkaupunkiseudun ja Kirkkonummen jätehuoltomääräykset >>
- Lue Kiinteistölehti Uusimaan artikkeli ”Miten jätelain uudet määrykset toteutuvat taloyhtiöissä”
- Onko kierrätyksellä väliä >>