Julkaistu · Päivitetty
Usein kysytyt kysymykset lajittelusta ja kierrätyksestä
Olemme keränneet tähän usein kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksia kierrätykseen liittyen. Vastaukset on laadittu Hyvinkään ja Riihimäen alueen näkökulmasta. Tarkemmat jätehuollon aluerajat löydät tästä >>
Urbaani legenda ei pidä paikkaansa; erilliskerättyjä pakkausjäteitä ja biojätteitä ei ohjata polttoon, vaan ne kuljetetaan eteenpäin kierrätettäviksi. Kaikkea ei kuitenkaan voida kierrättää, lajitellunkin jätteen joukossa on kierrätyskelvotonta materiaalia ja tällaiset rejektit sekä sekajäte ohjataan polttolaitokselle.
Hyvinkään ja Riihimäen alueella Kiertokapula tiedottaa ja ohjeistaa jäteneuvontaan liittyvistä asioista kotisivuillaan, kaksi kertaa vuodessa ilmestyvässä Tietokapula-lehdessä, jätehuollon uutiskirjeissä ja sosiaalisessa mediassa. Kiertokapulan kotisivulta on löydettävissä jätteille myös lajitteluhaku sekä tietoa eri jätelajeista. Jäteneuvontaan liittyvissä asioissa voi olla yhteydessä Kiertokapulan neuvontaan, puh. 075 753 0011, neuvonta@kiertokapula.fi. Kotisivuilta lajitteluapua on saatavilla myös Chat-palvelusta.
Kiinteistön velvollisuus on huolehtia, että asukkaita on ohjeistettu ja jätetilassa on oikeat ohjeet esillä ja/tai ohjeita on jaettu asuntoihin. Materiaaleja saa tilata maksutta Kiertokapulasta. Astiatarroja voi jätetilaan tilata Asiakasnetistä tai neuvonnasta. Tarroja voit myös noutaa Kiertokapulan toimipisteistä sopimalla noudosta neuvonnan kanssa. Jäteastiatarrat (21×21 cm) ovat säänkestävää PVC-muovia, jolloin ne kestävät ulkokäytössäkin.
Kiertokapula järjestää asumisessa syntyvän jätteen jätehuollon kuntien kanssa sovitusti. Lue oman kuntasi jätehuollon järjestämisestä kuntien omilta sivuilta osoitteesta: https://www.kiertokapula.fi/kiinteiston-jatehuolto/jatehuolto-kunnassasi/
Jätteiden erilliskeräysvelvoitteiden suhteen ei ole velvoitteita alle 5 asunnon kiinteistöille. Pakollisen sekajäteastian lisäksi voi vapaaehtoisesti tilata muita keräysastioita.
Uuden jätelain myötä biojätteen erilliskeräysvelvoite on tulossa siirtymäajan jälkeen heinäkuusta 2024 alkaen kaikkiin kiinteistöihin taajamissa, joissa on yli 10 000 asukasta. Vaihtoehtoisesti asukkaat voivat kompostoida biojätteensä kiinteistöllä.
Eri astioihin kertyviä jätemääriä kannattaa ensiksi seurata ja katsoa, onko jossakin astiassa mahdollisesti liikaa kapasiteettia ja voisiko astiakokoa pienentää ja/ tai tyhjennyskertoja tihentää. Osan astioista voi sijoittaa myös jätekatoksen ulkopuolelle.
Kiinteistön normaalin tyhjennysaikataulun voi tarkistaa Kiertokapulan Asiakasnetistä osoitteesta: https://asiakasnetti.kiertokapula.fi/ tai vaihtoehtoisesti aikataulua voi tiedustella asiakaspalvelusta: puh. 075 753 0010, sp. asiakaspalvelu@kiertokapula.fi.
Arkipyhäviikoilla jäteastian tyhjennys voi viivästyä tai aikaistua 1–2 päivällä sovitusta päivästä poiketen. aiheuttamat tyhjennyspäivämuutokset eivät poista lisäjätteiden maksuvelvoitetta. Poikkeusaikatauluista tiedotamme nettisivuillamme. Poikkeusaikataulut liittyvät pääsääntöisesti joulu-, juhannus tai muihin viikkoihin, jolloin pyhäpäiviä on useampi viikolla.
Keräykseen kelpaamattomia ja astioiden ulkopuolelle jätettyjä jätteitä ei oteta jäteauton kyytiin.
Voit ilmoittaa asiasta Kiertokapulan asiakaspalveluun puh. 075 753 0010, sp. asiakaspalvelu@kiertokapula.fi.
Kiinteistö voi halutessaan lukita jätekatoksen tai astian. Mikäli kiinteistöllä käytetään lukitusta astiassa tai jätetilassa ja kiinteistö kuuluu kiinteistöttäisen jätteenkuljetuksen piiriin, on lukitus järjestettävä siten, että jätteenkuljettajan yleisavain sopii oveen. Kiinteistön haltija vastaa lukituksen asennus- ja huoltokustannuksista sekä lukituksen toimintakuntoisuudesta. Lue lisää jätehuollon yleisavaimesta >>: https://www.kiertokapula.fi/kiinteiston-jatehuolto/kerayspaikka-ja-jatekatos/
Näiden keräyksestä vastaavat tuottajat eli valmistajat ja maahantuojat, jotka ovat järjestäneet keräyksen etupäässä kaupoissa (paristot, lamput, pienet sähkölaitteet – ja myös suuret uuden laitteen oston yhteydessä).
Tila on toki usein pulma, etenkin pienissä asunnoissa. Keittiön allaskaappi ei ole ainoa paikka, jonne esimerkiksi kuivia pakkausjätteitä ja paperia (kartonkipakkauksia, lasipulloja, sanomalehtiä jne.) voi kerätä. Ihmiset ovat ratkaisseet tila- ja kalusteongelmia mm. keräämällä osan jätteitä kangaskasseihin vaikkapa eteisen kaappiin tai sijoittamalla jätekeräyksen eteisessä/käytävällä olevan penkkinä käytettävän arkkumaisen kalusteen sisään jne.
Kiinteistöillä kerätään muovipakkauksia ja periaatteessa mitään muovien muovilaatumerkintöjä ei tarvitse tutkia. Jos kyseessä on pakkaus (ts. kaupasta/ravintolasta ostetun tuotteen pakkaus) niin sen voi huoletta tyhjänä laittaa muovinkeräykseen. Vain PVC-muovi (polyvinyylikloridi) ei kuulu joukkoon, mutta sitä on hyvin harvoin pakkauksissa.
Muut muoviset käyttöesineet kuten ämpärit, letkut, keittiövälineet, lelut jne. eivät kuuluvat kiinteistön sekajätteeseen. Kiertokapula vie kerätyt muovipakkaukset Suomen Uusiomuovi Oy:lle, joka vastaa vain pakkausmuovien kierrätyksestä lakisääteisesti eikä sen vuoksi ota vastaan muita muovituotteita.
Pakkauksista peräisin olevat styroxit saa laittaa muovipakkausten keräykseen. Nykyisessä käsittelyprosessissa styroxia ei voida kierrättää uusiomuoviksi vaan se hyödynnetään energiantuotannossa.
Valtaosa muovipakkauksista käy keräykseen ilman huuhtelua. Jos kevyt huuhtaisu kylmällä vedellä ei riitä, pakkauksen voi laittaa sekajätteeseen. Kuumaa vettä ja pesuaineita ei kannata käyttää. Oleellista on, että kierrätykseen lajiteltu pakkaus ei ala haista tai kasvattaa homekerrosta.
Kuljettajat ilmoittavat logistiikkaohjelmamme kautta lajitteluvirheistä. Lisämaksua tulee, jos esimerkiksi pakkausmuoviastia joudutaan tyhjentämään sekajäteauton kyytiin.
Erilliskerätyt muovipakkaukset kuljetetaan Fortumille Riihimäelle, jossa se jalostetaan muoviteollisuuden raaka-aineeksi ja siitä valmistetaan uusia muovituotteita, kuten muovipusseja, kukkaruukkuja ja tiskiharjoja. Kiertokapula ei kuljeta erilliskerättyjä muovipakkauksia polttolaitokseen.
Kiertokapula suosittelee kompostoimaan haravointijätteet kiinteistöllä puutarhakompostorissa ja hyödyntämään kasvikompostin omassa puutarhassa. Risuista ja oksista saa myös haketettuna hyvää katetta pihan pensaiden ja puiden juurelle. Vaihtoehtoisesti puutarhan jätteet voi viedä Kiertokapulan jätteidenkäsittelyalueelle.
Koirankakka kuuluu sekajätteeseen suljetussa kakkapussissa.
Lisätietoa kierrätyksestä:
Kiertokapulam kotisivut >>
Jätteiden lajitteluhaku >>