Turvallisuudesta taloyhtiössä tulisi huolehtia
Viime aikojen tapahtumat, pidentynyt pandemia ja sota Ukrainassa ovat nostaneet turvallisuuden keskiöön myös taloyhtiöiden yhtiökokouksissa ja asukkaiden keskuudessa. Väestösuojan kunto ja pelastussuunnitelman ajantasaisuus sekä niihin liittyvät vastuut ovat olleet paljon kysytty aihe myös Kiinteistöliitto Uusimaan puhelinneuvonnassa. Asumisen turvallisuuteen kuuluu myös monia muita normaaliin elämiseen liittyviä tilanteita.
Nämä neljä asiaa tulisi ottaa huomioon taloyhtiön turvallisuudessa.
- Tarkista pelastussuunnitelman ajantasaisuus ja toteuta tarvittavat korjaukset
Pelastussuunnitelma on taloyhtiötä, ei viranomaisia varten. Sen sisältö tulee käydä hallituksessa läpi, korjata ja täydentää puutteet. Keskeiset kohdat suunnitelmasta tulee myös tiedottaa talon asukkaille ja suunnitelma kokonaisuudessaan olla kaikkien luettavissa joko sähköisenä tai paperisena.
- Varmista, että mahdollinen väestönsuoja sekä välineet ovat kunnossa
Väestönsuojan voi antaa myös ulkopuoliselle ammattilaiselle tarkastettavaksi, kun taas laki edellyttää suojan tiiveyskoetta tehtäväksi määrävuosin. Ellei hallituksen tiedossa ole näiden tarkistusten ajankohtia, on hyvä sopia toimenpiteistä välittömästi.
- Lisää tiedotusta taloyhtiön turvallisuusasioista
Jos yhtiökokous on vielä pitämättä, turvallisuusasioista tiedottamisen voi sisällyttää kokouksen muihin asioihin ja tämän jälkeen yhtiökokouspäätöksistä kertovaan tiedotteeseen. Hyväksi koettu on myös asukkaiden erillinen turvallisuusilta tai turvallisuuskävely.
- Suosi turvallisuushenkilöstön valintaa ja koulutusta
Vaikka pelastuslaki ei nykyään velvoita valitsemaan turvallisuushenkilöstöä, tulisi jokaisessa valveutuneessa taloyhtiössä olla asiaan tarkemmin perehtynyt henkilöstö. Päävastuu turvallisuudesta on hallituksella, mutta nimetty henkilöstö on koulutettuna hyvin ajan tasalla jo tehtävän luomasta velvollisuudesta johtuen. Turvallisuushenkilöstön tehtäviin on hyvä sisällyttää myös kaikesta turvallisuudesta tiedottaminen.