Tryggt och lugnt i väntan på julen!
December är här, med allt vad det innebär av glögg, pepparkakor och julpynt av olika slag. Men hur får man pynta och vad får man göra i husbolag för att skapa julstämning?
I princip har de boende rätt att inreda sin lägenhet och sin balkong som de vill, men när man dekorerar och pyntar – i synnerhet när det gäller ljusslingor och annan belysning – bör man ta hänsyn till grannarna och givetvis brandsäkerheten. Blinkande och starkt lysande ljusslingor kan störa grannarna, så undvik discobelysning på balkongen! I extrema fall kan husbolaget förbjuda belysning på balkongen om den utgör en klar risk eller orsakar oljud.
Så varför skulle husbolaget inte ge de boende anvisningar om julbelysningen och uppmuntra till att först tala med grannen om man har planer på någon större ljusinstallation? Det ordnar sig vanligtvis bäst om man talar om saker och ting på förhand.
Aktieägare som avser att göra ändringar på balkongen behöver tillstånd från bolaget om ändringen kan påverka bolagets fasad. Också fasta ljusinstallationer på balkongen kräver tillstånd av husbolaget.
Och hur är det med julprydnader och dörrkransar i trappuppgången, denna ständigt återkommande fråga i husbolag? Räddningslagen förbjuder i princip förvaring av föremål i gångar i husbolag. Lagtillämpningen skulle då inte förbjuda vanliga anslagstavlor, dörrmattor eller dörrprydnader. Men däremot är det förbjudet att förvara barnvagnar, pulkor och andra föremål som utgör hinder för framkomligheten i trappuppgångarna. Om husbolaget vill skaffa en julgran alla till glädje, ska den placeras på gården, inte i entrén eller i trappuppgången.
Brandsäkerheten ska alltid beaktas när man tänder ljus eller julbelysning. Elektriska prydnader bör man hålla ett öga på eftersom transformatorerna, ledningarna eller lamporna kan överhettas. Man får aldrig använda eller försöka reparera defekt dekorationsbelysning själv. Konstgjorda ljus är säkrare än levande ljus med låga. Ofta är de förvillande lika, men visst, doften och värmen har de inte. Tukes har anvisningar om hur man tryggt använder jul- och dekorationsbelysning.
Det finns mycket att ytterligare påminna om, men det här är kanske det viktigaste: Det ska alltid finnas en/flera fungerande brandvarnare i bostaden, så glöm inte att kontrollera att de fungerar. Brandvarnaren gör att många bränder upptäcks innan det har hunnit inträffa större skador. Det är inte tillräckligt att byta batteri i varnaren, utan den bör bytas ut med cirka 7–10 års intervaller.
Ljus i juletid!
Skribenten är verksamhetsledare Marika Sipilä.