Taloyhtiön turhat oikeudenkäynnit
Olen 42-vuotias kiinteistöjuristi, jolla on taloyhtiöriidoista kokemusta laajalla kattauksella. Ensimmäiseksi blogiaiheekseni sai kunnian valikoitua osakkaan ja taloyhtiön väliset turhat oikeudenkäynnit.
Taloyhtiöissä asustelee paljon erilaisia ihmisiä ja useimmilla on mielipide siitä, miten asutaan, millaisessa asunnossa ja asuinympäristössä. Tällä on taipumus aiheuttaa rajankäyntiä ja joskus joudutaan jopa käräjille puimaan näitä erimielisyyksiä.
Kokemukseni on osoittanut, että erityisesti narsistit ovat kovia käräjöimään ja heillä onkin usein jo useampi oikeusjuttu takana. Riidan takana on tällöin usein periaate, josta halutaan pitää kiinni viimeiseen saakka. Joskus turhan käräjäriidan voi taas aiheuttaa se, että ei ole tullut enää valituksi hallitukseen tai isännöitsijäksi.
Riitojen sopiminen ajoissa ilman pitkää käräjöintiä antaa mahdollisuuden säästää aikaa ja selvää rahaa. Joskus oikeuskulut voivat nousta jopa suuremmiksi kuin se raha mistä riidellään. Onpa käynyt niinkin, että kymmenien tuhansien eurojen riitoja on käyty jopa taloyhtiön remontissa asentamatta jääneestä pyyhekoukusta ja WC-paperitelineestä. Hovioikeuteen asti on riidelty myös entisen hallituksen jäsenen huoneistonsa ulkopuolelle sijoittaman pienen pihavaraston sijainnista.
Sovinnossa kysymys on useimmiten kompromissista, joka edellyttää puolin ja toisin myönnytyksiä. Asiat ovat harvoin mustavalkoisia ja taustalla onkin varsin usein myös ns. ulkojuridisia seikkoja. Olennaista on kuitenkin, että osapuolten sovittelemalla aikaansaama ratkaisu on aina kuitenkin parempi, kuin ulkopuolisen määräämä tuomio. Samalla naapureiden välit pysyvät kunnossa, eikä talon mainekaan tai arvo kärsi.
Kiinteistöliitto Uusimaalla järjestetään sovittelupalvelua, jossa pyritään ennaltaehkäisemään riitoja ja toisaalta auttamaan pelin viheltämisessä poikki siinä kohtaa, kun se on vaarassa päättyä molempien tappioksi.
Kirjoittaja on Kiinteistöliitto Uusimaan lakimies, OTM, luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja Simo Vihemäki. Sovittelupalvelusta ja muista juridisista toimeksiantopalveluistamme voit kysyä lisää lakineuvonnasta numerosta 09 1667 6333. Palvelut on tarkoitettu vain jäsenillemme.