Taloyhtiön pelastussuunnitelma ei ole vain paperi mapissa vaan asukkaiden turvallisuutta varten
Viime viikkojen tapahtumat ovat saanet monet suomalaiset miettimään sekä kyselemään oman taloyhtiönsä pelastussuunnitelmasta ja väestönsuojista. Monessa taloyhtiössä on onneksi pelastussuunnitelmat laadittu asianmukaisesti ja asia on kunnossa. Yksi tällainen on jäsentaloyhtiömme As Oy Komsio, joka sijaitsee Espoossa. Taloyhtiön pelastussuunnitelma on tehty huolella ja vuosittain sitä päivitetään tarpeen mukaan.
Turvallisuuspäällikkö raportoi havainnoistaan hallitukselle
Antti Lipsanen toimii As Oy Komsion turvallisuuspäällikkönä ja oman talonsa väestönsuojanhoitajana. Hänet valittiin tehtävään vuonna 2013. Aloittaessaan tehtävässä, hänellä ei ollut aiempaa kokemusta taloyhtiön turvallisuusasioista tai työn kautta hankittua osaamista. Turvallisuuspäällikön tehtävään Lipsanen valmentautui netistä löytyvien materiaalien ja myöhemmin kurssin avulla. ”Alan kursseilta voi saada hyvät pohjatiedot tehtävään”, hän kertoo.
”Meidän taloyhtiössämme toimitaan niin, että turvallisuuspäällikkö kiertää taloyhtiön tilat ja alueet kerran vuodessa ja tekee sen jälkeen hallitukselle raportin huomioistaan. Toki ympäri vuoden teen sellaista yleistä havainnointia, että ovatko esimerkiksi leikkitelineet kunnossa tai onko jokin ulkolamppu palanut ja kerron havainnoistani hallitukselle. Minusta turvallisuuspäällikkö on parhaimmillaan hallituksen apuna ja muistuttelee mitä on huomannut ja havainnut”, kiteyttää Lipsanen.
Taloyhtiöön kannattaa valita väestönsuojan hoitajat
Yhtiö on rakennettu 60-luvulla ja ajalle tyypillisesti jokaisessa talossa on oma väestönsuojansa. Lipsanen pitää tärkeänä, että jokaiseen taloon on nimetty väestönsuojan hoitaja. ”Väestönsuojan hoitajiksi valituille henkilöille on tarjolla kursseja. Sen lisäksi pitää tutustua omaan väestönsuojaan, katsoa miltä siellä näyttää sekä mitä tavaroita ja tarvikkeita siellä on. Sanoisin, että kurssin jälkeen perustekninen ymmärrys on yleensä varsin hyvällä tolalla”, sanoo Lipsanen.
Heidän taloyhtiössään on vielä erikseen väestönsuojaohjeet ja ne ovat jokaisessa väestönsuojassa. Lipsanen muistuttaa, että tarvittaessa väestönsuojatilat tulee saada käyttöön 72 tunnin kuluessa. Tätä silmällä pitäen taloyhtiön yhtiökokouksessa on käsitelty ja hyväksytty väestönsuojien tyhjennyssuunnitelma. Tällä hetkellä ne ovat asukkaiden häkkitiloina.
Taloyhtiön pelastussuunnitelmaan kannattaa tutustua
Taloyhtiön pelastussuunnitelma ei ole vain paperi mapissa, vaan suunnitelma on asukkaiden turvallisuutta varten. Sen tähden on tärkeää, että asukkaat tuntevat oman taloyhtiönsä suunnitelman. Lipsasen taloyhtiön pelastussuunnitelma on jaettu kaikille asukkaille ja tarvittaessa isännöitsijältä saa lisää. Vuosittain pelastussuunnitelmaa päivitetään tarpeen mukaan ja tarpeellisiin toimenpiteisiin ryhdytään. Tänä vuonna esimerkiksi taloyhtiön väestönsuojassa tuli uusia joitakin pieniä tarvikkeita.
Lipsasella on selkeä mielipide taloyhtiön turvallisuussuunnitelman merkityksestä. ”Pidän turvallisuussuunnitelmaa tärkeänä ja taloyhtiön tilanne pitää tuntea. Nostaisin esille myös arjen turvallisuuden taloyhtiössä. Tämä on pitkäjänteistä työtä”, hän summaa.
Lue usein kysytyt kysymykset taloyhtiön pelastusuunnitelmista ja väestönsuojista >>