Taloyhtiön korjaushankkeeseen voi saada jopa tuhansia euroja energia-avustusta asuntoa kohti
Onko taloyhtiössänne suunnitteilla korjaushanke?
Asuinrakennukset, mukaan lukien taloyhtiöt, voivat hakea energia-avustusta rakennusten energiatehokkuutta parantaviin korjaushankkeisiin 2.1.2020 alkaen. Tavoitteena on kannustaa asuinrakennusten omistajia ryhtymään korjaushankkeisiin, jotka parantavat rakennusten energiatehokkuutta ja lisäävät uusiutuvan omavaraisen energian tuottamista ja käyttöä.
Tästä on kyse käytännössä:
#1 Korjaushankkeet, joihin avustusta voi saada
Avustusta myönnetään korjaushankkeen kustannuksiin, jotka liittyvät energiatehokkuuden parantamiseen, energian käytön tehostamiseen, sisäilmasto-olosuhteiden parantamiseen, järjestelmän säätöön, tasapainotukseen ja ohjaukseen sekä järjestelmän oikean toiminnan varmistamiseen. Tällaisia hankkeita voivat olla esimerkiksi öljylämmityksestä luopuminen tai rakennuksen eristeiden parantaminen. Avustusta voi saada kaikenikäisiin rakennuksiin eikä se ole tulosidonnaista.
Avustuksen saamisen edellytyksenä on, että korjaushanke parantaa rakennuksen energiatehokkuutta enemmän kuin korjaamisen yhteydessä normaalisti edellytetään. Avustuksen suuruudesta sekä sen saamisen edellyttämistä tasoista on säädetty valtioneuvoston asetuksessa asuinrakennusten energia-avustuksista vuosille 2020-2022. Energiatehokkuuden paraneminen osoitetaan energiatodistuksella.
Avustusta voi saada korjaushankkeen suunnittelukustannuksiin, jotka ovat syntyneet 1.10.2019 alkaen sekä toteuttamiskustannuksiin, jotka ovat muodostuneet 1.1.2020 lähtien.
#2 Avustuksen hakeminen
Avustukset myöntää Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA. Avustusta hakiessa tulee esittää rakennusalan ammattilaisen allekirjoittama suunnitelma ja kustannusarvio toimenpiteistä, joilla rakennuksen energiatehokkuutta parannetaan vähintään avustuksen edellyttämään tasoon. Avustus maksetaan jälkikäteen, kun korjaustyö on tehty ja energiatehokkuuden paraneminen on osoitettu. Energiatehokkuuden parantuminen lasketaan vertaamalla korjaushankkeen jälkeistä energiatehokkuutta rakennuksen rakentamisajankohdan tai viimeisimmän käyttötarkoituksen muutoksen ajankohdan mukaisen tasoon.
#3 Avustuksen määrä
Kerros- tai rivitalo, joka korjataan vähintään 20 prosenttia energiatehokkaammaksi kuin voimassaolevat säädökset edellyttävät, voi saada enimmillään 4000 euroa avustusta asuntoa kohti. Avustusta voi saada kuitenkin jopa 6000 euroa asuntoa kohti, jos rakennus korjataan lähes nollaenergiatasolle. Avustusta myönnetään kuitenkin enintään puolet toteutuneista kustannuksista. ARA päättää hankekohtaisesti, mikä osa korjaustyön kustannuksista hyväksytään avustuksen piiriin. Hyväksyttyihin kustannuksiin lasketaan mukaan suunnittelu-, työ- ja rakennuskustannukset arvonlisäveroineen.
Täten energia-avustukset voivat tuoda taloyhtiön energiatehokkuutta parantaviin korjaushankkeisiin pitkään toivottua taloudellista helpotusta. Avustusjärjestelmän hyödynnettävyyden kannalta merkitykselliseen rooliin nousee muun muassa avustuksen hakuprosessi, jotta hallinnollinen taakka pysyisi taloyhtiöiden näkökulmasta kohtuullisena. Energia-avustusten suurin käyttöpotentiaali lienee niissä taloyhtiöissä, joissa ollaan muutenkin jonkin suuren peruskorjauksen äärellä, jolloin avustusten myötä energiatehokkuusnäkökohdat voidaan ottaa laajemmin huomioon. Positiivista on, ettei avustusjärjestelmän piiriin kuuluvien toimenpiteiden alaa ole määritelty tiukasti, jolloin energiatehokkuuden parantamiseen on mahdollista pyrkiä innovatiivisilla ja tarkoituksenmukaisilla hankekohtaisilla ratkaisuilla.
On selvää, että rakennetun ympäristön energiatehokkuuden parantamiseksi myös taloudelliset ohjauskeinot ovat avainasemassa. Käytäntö näyttää, kuinka iso rooli tällä avustusinstrumentilla tavoitteen toteuttamisessa on.
Kirjoittaja on Kiinteistöliitto Uusimaan lakimies Sanni Nuutinen.