Taloyhtiö – varaudu lumen tuloon!
Sääennusteen mukaan Pääkaupunkiseudulle saadaan kuluvan viikon aikana runsaasti lisää lunta. Viime vuoden lumettoman talven jälkeen moni iloitsee lumesta ja ”oikeasta talvesta”. Samalla taloyhtiön on kuitenkin varauduttava lisälumen tuloon ja huolehdittava siitä, että mahdolliset huoltosopimukset ovat voimassa tai taloyhtiöllä on selkeä suunnitelma huoltotöiden osalta.
Kuka vastaa kiinteistön turvallisuudesta ja talvikunnossapidosta?
Kiinteistönomistajana taloyhtiö on velvollinen huolehtimaan siitä, että liikkuminen kiinteistön alueella on turvallista sekä asukkaille että ulkopuolisille. Tämä tarkoittaa siis sitä, että taloyhtiön on huolehdittava liukkauden ehkäisemisestä hiekoittamalla kulkureitit sekä huolehdittava lumen ja jään poistosta. Lisääntyvä lumi ja jää katoilla, luovat nekin yhden riskitekijän lisää.
Tällä hetkellä, kun lunta on satanut runsaasti lisää lyhyessä ajassa ja tuuli vielä lisää lumen kasaantumista tiettyihin paikkoihin, on syytä kiinnittää huomiota talon kattoihin. ”Räystäiden kattolumipudotukset ovat nyt elintärkeitä, koska tuuli on nietostanut ne. Pudotukset ovat osin jo käynnissä ja tulee Helsingin keskustassa käynnistää. Muuten kattolumikuormat eivät vielä aiheuta mitään tyhjennystarvetta”, kertoo Kiinteistöliitto Uusimaan neuvontainsinööri Jari Hännikäinen.
Lumitilanteen vaikeutuessa voidaan joutua myös lumen pudottamiseen katoilta. Lumen pudotukseen ryhdyttäessä on huolehdittava työn turvallisuudesta sekä ihmisille että omaisuudelle. Erityisesti kadun varsille pysäköidyt ajoneuvot voivat tällöin olla haasteina. Suurten lumimassojen takia niiden pois siirtäminen on paikoin omistajalle mahdotonta ja myös viranomaisille hankalaa.
Pelastustiet ovat myös pidettävä kulkukelpoisina. Jalkakäytävien osalta kiinteistönomistajan tulee huolehtia liukkauden ehkäisemisestä eli jään ja lumen poistosta sekä tarvittavasta hiekoituksesta kiinteistöllä ja tontin kohdalla olevalla jalkakäytävällä, ellei kunta ole ottanut jalkakäytävän talvikunnossapitoa vastuulleen.
Voiko talvikunnossapidon hoitaa talkootyönä?
Pienissä taloyhtiöissä talvikunnossapito voidaan periaatteessa hoitaa itse, jos taloyhtiö näin päättää. Tässä tapauksessa tulee kuitenkin muistaa, että talkootyöt ovat aina vapaaehtoisia eli ketään osakasta ei voida pakottaa osallistumaan. Häneltä ei myöskään voida periä suurempaa vastiketta tai laskuttaa hänen osuuttaan huoltoyhtiön tekemänä.
Mikäli taloyhtiö päättää tehdä talvikunnossapidon itse, kannattaa taloyhtiön miettiä talkoovakuutuksen ottamista tapaturmien varalta. Samoin on hyvä tuoda kaikille tietoon taloyhtiön vastuukysymykset talvikunnossapidon osalta.
Mitä huoltosopimuksessa pitää ottaa huomioon?
”Taloyhtiö voi siirtää kunnossapitotehtäviä kiinteistöpalveluyritykselle, mutta vastuuta taloyhtiö ei voi siirtää. Huoltosopimus kannattaakin aina tehdä kirjallisesti ja kuvata siinä selkeästi tehtävät työt ja tavoiteltu lopputulos”, muistuttaa Kiinteistöliitto Uusimaan toiminnanjohtaja Mika Heikkilä.
Huoltosopimukseen tulisi kirjata päivittäinen lumi- ja jäätilanteen seuranta, varotoimenpiteet, joihin ryhdytään mahdollisissa vaaratilanteissa ja yhteydenottovelvoite välittömästi esimerkiksi isännöitsijään. Taloyhtiön tulee seurata, että sopimuskumppani suorittaa sovitut kunnossapitotoimet.
Kiinteistön omistajan ja isännöitsijän vastuulla on varmistaa talonmiehelle tai huoltoyhtiölle asianmukaiset puomit, tolpat, lippusiimat ja varoituskyltit. Mikäli kiinteistöllä ei tällaisia ole, niiden hankkimisesta on syytä pikaisesti sopia tai sitten turvaamistyön tekijä voi hankkia välineet omistajan lukuun sopimalla asiasta ja korvauksesta ensin isännöitsijän kanssa.
Taloyhtiöllä on korostunut huolellisuusvelvoite alueensa turvallisuudesta. Mahdollisissa vahinkotapauksissa ensisijainen korvausvastuu vahingonkärsineeseen nähden on kiinteistönomistajalla. Taloyhtiöllä on kiinteistönomistajana puolestaan oikeus vaatia korvausta sopimuskumppaniltaan, kuten kiinteistöpalveluyhtiöltä, jos se ei ole noudattanut sopimusta, vaan on laiminlyönyt siihen liittyviä velvoitteita.
Vahingonkorvausvastuu edellyttää kuitenkin tuottamusta, joten osoittamalla toimineensa huolellisesti, yhtiö välttää korvausvastuun. Oikeuskäytännössä taloyhtiöltä on edellytetty hyvin pitkälle ulottuvaa huolellisuutta.
Lisää aiheesta voit lukea Kiinteistöliiton sivuilta sekä lumitöiden tekemisestä talkoina Kiinteistöliiton lakimiehen Jaakko Lindfrorsin blogista.
MTV:n Uutisaamussa 14.1. aiheena ”Lumen ja jään juridiikka”, vieraana Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen. Katso tallenne tästä.