Synkästä vuodesta uuteen ja valoisampaan?
Jos vuodesta 2023 hakee jotain positiivista, niin se ei ainakaan ole ollut tylsä. Maailmalla jatkui Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan, joka vaikutti monin tavoin Euroopan unioniin ja Suomeen. Loppuvuodesta mukaan tuli vielä Hamasin hyökkäyksestä alkanut Gazan alueen konflikti. Turkki ja Unkari kiukuttelivat pitkittäen Suomen ja Ruotsin NATO-jäsenyyttä. Suomi sentään pääsi NATOn täysjäseneksi huhtikuussa, mutta Ruotsi on vieläkin jonotuslistalla. Itänaapurimme hybridivaikuttamisen ilkeyksiä jouduimme kohtaamaan sekä meren pohjassa että itäisellä maarajalla. Inflaatio laukkasi lujaa ja erityisesti rakennusala ajautui laajoihin vaikeuksiin. Valtakunnan tasolla konkurssien määrä nousi jyrkästi.
Taloyhtiökentälläkin tapahtui paljon
Hintojen nousu kuritti kaikkia kiinteistöomistajia, eivätkä taloyhtiötkään välttyneet hurjilta kustannusten nousuilta. Kiinteistöliiton vuosittaisen indeksitalovertailussa jouduttiin toteamaan, että eniten kustannukset nousivat alueellamme Järvenpäässä, Tuusulassa ja Helsingissä. Kaikkien kustannusten osalta nousua oli 9–13 prosenttia. Ilman edellisvuoden huipputasolta laskenutta sähköenergian hintaa, muutoshaarukka oli peräti 13–19 prosenttia. Eniten kallistui kaukolämpö.
Helmikuun alussa tulivat voimaan Isännöinnin uudet eettiset ohjeet. Isännöintiliiton, Isännöinnin auktorisointi ISA ry ja Suomen Kiinteistöliiton yhdessä valmistelevat ohjeet toivat mukanaan monia isännöinnin arkea koskevaa ohjetta. Kunhan ohjeet saadaan vielä laajasti tunnetuiksi ja osaksi jokapäiväistä työskentelyä, on koko ala ottanut askeleen eteenpäin. Yhdistyksemme marraskuussa tekemän kyselyn tulokset kertovat, että käytäntöön viennissä on vielä tehtävää. Omalta osaltamme edistimme asiaa muun muassa jakamalla ohjeet painettuna vihkosena kaikille jäsenyhtiöillemme jäsenlehden 3/2023 liitteenä.
Yhdistyksen vuosi 2023 sujui hyvin
Yhdistyksen perusasiat ovat kunnossa, vaikka kiirettä on pitänyt. Neuvontaa, koulutusta, lausuntoja ja toimeksiantoja on hoidettu ennätysvilkkaasti. Järjestimme webinaareina ja live-tapatumina yli 30 erilaista tilaisuutta, joihin osallistui lähes 8 000 henkilöä. Saimme tilaisuuksista myös varsin hyvää palautetta.
Neuvontalinjoilla vastattiin yli 10 000 neuvontapuheluun, ja kysymykset jakautuivat tänäkin vuonna laajasti kaikkiin taloyhtiöiden toimintaan liittyviin aiheisiin. Aiempaa selvästi enemmän oli kuitenkin huolta talouteen liittyvistä seikoista. Suuret nousupaineet hoitovastikkeissa, vastikerästit, koronnousun myötä nousseet lainanhoitokulut, kieltävät päätökset korjauslainahakemuksiin sekä urakointiyritysten konkurssiriskit nousivat valitettavan kysytyiksi neuvonta-aiheiksi.
Miltä näyttää tuleva vuosi?
Maailman ja lähiympäristön käänteiden ennustaminen on harvinaisen hankalaa juuri nyt. Laskevatko korot, päättyykö Venäjän hyökkäyssota, tuleeko taantuma ja mitä tapahtuu rakennusalalla? Nämä ja monta muuta isoa kysymystä odottavat vastausta. Osaan saamme vastauksen vuoden 2024 aikana, mutta tuskin kaikkiin. Jäsentemme kannalta tärkeintä on varautua myös huonompiin vaihtoehtoihin esimerkiksi korkojen osalta.
Rahoitusvastikelaskelman ja ennusteen merkitys korostuu, kun halutaan turvata yhtiön maksuvalmius. Korkotaso on noussut reilun vuoden aikana nollasta noin 4 % tasolle. Isossa lainamäärässä vaikutus lainahoitomenoihin on merkittävä. Tyypillisessä uudessa taloyhtiössä, jossa on 40 keskimäärin 60 neliön huoneistoa, velaton neliöhinta 6 000 euroa ja taloyhtiölainaa 70 prosenttia, tämä muutos tarkoittaa tasalyhenteisen lainan hoitokuluihin 400 000 euron vuosikasvua.
Asuntoa kohti tämä tekee noin 10 000 euroa, joka muutettuna rahoitusvastikkeen nousuksi on 833 euroa kuukaudessa. Jos asunto on 90 m2, niin rahoitusvastikkeen koronnousu on jo 1 250 euroa kuukaudessa. Ja tämän päälle tietenkin tulee lainan lyhennysosuus sekä normaali hoitovastike, johon siihenkin kohdistuu korotuspaineita lähes kaikissa yhtiöissä. Koronnousu vaikuttaa toki samalla logiikalla myös isoja peruskorjauslainoja maksaviin yhtiöihin.
Mihin yhdistys keskittyy vuonna 2024?
Yhdistyksen tehtävänä on vaikuttaa niihin asioihin, jotka ovat jäsenistön kannalta tärkeitä ja joihin voimme vaikuttaa. Näin ajateltuna tärkein tehtävämme on jäsentemme osaamistason lisääminen. Siihen meillä on hyvät mahdollisuudet ja sitä työtä teemme edelleen aktiivisesti neuvonnan, koulutuksen ja viestinnän keinoin. Tavoittelemme koko ajan suurempaa jäsenjoukkoa erityisesti koulutuswebinaariemme pariin. Jäsenpalautteissa toivotaan nimenomaan webinaareja, koska niihin osallistuminen koetaan helpommaksi kuin matkustaminen live-koulutuksiin. Ne ovat myös erinomaisen kustannustehokas tapa tavoittaa suuri joukko jäseniä samaan aikaan tiedon äärelle.
Jonkin verran voimme vaikuttaa myös lainsäädäntöön yhteistyössä muun Kiinteistöliitto-yhteisön kanssa. Sitäkin työtä teemme parhaan kykymme mukaan. Oman toiminta-alueemme päättäjille pyrimme myös viemään tietoa ja antamaan lausuntoja jäsentemme arkeen vaikuttavista aiheista.
Yhteenvetona on helppo sanoa, että tärkeää ja motivoivaa työtä tulee riittämään varmasti myös vuodelle 2024. Toimiston väki jatkaa jäsenten eteen tehtävää työtä innolla ja hyvässä yhteistyössä sekä yhdistyksen hallituksen että jäsenten kanssa.
Rauhallista joulua ja entistä parempaa uutta vuotta!
Mika Heikkilä
toiminnanjohtaja
Kiinteistöliitto Uusimaa