Svar på frågor om skyddsrum
Här nedan har vi samlat svar på frågor om skyddsrum, i synnerhet med tanke på husbolag och boende i dem.
I vilka bostadshus ska det finnas skyddsrum?
Skyldigheten att inrätta skyddsrum bestäms av byggnadens storlek, användningsändamål och personantal. Alla fastigheter är inte skyldiga att inrätta skyddsrum. Skyddsrum finns i de flesta flervåningshus byggda efter slutet av 1950-talet. I alla nya byggnader på minst 1 200 kvadratmeter inrättas det skyddsrum. I områden med småhus och på landsbygden finns det vanligtvis inte skyddsrum.
Vem ansvarar för att husbolagets skyddsrum är som det ska?
Husbolaget ansvarar i egenskap av ägare för underhåll och reparationer i skyddsrummet.
Hur snabbt ska det gå att ta i bruk ett skyddsrum?
När myndigheterna beordrar att skyddsrummen ska tas i bruk, ska de boende eller andra som använder fastigheten tömma skyddsrummet och under ledning av en i förväg utsedd skyddsrumsskötare se till att det sätts i sådant skick att det kan användas. Om ingen sådan har utsetts, samordnar husbolagets styrelse och disponent ibruktagandet av skyddsrummet.
Skyddsrummet och redskapen och anordningarna avsedda för befolkningsskydd ska vara i sådant skick att skyddsrummet kan tas i bruk inom 72 timmar
Om en boende vid behov inte tömmer sitt förråd i skyddsrummet, vad kan man göra?
Mot varandra står här en persons egendomsskydd och bolagets ansvar för fastighetens säkerhet.
Räddningslagen förutsätter att skyddsrummet och redskapen och anordningarna avsedda för befolkningsskydd ska vara i sådant skick att skyddsrummet kan tas i bruk inom 72 timmar. Dessutom ansvarar bolaget för adekvat säkerhet i fastigheten. Med beaktande av de två nämna aspekterna bör bolaget uppmana den boende att flytta sina saker i skyddsrummet någon annanstans för att utrymmet ska kunna användas för sitt ändamål och med hänsyn till den kollektiva säkerheten för de boende i fastigheten.
Om den boende trots uppmaningar inte går med på att undanröja den fara som orsakas av att skyddsrummet inte kan användas, kan det anses att det uppstår en aktiv skyldighet för bolaget att utan dröjsmål avlägsna den faktor som orsakar fara från skyddsrummet, dvs. i detta fall de saker som finns där. Det bör vara en företrädare för bolaget, t.ex. en styrelsemedlem eller disponenten som eliminerar den faktor som orsakar fara.
Vilka redskap och anordningar ska skyddsrummet vara utrustat med?
Mängden utrustning i skyddsrummet beror på när skyddsrummet har byggts. Ventilationen är bland det viktigaste för att kunna vistas i ett slutet skyddsrum då skydd behövs. En mer exakt lista på utrustningen i ett skyddsrum finns i SPEK:s publikation Protokoll för årsunderhåll av skyddsrum.
Ansvarar husbolaget för att det finns tillgång till jodtabletter i skyddsrummet?
Strålsäkerhetscentralen rekommenderar att husbolagen skaffar jodtabletter till skyddsrummen. Här bör det understrykas att det handlar om en myndighetsrekommendation och inte en i lag särskilt angiven skyldighet.
Det rekommenderas att myndigheternas anvisningar om skyddsutrustning följs och att vid behov försöka komplettera utrustningen i skyddsrummet.
Närmare information i STUK:s anvisning: Jodtabletter
I vilket organ fattas beslut om underhåll av skyddsrummet eller dess utrustning?
Byggnadens ägare, dvs. husbolaget, ansvarar för att underhålla skyddsrummet och dess skyddsutrustning. Utgångspunkten är att styrelsen ansvarar för byggnadens säkerhet och skyddsrummets underhåll.
Hur ofta ska utrustningen i skyddsrummet kontrolleras och täthetsprov göras?
Rekommendationen är att årligen testa skyddsrummets ventilationsaggregat, öppna och stänga övertrycks- och uppdämningsventilerna, kontrollera tätningarnas skick och kontrollera befolkningsskyddsmaterialet. Täthetsprovet ska göras minst vart tionde år. Kontrollen av utrustningens funktion ska protokollföras (inspektionsprotokoll) och i protokollet antecknas kontrollerna per utrustning. Protokollet ska på begäran visas för räddningsmyndigheten.
Anordningarna och redskapen i skyddsrummet ska kontrolleras med avseende på funktion i enlighet med tillverkarens anvisningar.
Vem kontrollerar skyddsrummet och vem gör täthetsprovet?
Kontrollen av skyddsrummet kan göras av en person med tillräcklig utbildning. Kontrollen kan även beställas av en extern expert. Att anlita en extern expert fråntar dock inte fastighetsägaren ansvaret för underhåll och reparation av skyddsrummet.
Hur agera om husbolaget inte har ett eget skyddsrum?
Husbolagets skyddsrum kan vara belägna i en grannfastighet på basis av byggnadsservitut.
Allmänna skyddsrum är i allmän användning och avsedda som skydd närmast för människor som rör sig i området, men eventuellt även för personer som inte har något ställe att söka skydd hemma eller på arbetsplatsen.
I många områden finns det inga allmänna skyddsrum alls eller så räcker de inte till för alla. Då svarar de boende själva för skyddsåtgärderna och söker tillfälliga skydd, dvs. i praktiken inomhus i sitt hem.
Att söka skydd i skyddsrum är i många situationer inte den första åtgärden, utan befolkningen flyttas i första hand till ett säkrare område.