Sulle yks, mulle yks, Liisalle yks…
Yhdenvertaisuus taloyhtiöissä on puhelinneuvonnassamme jo oikea hittituote. Keskiössä monen kysymyksen osalta on se, kuinka yhdenvertaisuutta käytännössä toteutetaan. Monesti yhtiöissä tunnutaan jo etukäteen pohdittavan, että ei kai yhdenvertaisuutta vain loukata tietyn päätöksenteon yhteydessä.
Viikoittain saamme aiheeseen liittyen useita kysymyksiä siitä, kuinka taloyhtiön autopaikkoja tulisi jakaa. Keskiössä tämänkin kysymyksen osalta on toki se, kuinka yhdenvertaisuutta toteutetaan. Vastaus tuohon kysymykseen tulisi löytyä asunto-osakeyhtiölain osakkeenomistajien yhdenvertaisuutta koskevasta pykälästä. Tämän ns. yhdenvertaisuusperiaatteen mukaan kaikki osakkeet tuottavat yhtiössä yhtäläiset oikeudet, jollei yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin. Myöskään yhtiökokous, hallitus tai isännöitsijä ei saa tehdä päätöstä tai ryhtyä muuhun toimenpiteeseen, joka on omiaan tuottamaan osakkeenomistajalle tai muulle epäoikeutettua etua yhtiön tai toisen osakkeenomistajan kustannuksella.
Ja siinä olikin sitten kaikki, mitä asunto-osakeyhtiölailla on antaa autopaikkojen jakamiseen – ei kun vain jakamaan! Ei hätä kuitenkaan ole tämän näköinen. Tästä pienestä, mutta niin kovin merkityksellisestä pykälästä saadaan työstettyä jo paljon apuja siihen, kuinka yhdenvertaisuutta toteutetaan autopaikkojen jakamisessa. Yhdenvertaisuusperiaatteesta seuraa muun muassa se, että autopaikkoja on jaettava ensiksi yksi kullekin osakkeenomistajalle ja vasta tämän jälkeen paikkoja voidaan luovuttaa ns. kakkospaikoiksi. Kenelläkään ei siis ole oikeutta kakkospaikkaan, mikäli jollekin autopaikkaa tarvitsevalle ei ole pystytty tarjoamaan edes yhtä autopaikkaa. Yhdenvertaisuusperiaatteen mukaista ei ole myöskään toiminta, jossa asukasosakkaat kiilaisivat jonossa sijoittajaosakkaiden vuokralaisten ohi.
Tärkeintä on siis muistaa se, että autopaikkojen jakamisessa yhdellekään ei saa seurata etua toisen kustannuksella. Viime kädessä kuitenkin tuomioistuin tekee mahdolliset tulkinnat riitaisuuksista, joita autopaikkojen yhdenvertaiseen jakamiseen liittyy. Vaikka sääntely autopaikkojen suhteen onkin vähäistä, on vaikeaa vastata siihen, kuinka lainsäädäntöä olisi mahdollista saada selkeämmäksi, lähtemättä paisuttamaan esimerkiksi asunto-osakeyhtiölakia tarpeettomasti. Turhan riitelyn sijaan toivoisinkin, että yhtiöissä laadittaisiin autopaikkasäännöt autopaikkojen käyttöä ja jakamista koskien. Kun nämä yhteiset pelisäännöt hyväksytään yhtiökokouksessa, saadaan yhtiölle jatkossa pelkkää yhdenvertaisuusperiaatetta konkreettisemmat säännöt, joihin vedota.
Loppuun haluaisin kuitenkin muistuttaa, että vaikka yhdenvertaisuusperiaate onkin loistava ohjenuora moneen tilanteeseen, ei yhdenvertaisuuteenkaan tulisi vedota tarpeettomasti. Asunto-osakeyhtiön luonteeseen kuuluu joissakin tilanteissa se, etteivät nallekarkit tunnu menevän kaikille osakkeenomistajille tasan. Esimerkiksi se, että autopaikkoja ei välttämättä konkreettisesti riitä kaikille osakkeenomistajille tai heidän vuokralaisilleen, ei vielä loukkaa yhdenvertaisuutta. Vasta silloin, kun itse autopaikkojen jaossa suositaan toista ilman mitään perusteita, voidaan nostaa esiin kysymys siitä, onko yhdenvertaisuusperiaatetta noudatettu.
Tiia Tukiainen
neuvontalakimies
Kiinteistöliitto Uusimaa ry
Onko sinulla kysyttävää yhdenvertaisuudesta tai muusta asumisen juridiikasta? Lakineuvontamme palvelee jäseniä numerossa 09 1667 6 333 ma, ti, to klo 9 – 15, ke ja pe klo 10 – 15.