Störande boende – hur ingripa?
Vad menas med störande liv?
Igen pågår det bråk och gräl hos grannen … Alternativt festar man och lever allmänt taget ett ganska högljutt liv där. Också hunden skäller. Det här är sådant som husbolagets övriga boende kanske retar sig på. Det är viktigt att komma ihåg att ljud som alstras av vanligt liv, som tvättmaskinens ljud, tillfälliga hundskall eller barn som leker, i synnerhet på dagtid, hör till sådant som boende ska tåla. I ett bostadsbolag kan man inte förutsätta total tystnad ens nattetid.
Ett direkt samtal är bästa sättet att ingripa
Ofta är det också så att den som lever det liv som upplevs som störande inte själv ens kan tänka att hen stör – själv tycker hen att hen lever ett helt vanligt liv. Vanligt för en kan dock vara mycket störande för någon annan. Därför är det bra att ingripa i upplevda störningar så hänsynsfullt som möjligt. De mest effektiva sättet är vanligtvis att tala direkt med den berörda. Då kan den som lever lite mer högljutt kanske förstå vilka ljud som stör grannarna och den som störs kan bli påmind om att det finns många olika liv och att man i viss mån måste tåla olika ljud.
Ta lägenheten i besittning
Om det dock inte verkar vara till någon nytta att diskutera, utan oljudet och bullret upprepas, är nästa steg att lämna en så detaljerad skriftlig rapport till disponenten som möjligt om det som stör (tidpunkt, varaktighet, typ). Efter att störningen anmälts, kan man närma sig den som orsakar störningen med en anmärkning eller varning. Ju fler grannar som upplever ljuden som störande och rapporterar om dem på ett enhetligt sätt, desto mer sannolikt handlar det om sådant störande liv som avses och förbjuds i lag. Bostadsbolagets medel för att ingripa i saken (efter varning och anmärkning) är att ta lägenheten i besittning.
Innan processen för det inleds, ska bostadsbolaget bedöma om det verkligen handlar om sådan upprepad störning som inte kan räknas som vanligt liv. Om ljuden konstateras vara störande och flera boende upprepat rapporterar om dem, kan bolagets styrelse ge aktieägaren en varning om att lägenheten tas i bolagets besittning. Om det störande beteendet fortgår efter att varning getts, sammankallar styrelsen bolagsstämman för att besluta om att lägenheten tas i besittning för högst tre år.
Påföljderna för aktieägaren
Beslutet om att lägenheten tas i besittning ska delges aktieägaren och en eventuell hyresgäst inom 60 dagar från det att beslutet fattades. Om aktieägaren och/eller den boende upplever att det inte finns grunder för besittningstagandet har hen möjlighet att väcka klandertalan vid tingsrätten. Då prövar tingsrätten om besittningstagandet har varit befogat. Klandertalan ska väckas inom 30 dagar från delfåendet av beslutet om besittningstagande.
När bolaget efter bolagsstämmans eller senast efter tingsrättens beslut har tagit lägenheten i besittning, ska bolaget hyra ut bostaden till gängse hyra till en hyresgäst som bolaget anser vara lämplig. Aktieägarens skyldighet att betala vederlag kvarstår trots att denne har förlorat besittningen till lägenheten. De inkomster som uthyrningen ger kan användas för vederlag och den eventuellt överskridande delen redovisas till aktieägaren.
Niklas Nygren
jurist
Kiinteistöliitto Uusimaa