Stamrenoveringen börjar i morgon, men lägenheten är inte tömd – vad göra?
Vår rådgivning har på senare tid ställts inför situationer att husbolag ska påbörja en traditionell stamrenovering. Lägenheten ska vara tömd för att entreprenörerna ska kunna börja jobba. När de går in i lägenheten märker de att lägenheten inte har tömts på saker på anvisat sätt. I värsta fall bor man fortfarande i lägenheten. Vad göra i sådana situationer?
Enligt lagen ska bolaget meddela aktieägarna och innehavarna av nyttjanderätten till en lägenhet i tillräckligt god tid om sådana underhållsarbeten som inverkar på användningen av lägenheten. Meddelandet ska lämnas till den adress som aktieägaren har uppgett för bolaget och till lägenheten. Större renoveringar kommer sällan som överraskningar för de boende eftersom bolaget vanligtvis informerar många gånger och i god tid om förestående renoveringar. De boende får också anvisningar om hur lägenheterna ska skyddas under arbetet och hur saker och ting bör flyttas eller lägenheten tömmas vid behov, till exempel köket och badrummet.
Det är givetvis aktieägarens skyldighet att ordna lägenheten så att entreprenören kan utföra de arbeten som behövs i den. Om lägenheten är så full med saker att entreprenaden inte kan påbörjas förrän lägenheten har städats eller sakerna flyttats undan är situationen mycket besvärlig för bolaget. Om det handlar om en liten etta kan sakerna inte bara flyttas till ett annat rum utan man måste hitta ett utrymme att lagra dem i. Om aktieägaren inte har flyttat sakerna till ett lager blir det bolagets sak att bedöma hur situationen ska lösas. Om bolaget på egen hand beslutar att låta flytta sakerna från bostadslägenheten, finns det risk för egenhandsrätt. Ett officiellt sätt att tömma lägenheten är att väcka fullgörelsetalan i tingsrätten. För det finns det vanligtvis inte tid eftersom arbetet behöver kunna påbörjas enligt tidsplanen. Fördröjningen leder till extra kostnader för bolaget. I situationer som denna bör bolaget agera enligt principen om minsta olägenhet. Situationen och hur den ska lösas bör alltid avgöras från fall till fall.
Under en stamrenovering kan man vanligtvis inte bo i lägenheten, i synnerhet inte om stamrenoveringen sker på traditionellt sätt. Trots det har det hänt att entreprenörerna när de går in råkar på en ensam åldring som inte har vetskap om att en renovering ska börja. Om bolaget inte har kännedom om personens anhöriga, rekommenderas att det görs en orosanmälan om personen till staden. När befolkningen blir äldre och bor kvar hemma allt längre kommer dessa situationer sannolikt att förekomma allt oftare. Bakom detta finns ofta också sociala problem. Ur husbolagets synvinkel torde det inte finnas någon enkel lösning. Men det är alltid värt att informera bra och tydligt om husbolagets förestående renoveringar och förberedelserna inför dem.
Skribenten är jurist Heidi Nordström på Kiinteistöliitto Uusimaa