Snörik vinter – en mardröm för husbolag?
Liksom i fjol har vi också i år fått rikligt med snö i hela landet inbegripet huvudstadsregionen. Mången gläder sig åt att redan utanför dörren kunna spänna på skidorna och ge sig av för att njuta av vinteraktiviteter. Sett ur husbolagens synvinkel har vintern emellertid bjudit även på utmaningar. I många husbolag har man blivit tvungen att fundera på var man ska placera den skottade snön, hur man ordnar parkeringsplatser för de boende, håller räddningsvägarna fria och husbolagets gård säker. I synnerhet i stadsområden och tättbebyggda tillväxtområden har situationen varit utmanande.
Snöröjning som talkojobb?
I flervåningshus och större husbolag sköts underhållet vintertid vanligtvis av ett servicebolag, men i mindre husbolag har man kunnat avtala om att snöröjningen görs på talko. Vår telefonrådgivning får ofta frågor om detta, vad man kan göra om snöskottningen sköts på talko, men en aktieägare inte sköter sin del av jobbet. Kan man förplikta en aktieägare att sköta snöröjning eller skicka en räkning till denne för att ha låtit ett servicebolag sköta jobbet i stället?
Talkojobb baserar sig alltid på frivillighet och enskilda aktieägare kan inte straffas i form av extra kostnader om de inte deltar i arbetet. Vanligtvis är de arbeten som utförs på talko uppgifter som ingår i husbolagets underhållsansvar och då är aktieägarna inte förpliktade att delta i arbetena, och kostnaderna för underhållet täcks med det vederlag som tas ut av aktieägarna.
Var noga med husbolagets gård
För närvarande sågar temperaturen mellan plus och minus vilket leder till att gårdsplanerna blir mycket hala. Solen kan smälta snön på taken, som sedan fryser till igen och bildar istappar eller hängande snö längs taksprången. I egenskap av fastighetsägare är husbolagen skyldiga att se till att det är tryggt för både de boende och utomstående att röra sig i fastighetens område. Det är nu viktigt med en daglig kontroll av läget på gården och längs taksprången. Vid behov ska man beställa is- och snöröjning och sandning av gårdsplanen. Även om underhållet vintertid har lagts ut till ett servicebolag, kan husbolaget inte överföra ansvaret.
Varför är det just min gata som plogas sist?
Enligt den respons som Kiinteistöliitto Uusimaas kansli får önskar många husbolag snabbare plogning av gatorna och uppgifter om vinterunderhållets tidsschema. Ett problem är att gatorna plogas med så lång fördröjning att husbolaget har hunnit röja snön när stadens entreprenör infinner sig och plogar upp snö i en hög vall framför infarten till tomten. Då måste husbolaget beställa nytt arbete av sitt servicebolag för att avlägsna vallen som utgör hinder för bilarna, ofta mot separat debitering.
Det är visserligen förståeligt att det finns mycket att ploga i en stad och att ett rikligare snöfall än vanligt överbelastar plogningen, trots att hela maskinparken jobbar dygnet runt. Till exempel Helsingfors stad berättade att det hittills har avlägsnats 34 000 lass snö från gatorna i staden.
Budgeten på minus?
En snörik vinter ökar husbolagets kostnader. Det här är något som behöver beaktas när budgeten görs upp. Man bör reservera ett tillräckligt stort belopp för vinterunderhållet och eventuella tilläggsarbeten. Tilläggsarbetena kan vara t.ex. bortforsling av snö, sandning och snöröjning på tak. Prisspannet för de här arbetena är brett och beror på ort och objekt, men sandning torde kosta några tior, bortforslandet av snö några hundringar och snöröjningen på tak kan uppgå till flera hundra, om inte drygt tusen euro.
Avtalets innehåll avgör
Det är viktigt att husbolagets styrelse känner till innehållet i husbolagets serviceavtal. Trots att husbolaget har avtalat om vinterunderhåll ska styrelsen dock se till att de avtalade åtgärderna utförs på korrekt sätt. Vid behov ska husbolagets styrelse snabbt vidta åtgärder och informera husbolaget om läget och varna dem som rör sig i området.
Beakta detta:
- Gör alltid serviceavtalet skriftligt och så exakt som möjlig
- Kontrollera innehållet i serviceavtalet och gör ändringar vid behov
- Styrelsen och disponenten: kontrollera aktivt hur gårdsplanen ser ut och informera omedelbart om observerade risker
- Anlita endast yrkespersoner för att röja snö på tak och beakta arbetarskyddet och säkerställ innan snön röjs att gårdsområdet har omgärdats eller försetts med bommar som sig bör
- Beakta att väderförhållandena kan ändra snabbt