Sauhuttelu kuriin – asiaa tupakoinnin kieltämisestä
Näin kesän kynnyksellä nousee taloyhtiöissä herkästi esille kysymykset liittyen tupakointiin ja sen mahdolliseen rajoittamiseen. Mitä keinoja taloyhtiöllä on käytettävissään tupakoinnin kieltämiseksi? Millaisia vaatimuksia yhtiön päätöksenteolle on asetettu?
Käytettävissä olevien keinojen valikoitumiseen vaikuttavat muun muassa se, onko tupakointia tarkoitus rajoittaa ulko- vai sisätiloissa ja ovatko nuo tilat yhtiön vai osakkaan hallinnassa. Joskus tilanteen ratkaisemiseksi riittää, että hallitus päättää sopivan tupakointipaikan perustamisesta yhtiön piha-alueelle, jonne tupakoitsijat voidaan ohjata. Toisaalta tupakointi on suoraan tupakkalain nojalla kiellettyä yhtiön yhteisissä ja yleisissä sisätiloissa, kuten porraskäytävässä, kerhotiloissa, ullakko- ja kellaritiloissa sekä yhteisessä saunassa. Näin ollen näitä paikkoja koskevia kieltoja ei taloyhtiöissä tarvitse pohtia.
Kieltomahdollisuuksia ovat:
- Tupakointikiellosta sopiminen vuokrasopimuksessa
Mikäli kyseessä on vuokrasuhde, voivat osapuolet sopia tupakoinnin kieltämisestä jo vuokrasopimuksessa tai sopimalla siitä myöhemmin vuokrasuhteen aikana yhdessä. Tupakointi voidaan kieltää huoneiston lisäksi myös huoneiston parvekkeella. Mikäli vuokralainen rikkoo tupakointikieltoa, voi vuokranantajalle syntyä peruste irtisanoa vuokrasopimus.
- Tupakoinnin rajoittaminen järjestyssäännöillä
Järjestyssäännöillä on mahdollista rajoittaa tupakointia yhtiön yleisissä ja yhteisissä ulkotiloissa, kuten yhtiön pysäköintialueella ja yhteisillä tuuletusparvekkeilla. Järjestyssäännöt olisi suositeltava vahvistaa yhtiökokouksessa. Asiasta päätetään enemmistöpäätöksellä eli päätöstä kannattaa tuolloin yli puolet kokouksessa annetuista äänistä.
- Tupakoinnin kieltäminen yhtiöjärjestysmääräyksellä
Yhtiöjärjestysmääräyksellä on mahdollista kieltää tupakointi huoneistojen parvekkeilla ja -pihoilla sekä huoneistojen sisätiloissa. Tällaista yhtiöjärjestysmuutosta varten tarvitaan kuitenkin kaikkien osakkaiden suostumukset. Se edellyttää siten yhtiökokouksen yksimielistä päätöstä ja lisäksi kirjalliset suostumukset niiltä osakkailta, jotka eivät olleet edustettuina yhtiökokouksessa.
Käytännössä suostumuksen saaminen tupakoitsijalta lienee hyvin epätodennäköistä. Näin ollen yhtiöjärjestyskielto soveltuu lähinnä ennakolliseen puuttumiseen ja on mahdollista yhtiön perustamisvaiheessa tai tilanteessa, jossa osakkaat ovat yksimielisiä tupakointikiellosta.
Mikäli tupakointikieltoa myöhemmin rikotaan, voi taloyhtiölle syntyä oikeus puuttua asiaan asunto-osakeyhtiölaissa säädetyn hallintaanottomenettelyn kautta.
- Tupakointikieltohakemus kunnalle
Mikäli yhtiössä on jo ongelmia tupakoinnin kanssa eikä yhtiöjärjestysmuutos ole mahdollinen, voidaan yhtiössä turvautua tupakointikiellon hakemiseen kunnalta. Kiellon hakemisesta päätetään yhtiökokouksessa enemmistöpäätöksellä. Ainoastaan taloyhtiö voi hakea kieltoa, mutta osakas tai asukas voi tehdä aloitteen asian saamiseksi yhtiökokouksen käsiteltäväksi.
Kunta voi määrätä tupakointikiellon ensinnäkin huoneistoparvekkeelle ja -pihalle, jos tupakansavua voi muutoin kuin poikkeuksellisesti kulkeutua esimerkiksi parvekkeelta toiselle tai parvekkeelta huoneistoon. Huoneistojen haltijoita on tällöin kuultava ennen yhtiökokousta. Päätöksenteossa tulee huomioida myös yhdenvertaisuusperiaate siten, että esimerkiksi parveketupakointikieltoa haetaan kaikille niille parvekkeille, joilla savun kulkeutumisen olosuhteet ovat samanlaiset.
Toiseksi tupakointikieltoa voidaan hakea asuinhuoneiston sisätilaan, silloin kun savua leviää muihin asuntoihin muulloinkin kuin poikkeustapauksissa. Tällöin lisäedellytyksenä on, että savun kulkeutumista ei voida kohtuudella ehkäistä rakenteiden korjaamisella tai muuttamisella. Lisäksi tilan haltijalle on varattava mahdollisuus ehkäistä savun kulkeutuminen omilla toimenpiteillään. Korkein hallinto-oikeus on ratkaisussaan (KHO:2021:162) linjannut tarkemmin, millä edellytyksillä tupakointi voidaan kieltää asunnon sisällä.
On syytä huomata, että kunnan viranomaisen määräämä tupakointikielto on lähtökohtaisesti pysyvä ja tämän vuoksi kunnalta haettavaan kieltoon tulisi ryhtyä harkiten. Kieltoa rikkovalle voi kunnan viranomainen määrätä uhkasakon. Jos kieltoa rikotaan toistuvasti, voi yhtiö harkita myös hallintaanottoa.
- Tupakoinnin kieltäminen terveydensuojelulain nojalla
Viimesijaisena keinona voi vielä tulla käyttöön se, että kunnan terveydensuojeluviranomainen kieltää tupakoinnin huoneistossa, mikäli siitä voi aiheutua terveyshaittaa esimerkiksi asukkaalle naapurihuoneistossa. Kynnys tällaisen kiellon määräämiselle on kuitenkin erittäin korkealla.
Kirjoittaja on Kiinteistöliitto Uusimaan lakimies Jonna Puolanto.