Runsasluminen talvi – taloyhtiön painajainen?
Viime vuoden tapaan tänäkin vuonna on saatu nauttia runsaasta lumesta pääkaupunkiseutua myöten. Moni ilahtuu, kun lähes kotiovelta pääsee hiihtämään ja nauttimaan talviaktiviteeteista. Taloyhtiön näkökulmasta talvi on kuitenkin tuonut mukanaan haasteita. Useissa taloyhtiöissä on jouduttu miettimään, minne kolattu lumi saadaan mahtumaan, miten asukkaille järjestetään parkkipaikkoja, ovatko pelastustiet vapaina ja onko taloyhtiön piha turvallinen. Varsinkin kaupunkialueella ja tiiviisti rakennetuilla kasvualueilla tilanne on ollut haastava.
Lumityöt talkoilla?
Kerrostaloissa tai isommissa taloyhtiöissä huoltoyhtiö yleensä hoitaa talvikunnossapidon, mutta pienemmissä taloyhtiöissä on voitu sopia lumityöt tehtävän talkoilla. Tästä kysytäänkin usein puhelinneuvonnassamme, mitä voi tehdä, jos lumityöt tehdään talkoilla, mutta yksi osakas ei hoida omaa osuuttaan. Voiko lumitöihin velvoittaa tai voiko osakkaalle, joka ei suostu osallistumaan, lähettää laskun hänen vuoronsa teettämisestä huoltoyhtiöllä?
Talkootyöt perustuvat aina vapaaehtoisuuteen eikä yksittäisiä osakkaita voida rangaista ylimääräisten kustannusten muodossa, jos he eivät talkoisiin osallistu. Tyypillisesti talkoovoimin tehtävät työt ovat yhtiön kunnossapitovastuulle kuuluvia töitä, jolloin osakkaalla ei ole velvollisuutta osallistua töihin, ja kunnossapidon kustannukset katetaan kaikilta osakkailta perittävän vastikkeen muodossa.
Tarkkana taloyhtiön pihalla
Tällä hetkellä säätila sahaa plussan ja miinuksen välillä, joka aiheuttaa suurta liukkautta pihoilla. Katolla oleva lumi taas saattaa auringosta sulaa, mutta jäätyä sitten muodostaen katon reunoille jääpuikkoja tai räystäslunta. Kiinteistönomistajana taloyhtiö on velvollinen huolehtimaan siitä, että liikkuminen kiinteistön alueella on turvallista sekä asukkaille että ulkopuolisille. Taloyhtiön pihaa ja katon räystäitä onkin nyt hyvä tarkkailla päivittäin. Tarvittaessa on tilattava lumen – ja jäänpoisto sekä lisähiekoitus pihalle. Vaikka talvikunnossapito olisi siirretty huoltoyhtiölle, vastuuta taloyhtiö ei voi siirtää.
Miksi oma katu aurataan aina viimeisenä?
Kiinteistöliitto Uusimaan toimistolle tulleiden palautteiden mukaan moni taloyhtiö toivoisi kaupungilta nopeampaa katujen aurausta ja tietoa talvikunnossapidon aikatauluista. Haasteena on se, että katualueita aurataan usein niin pitkällä viiveellä, että taloyhtiön kaikki lumityöt on jo ehditty tehdä, kun paikalla tulee kaupungin urakoitsija, joka työntää taloyhtiön tonttiliittymään suuren vallin. Tällöin taloyhtiö joutuu tilaamaan oman huoltoyhtiönsä uudelleen töihin, usein erillisveloituksella poistamaan autojen kulkua estävän vallin.
On toki ymmärrettävää, että kaupungissa riittää paljon aurattavaa ja vaikka koko kalusto olisi kellon ympäri töissä, tavallista runsaampi lumisade ruuhkauttaa aurauksen. Esimerkiksi Helsingin kaupunki kertoi, että tähän mennessä Helsingin kaduilta oli poistettu yli 34 000 kuormaa lunta.
Budjetti punaisella?
Runsasluminen talvi nostaa taloyhtiön kuluja. Tämä on hyvä huomioida taloyhtiön budjettia laadittaessa. Budjettiin on varattava riittävä summa talvikunnossapitoa varten sekä mahdollisiin lisätöihin. Lisätöitä voivat olla esimerkiksi lumen poisvienti, hiekoitus ja lumen pudotus katolta. Näiden osalta hintahaarukka on leveä ja riippuu paikasta ja kohteesta, mutta hiekoitus maksanee joitakin kymppejä, lumen poisviennin osalta puhutaan joistakin satasista ja lumen pudotuksen osalta useista satasista, ellei reilusta tuhannesta eurosta.
Sopimuksen sisältö ratkaisee
Taloyhtiön hallituksen on tärkeää tietää ja tuntea oman taloyhtiönsä huoltosopimus ja sen sisältö. Vaikka taloyhtiö olisi sopinut talvikunnossapidosta, tulee hallituksen kuitenkin pitää huolta, että sovitut toimenpiteet tulevat tehtyä ja ovat asianmukaisia. Tarvittaessa taloyhtiön hallituksen on ryhdyttävä nopeasti toimenpiteisiin ja ilmoitettava huoltoyhtiölle tilanteesta sekä varoitettava alueella kulkevia.
Huomioi nämä:
- Tee huoltosopimus aina kirjallisesti ja mahdollisimman tarkasti
- Tarkasta huoltosopimuksen sisältö ja tee tarvittaessa muutoksia
- Hallitus ja isännöitsijä: tarkkaile aktiivisesti taloyhtiön pihan kuntoa ja ilmoita havaitsemasi riskit välittömästi
- Käytä lumenpudotuksissa vain ammattilaisia ja huomioi työturvallisuus sekä varmista, että taloyhtiön piha-alue on ennen lumen pudotusta asianmukaisesti aidattu tai puomitettu
- Ota huomioon nopeasti muuttuvat sääolosuhteet