Rivitalojen puutteellinen palo-osastointi on iso turvallisuusriski
Suomessa on rakennettu vuosien 1950-1990 välillä tuhansia, puurakenteisia rivitaloja, joissa saattaa piillä vakava turvallisuusriski, yläpohjan puutteellinen palo-osastointi.
Osa tuon aikakauden rivitaloista on suunniteltu ilman yläpohjassa sijaitsevaa, huoneistojen välistä, osastoivaa palokatkoseinää, koska sellaista ei silloin välttämättä vaadittu. Osaan se on suunniteltu, mutta sitä ei ole koskaan toteutettu tai se on toteutettu puutteellisesti. Tätä ongelmaa esiintyy niin tasa-, pulpetti- kuin harjakattomuotoisissa, puurakenteissa yläpohjissa.
Mikä on yläpohjassa sijaitseva palokatkoseinä/palo-osastointi, ja miksi sellainen pitää olla?
Jokainen asuinhuoneisto on palotekniseltä suunnittelultaan oma palo-osastonsa eli jos huoneistossa syttyy tulipalo, sen ei pitäisi päästä leviämään naapurihuoneistoihin, vaan tulipalon pitäisi pysyä palo-osastoivien rakenteiden avulla kyseisen huoneiston sisällä. Yleensä palo-osastointi huoneistojen välillä viivyttää palon leviämistä noin 1-2 tuntia, ja siinä ajassa palokunnan pitäisi päästä paikalle sammuttamaan tulipaloa.
Nyt puurunkoisissa rivitaloissa yläpohjarakenne on poikkeuksetta puurakenteinen. Vaikka massiivipuu sinänsä on palonkesto-ominaisuuksiltaan mainio, ei rivitaloista yleensä löydy massiivisia puurakenteita, vaan pienempiä ”sahatavara-koon” puurakenteita, ja näiden palonkesto on sangen heikko.
Palon syttyessä irtaimiston palokuorma eli huoneistossa olevat tavarat ja materiaalit, sytyttää ja romahduttaa yläpohjan sisäverhouksen ja tuli pääsee yläpohjaan. Jos huoneistojen välisten seinien kohdalla ei ole palokatkoja, tulipalo leviää koko rakennuksen yläpohjatilaan ja tällöin poikkeuksetta koko rakennus tuhoutuu. Jos yläpohjaan on tehty edes minimi 30 min palonkestävä palokatkorakenne oikein eli vesikatteeseen asti, on mahdollista, että pelastuslaitos ehtii paikalle sammuttamaan paloa ja se jää huoneistokohtaiseksi tuhoamatta koko rakennusta.
Käy kurkkaamassa yläpohjaa
Joten lämmin suositus – käykää kurkkaamassa rakennuksen yläpohjaa. Jos näet rakennuksen päästä päähän, ei palokatkoja löydy. Jos taas naapurin seinän kohdalta löytyy kipsikartonkilevytys, mainio juttu.
Jos palokatkoja ei ole, ne kannattaa rakentaa sinne viimeistään vesikattoremontin yhteydessä, jolloin rakennustarvikkeet on helppo kuljettaa. Suositus on rakentaa ne välittömästi, mutta se vaatii yhtiökokouksen päätöstä ja osakkaiden ”heräämistä” tähän potentiaaliseen paloturvallisuusriskiin päätöksenteon tueksi.
Jari Hännikäinen
neuvontainsinööri
Kiinteistöliitto Uusimaa ry