Rakennusmiehen rauhoittavat teesit
Maailmantilanteet ovat ne johtaneet energian hinnan jyrkkään kasvuun. On ihan hyväkin, että huomio kiinnittyy asumisen energiankulutukseen. Ennen kuin taloyhtiö lähtee isoihin energiaremontteihin, on hyvä kiinnittää huomio perusasioihin.
Kokosin listan, jossa on kaikille sopivia energiansäästötapoja, jotka toimivat. Säästöä voidaan saada hyvin pienilläkin investoinneilla, sekä samalla ”kaupanpäälle” saadaan viihtyisämmät, paremmat ja mukavammat asuinolosuhteet.
- Yhtiön hallinnon tiedottaminen osakkaille ylilämpimien asuintilojen (yli +22C), pitkien suihkuaikojen, aukiolevien ikkunoiden, liian lämpimien porrashuoneiden yms. energiansäästötoimien ”herättämiseksi” asukkaiden / osakkaiden kohdalla.
- Jos as oy:ssä on vesikeskuslämmitys, ensimmäinen, paras, toimivin toimenpide on lämpöjohtoverkoston tasapainotus, mittaus ja säätö. Yhtiön järjestelmä on useimmiten ns.”perussäädöissä” eli niissä asetuksissa, kun se suunnittelijan pöydällä on määritelty. Nyt hienosäädetään & viritetään olemassa oleva ”lämpöorkesteri” ”soimaan” tahdissa eli mitataan, säädetään ja tasapainotetaan huoneistojen lämpötilat asteen sisään, noin +20 C aseeseen. Tällä toimenpiteellä löytyy poikkeuksetta 5-15% säästö lämmitysenergiakuluihin.
- Jos as oy:ssä on koneellinen ilmanvaihto, sama asia, kun yllä, ilmanvaihtoverkoston tasapinotus, mittaukset ja säädöt. Samaan tutkitaan poistoilmakoneiden käyntiaikoja, mietitään mottoreiden vaihtoja taajuusohjatuiksi / portaattomasti säädettäviksi koneiksi, nuohotaan/puhdistetaan kanavat ja lopuksi tiivistytetään koko yhtiön osalta kaikki ikkunat ja ovet. Näin saadaan energiaa säästymään, kuitenkaan tinkimättä asumisviihtyisyydestä ja/tai asumisterveydestä.
- Sitten jos/kun jokin rakennusosa, kone, laite tai järjestelmä tulee teknisen suunnitelmallisen käyttöikänsä päähän/lähestyy sitä, ammattilaisen avustuksella tutkitaan ja selvitetään miten sen peruskorjaus/-parannuksessa huomioidaan kohteen energiataloudelliset ominaisuudet ja valitaan toteutus elinkaarianalyysissä energiaa säästäväksi korjaustavaksi/laitevalinnaksi/järjestelmäksi.
- Vasta viimeiseksi jää erilliset energiatalouden parantamistoimenpiteet (lisälämmöneristykset, ikkunoiden U-arvon parantaminen ne vaihtamalla, poistoilman lämmön talteenotto, aurinkopaneelit yms.) Näissä investoinnit ovat usein kertaluokkaa suuremmat, kun edellisissä kohdissa ja takaisinmaksuajat poikkeuksetta pitkiä.
Kirjoittaja on Kiinteistöliitto Uusimaan rakennustekninen insinööri Jari Hännikäinen.