Raikasta vettä suoraan ”hanoista”
Käyttövettä on Suomessa pidetty aina laadukkaana ja juomaksi kelpaavana. Vesijohtomateriaalina nykyisin käytetään pex-muoviputkia ja kupariputkia. Galvanoidut teräsputket jäivät pois jo 1960-luvulla. Se ruskea vesi, jota joissakin yli 50 vuotiaissa taloissa saadaan nauttia, on ruostetta. Ruoste ei ilmeisesti ole terveydelle vaarallista, mutta ruskea vesi saattaa monelta jäädä juomatta. Käyttövettä pilaavia asioita on ollut viime aikoina tapetilla mm. muoviputkista liuenneiden myrkkyjen muodossa. Näyttää siltä, että muoviputkien ongelmia löytyy siinä määrin, että aihe on jo tuttu ainakin lvi-alan ammattilaisille. Toistuvat ongelmat muoviputkissa aiheuttanee kuitenkin sen, että enää niihin ei reagoida ja ongelma jää loppukäyttäjälle. Hankaluutena loppukäyttäjälle on se, että vesi ei ole värjääntynyttä, vaikka sisältäisikin bensiinin lisäaineita, mutta toki sen voi haistaa.
Legionellabakteeri on niitä harvoja – jollei ainoa – bakteereita, jonka torjuminen on otettu esiin mm. rakentamismääräyksissä (Rakmk D1) ja suunnitteluohjeistuksissa. Suunnittelijoille bakteeri on tuttu siten, että tiedetään kuinka sen elinmahdollisuudet voidaan karsia pois. Tartunnan voi saada ns. aerosolitartuntana keuhkoihin eli vettä juomalla sitä ei voi saada. Legionellabakteerin estämiseksi lämpimän käyttöveden tulee olla vähintään 55 °C ja kylmän veden lämpötila tulee olla mahdollisimman alhainen koska yli 25 asteisessa vedessä bakteerille on elinmahdollisuudet.
Vesimittarit antavat hyvin pontta jokaiselle vaikuttaa vedenkulutukseensa ja lähtökohtana tietysti on vesilaskun pienentäminen. Veden ongelmia kasvattaa varmasti myös veden pitkä viipyminen putkistossa. Onneksi veden käyttäjä voi vaikuttaa tähän juoksuttamalla vettä riittävästi. Vanha sanonta toimii tässäkin, eli jos haluat kylmää vettä hanasta, laske sitä niin kauan, että saat kylmää vettä. Ehkä vedenkäyttöä pitäisi opettaa myös terveyden kannalta, eikä pelkän energiansäästön ja maailman vesivarantojen pilaantumisella.
Kun veden haitalliset terveysvaikutukset arkipäiväistyvät, niin ei ole enää väliä, vaikka vesijohdot pinnoitettaisiin epoksimassalla ja laskettaisiin epoksipinnoitetun viemärin kautta mereen. Muoveista ja niiden haitoista puhuminen on hyvä juttu ja kannattaisikin ajatella myös suurta kokonaisuutta. No onneksi taloyhtiöiden päättäjät voivat myös näihin ympäristön ja terveyden kannalta tärkeisiin asioihin vaikuttaa tervettä järkeä käyttämällä.
Neuvoja on helppo saada, kaikki on puhelun päässä – ainakin meidän jäsenille!
Kirjoittaja Arto Kemppainen on Kiinteistöliitto Uusimaan lvi-asiantuntija. Arto antaa lvi-neuvontaa jäsenillemme neuvontaa ma-pe klo 9 – 15 numerossa 040 1365 785.