Pitääkö vesimaksua maksaa kesälomalla?
Monessa taloyhtiössä on tuttu tilanne, että osakas kertoo olevansa koko kesän mökillä tai kesälomareissulla, joten pitääkö hänen maksaa tältä ajalta kuitenkin vesimaksua normaalisti?
Kesäloma tai muu lyhytaikainen ja tilapäinen poissaolo asunnosta ei lähtökohtaisesti oikeuta saamaan vapautusta vesimaksusta.
Tilanne on sama varusmiehille. Vesimaksu on maksettava, kun osakas lähtee varusmiespalvelukseen ja käy kotona vain harvoin. Taloyhtiön hallitus voi kuitenkin päättää yhdessä isännöitsijän kanssa, tehdäänkö vastaavien tilanteiden varalle linjaus. Esimerkiksi, ettei varusmiespalveluksessa olevan tarvitse maksaa vesimaksua.
Taloyhtiöt perivät joko erillisen henkilölukuun perustuvan vesimaksun tai asunnoissa on vesimittarit, jolloin jokainen maksaa todellisen kulutuksen mukaan. Henkilölukuun perustuvaa maksua varten tulee osakkeenomistajan ilmoittaa yhtiölle huoneistossa asuvien tai sitä käyttävien henkilöiden lukumäärä. Jos henkilö on yhtiön kirjoihin merkitty talossa asuvaksi, hänestä voidaan periä vesimaksua.
Taloyhtiö voi periä maksun kaikista tiedossa olevista huoneistossa asuvista henkilöistä riippumatta siitä, ovatko he tehneet muuttoilmoituksen vai eivät. Jos asunnossa asuu todistettavasti henkilö suurimman osan kuukaudesta, tulee hänen lähtökohtaisesti maksaa vesimaksu taloyhtiölle. Asukkaaksi ei lasketa esimerkiksi päivähoitolapsia tai lemmikkieläimiä, riippumatta siitä, kuinka paljon vettä he saattavat käyttää.