Pelastava palovaroitin
Kynttilät ja tunnelmavalot valaisevat taas koteja ja pihoja kaikkien piristykseksi. Lisäksi uuni ja liesi ovat pian kovassa käytössä jouluherkkuja valmistellessa. On aika muistuttaa siitä, kuinka jokaisen on omalta osaltaan huolehdittava paloturvallisuudesta. Nämä yksinkertaiset, mutta tärkeät ohjeistukset, kuten se, että palavia kynttilöitä ei jätetä vahtimatta, koskevat meitä kaikkia.
Pelastustoimen taskutilaston 2018–2022 mukaan Suomessa syttyy joka vuosi noin 3 000 asuinrakennuksen tulipaloa. Rakennuspaloissa menehtyi vuonna 2022 yhteensä 49 ihmistä ja loukkaantui 287 ihmistä. Vuoden 2022 palokuolemissa kyseisen tilaston mukaan palovaroitin toimi ainoastaan 11 tapauksessa. Palovaroitin ei toiminut 2 tapauksessa, palovaroitinta ei ollut lainkaan 16 tapauksessa ja lopuissa palovaroittimen toiminnasta ei ollut tietoa. Palovaroittimen on todettu olevan yksi tehokkaimmista keinoista vähentää palokuolemia (Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö, spek.fi).
Tällä hetkellä vastuu palovaroittimen hankinnasta ja sen toimivuudesta omassa asunnossa kuuluu lähtökohtaisesti asukkaalle, jos taloyhtiössä ei ole sähköverkkoon liitettyjä palovaroittimia. Tämä voi joskus johtaa siihen, että asunnoista puuttuu palovaroittimet kokonaan tai varoittimet eivät toimi, koska patterit on unohdettu vaihtaa. Taloyhtiöiden onkin hyvä muistuttaa palovaroittimien hankkimisen ja paristojen vaihdon tärkeydestä viestinnässään.
Palovaroittimen osalta tilanne tulee kuitenkin pian muuttumaan pelastuslain muutoksen myötä. Asuntojen palovaroittimien hankinta- ja kunnossapitovastuu siirtyy rakennuksen omistajalle, kuten taloyhtiölle, vuoden 2026 alusta. Asukkaan tulee silti huolehtia laitteen ohjeen mukaisesta käytöstä sekä ilmoittaa mahdollisista vioista taloyhtiölle. Muutoksen myötä yhtiössä voidaan paremmin varmistua siitä, että palovaroittimet varmasti löytyvät jokaisesta asunnosta asukkaan huolellisuudesta riippumatta. Myös huolto on helpompaa, kun paristojen kesto ja käyttöikä sekä itse laitteen vaihtoväli on tiedossa.
Laki astuu voimaan jo vuoden 2024 alusta, mutta kyseinen muutos kahden vuoden siirtymäajalla. Yhtiöille jää siten aikaa suunnitella, miten asia järjestetään käytännössä. Koska asia täytyy huomioida budjetissa ja sen selvittely ja muutoksen suunnittelu vievät oman aikansa, kannattaa hallituksen ja isännöitsijän pian ryhtyä asiaan perehtymään ja viedä se ajoissa yhtiökokouksen käsiteltäväksi.
Sillä välin jokainen meistä voi omalta osaltaan huolehtia siitä, että omaan kotiin hankitaan riittävät paloturvallisuusvälineet, kuten sammutuspeitto tai käsisammuttimet. Eikä unohdeta varmistaa riittävää palovaroittimien määrää ja niiden toimivuutta. Turvallista joulunodotusta!
Paloturvallisuusviikkoa vietetään jälleen 25.11.-1.12.2023 (ks. paloturvallisuusviikko.fi), lisää aiheesta https://www.spek.fi/turvallisuus/paloturvallinen-taloyhtio/
Jonna Puolanto
lakimies, varatuomari
Kiinteistöliitto Uusimaa