Palju tai poreamme huoneiston takapihalla
Kesän lämpö hivelee nyt ihoa, mutta välillä olisi ihana pulahtaa omaa paljuun tai poreammeeseen. Saako sellaisen tuoda oman huoneiston pihalle noin vain? Valitettavasti ei, vaan ensin selvitetään, kuka pihaa juridisesti hallinnoi, yhtiö vai osakas.
Pihan juridinen hallinta selviää yhtiön yhtiöjärjestyksestä. Mikäli piha-alueesta ei ole lainkaan mainintaa, on piha yhtiön hallinnassa. Jos yhtiöjärjestyksen huoneistoselitelmässä piha-alueen kerrotaan kuuluvan osakkaalle, on piha osakashallinnassa.
Jos yhtiö hallitsee piha-aluetta, osakas tarvitsee paljun tai poreammeen asentamiseen yhtiön luvan. Luvan antamisesta päättää hallitus yhtiökokouksessa hyväksyttyjen periaatteiden mukaisesti. Jos kyse on ensimmäisen paljun tai poreammeen asentamisesta yhtiöön, on suositeltavaa päättää luvan antamisesta yhtiökokouksessa. Yhtiö voi myös kieltää asentamisen, eikä erityisiä perusteluita kiellolle tarvita, mutta osakkaita on kohdeltava yhdenvertaisesti.
Jos piha-alue on osakashallinnassa, ei yhtiö voi kieltää paljun tai poreammeen asentamista samalla tavalla kuin äskeisessä tapauksessa. Osakkaan tulee tehdä etukäteen kirjallinen muutostyöilmoitus, josta tulee selvitä mm. se, millaisesta altaasta on kysymys, urakoitsija, sijoituspaikka ja suunnitelmat veden johtamisesta. Tämän ilmoituksen käsittely kuuluu hallituksen toimivaltaan. Hallitus voi myös asettaa muutostyölle ehtoja, jos työ voi vahingoittaa yhtiön rakennusta tai aiheuttaa muuta haittaa yhtiölle tai toiselle osakkaalle. Poikkeuksellisessa tilanteessa yhtiö voi myös kieltää asentamisen, mikäli työn suorittaminen katsottaisiin kohtuuttomaksi, kun otettaisiin huomioon esimerkiksi yhtiölle aiheutuvan haitan määrä ja osakkaalle koituva hyöty. Mutta mikäli yhdelle osakkaalle annetaan lupa asentamiseen, tulee muitakin osakkaita kohdella yhdenvertaisesti.
Riippumatta siitä tarvitseeko osakas yhtiön luvan tai hallituksen hyväksynnän muutostyöilmoitukselle, tulee osakkaan selvittää paljun tai poreammeen tekninen ja toiminnallinen soveltuminen haluamaansa paikkaan. Asennuksessa on huomioitava esim. poistovesien asianmukainen viemäröinti, veden lämmittäminen ja vedenkulutus. Yhtiön tulee kiinnittää huomiota näihin seikkoihin, arvioidessaan muutostyön ehtoja tai myöntäessään lupaa.
Osakasmuutostyönä asennetussa paljussa tai poreammeessa kunnossapitovastuu on aina osakkaalla riippumatta siitä, onko piha-alue yhtiön vai osakkaan hallinnassa. Osakas vastaa siis paljun tai poreammeen huollosta, hoidosta, korjaamisesta, perusparantamisesta ja uudistamisesta sekä näiden kustannuksista.
Kirjoittaja on Kiinteistöliitto Uusimaan asiakkuuspäällikkö Marika Sipilä.