Osakkaan oikeudesta asentaa ilmalämpöpumppu huoneistoparvekkeelle
Harvinaisen pitkään jatkunut lämmin sää ja tuore korkeimman oikeuden ennakkopäätös (2021:32) ovat johtaneet siihen, että keskustelu ilmalämpöpumpuista käy vilkkaana monessa taloyhtiössä. Helteet ja vielä voimassa olevat etätyösuositukset saavat varmasti monet miettimään, miten oman asunnon ja/tai etätyöpisteen saisi viileämmäksi ja vähemmän tukalaksi. Ilmalämpöpumppu voi olla varteenotettava ratkaisu, mutta on kuitenkin syytä huomata, ettei ilmalämpöpumpun asentaminen ole mahdollista kaikissa taloyhtiössä. Olen valitettavasti saanut kuulla, että osakkaiden oikeudesta asentaa ilmalämpöpumppu liikkuu jonkin verran virheellistä ja yksinkertaistettua tietoa. Käyn tästä syystä seuraavassa pääpiirteittäin läpi yleisimmät virhetulkinnat ja kysymykset ilmalämpöpumpun asentamisesta parvekkeelle.
Korkeimman oikeuden ennakkopäätöksessä oli kyse siitä, onko osakkaalla oikeus asentaa ilmalämpöpumppu huoneistoonsa siten, että sen ulkoyksikkö sijoitetaan huoneistoon kuuluvalle parvekkeelle. Aikaisemmin vakiintunut tulkinta oli, että osakkaalla ei ole oikeutta ilmalämpöpumpun asennukseen, sillä asennus edellyttää läpivientien tekemistä yhtiön ulkoseinään. Tämän katsottiin tarkoittavan, että osakkaan asennus ulottuu tällöin huoneiston ulkopuolelle. Lain mukaan huoneiston ulkopuolelle ulottuviin muutostöihin vaaditaan aina yhtiön lupa, ja yhtiö voi vapaasti päättää myöntää tai olla myöntämättä lupaa, asiaa sen kummemmin perustelematta.
Korkein oikeus linjasi kuitenkin ennakkopäätöksessään, että läpivientien tekeminen yhtiön ulkoseinään ilmalämpöpumppuasennuksen yhteydessä oli huoneistoparvekkeen kohdalla tulkittava huoneiston sisäpuoliseksi muutostyöksi, koska parveke kuului osakehuoneistoon. Korkeimman oikeuden tulkinta merkitsi näin ollen, ettei yhtiöllä ollut automaattista oikeutta kieltää ilmalämpöpumpun asentamista osakkaan huoneistoparvekkeelle. Korkein oikeus totesi ratkaisussaan kuitenkin myös, että ”muutostyöoikeus ei edelleenkään ole ehdoton”, sekä linjasi, että asia on ratkaistava tapauskohtaisesti sen perusteella, aiheutuuko ilmalämpöpumpun asennuksesta haittaa yhtiölle tai muille osakkaille, sekä onko aiheutuvan haitan määrä kohtuuton asennuksesta osakkaalle koituvaan hyötyyn nähden.
Onko osakkaalla oikeus asentaa ilmalämpöpumppu huoneistoparvekkeelleen?
Kyllä on, ellei asennuksesta aiheudu yhtiölle tai toiselle osakkaalle kohtuutonta haittaa. Osakkeenomistajalla on muutostyöoikeus osakashallinnassa olevissa tiloissa. Huoneistoon kuuluva parveke on lähtökohtaisesti osakkeenomistajan hallinnassa. Parvekkeella osakkeenomistajan muutostyöoikeus on kuitenkin suppeampi kuin huoneistossa muutoin.
Pitääkö ilmalämpöpumpun asentamisesta huoneistoparvekkeelle ilmoittaa yhtiölle?
Kyllä pitää, sillä osakkaan on aina tehtävä kirjallinen ilmoitus muutostyöstään etukäteen isännöitsijälle tai hallitukselle, kun muutostyö voi vaikuttaa yhtiön vastuulla olevaan rakenteeseen, tai se voi vaikuttaa jonkun toisen huoneiston käyttämiseen taikka aiheuttaa sille haittaa. Ilmalämpöpumpun asentamisesta on siis käytännössä aina tehtävä kirjallinen muutostyöilmoitus etukäteen yhtiölle, sillä asennus edellyttää läpivientien tekemistä yhtiön vastuulla olevaan ulkoseinärakenteeseen.
Voiko yhtiö kieltää ilmanlämpöpumpun asentamisen huoneistoparvekkeelle?
Kyllä voi, mutta kokonaan kieltäminen on nähtävä viimesijaisena vaihtoehtona. Lain mukaan yhtiöllä on oikeus asettaa muutostyölle ehtoja, jotka ovat tarpeen haittojen tai rakennuksen vahingoittumisen välttämiseksi tai korvaamiseksi. Ilmalämpöpumpun asennus voidaan kieltää, jos muutostyötä ei ole ehtoja asettamallakaan mahdollista tehdä ilman, että siitä aiheutuu yhtiölle tai toiselle osakkaalle kohtuutonta haittaa osakkaan siitä saamaan hyötyyn nähden.
Tarvitaanko yhtiökokouksen päätös ennen, kuin osakas voi asentaa ilmalämpöpumpun huoneistoparvekkeelle?
Yhtiökokouksen päätöstä ei sinänsä tarvita, sillä osakkaalla on lähtökohtainen oikeus asentaa ilmalämpöpumppu huoneistoparvekkeelle, ellei siitä aiheudu yhtiölle tai muille osakkaille kohtuutonta haittaa. Asennusta koskeva kirjallinen muutostyöilmoitus on kuitenkin tehtävä etukäteen, ja hallituksen tulee sen perusteella arvioida, onko asennus mahdollinen kohtuutonta haittaa aiheuttamatta, sekä millaisia ehtoja on tarpeen asettaa haittojen ehkäisemiseksi. Tekniset seikat, kuten esim. läpivientien tekeminen ulkoseinärakenteeseen haittaa ja vahinkoja aiheuttamatta sekä kondenssivesien hallinta, ovat näissä tilanteissa arvioinnin keskiössä. Tällainen teknisiin seikkoihin keskittyvä arviointi on tehokkaampaa ja luotettavampaa tehdä hallituksen ja/tai isännöitsijän toimesta, verrattuna yhtiökokoukseen, jossa teknisten asioiden käsittely on hankalaa.
Muuttiko korkeimman oikeuden ratkaisu mitään parvekkeettomien huoneistojen osalta?
Ei muuttanut. Parvekkeettomien huoneistojen osakkaat voivat edelleen asentaa ilmalämpöpumpun vain yhtiön luvalla, sillä ulkoseinään tehtävät läpiviennit merkitsevät parvekkeettomien huoneistojen osalta yleensä sitä, että ilmalämpöpumppua koskeva muutostyö ulottuu huoneiston ulkopuolelle.
Mikäli teille taloyhtiöissä käytävien keskustelujen myötä, taikka muuten, herää ilmalämpöpumppuihin liittyviä kysymyksiä, joihin ette löydä vastausta edellä esitetystä, suosittelen lämpimästi soittamaan jäsenneuvontaamme, jossa sekä juridiset että tekniset asiantuntijat vastaavat mielellään teitä askarruttaviin taloyhtiökysymyksiin.
Kirjoittaja on Kiinteistöliitto Uusimaan lakimies, varatuomari Niklas Lindberg.