Ordning på rökandet – om förbud mot tobaksrökning
Inför sommaren aktualiseras ofta frågor som rör rökning och eventuella rökrestriktioner. Vilka medel har husbolaget att förbjuda rökning? Vilka krav ställs det för bolagets beslut?
Vilka medel som står till buds beror bl.a. på om avsikten är att begränsa tobaksrökning inom- eller utomhus och om dessa utrymmen besitts av bolaget eller aktieägaren i fråga. För att lösa situationen räcker det ibland med att styrelsen beslutar att anvisa en lämplig rökplats på gården. Samtidigt är rökning direkt med stöd av tobakslagen förbjuden i bolagets gemensamma och allmänna inomhuslokaler, som t.ex. i trappuppgångar, klubblokaler, vinds- och källarutrymmen och gemensamma bastur. Förbud som gäller dessa platser behöver husbolaget alltså inte fundera på.
Möjligheterna till förbud är:
- Avtala om förbud mot tobaksrökning i hyreskontrakt
I fråga om hyresförhållanden kan parterna avtala om förbud mot rökning redan i hyreskontraktet eller senare tillsammans under pågående hyresförhållande. Tobaksrökning kan förbjudas förutom i lägenheten även på balkongen till lägenheten. Om hyresgästen bryter mot rökförbudet, kan det uppstå grund för hyresvärden att säga upp hyreskontraktet.
- Begränsa tobaksrökning i ordningsreglerna
Det är möjligt att begränsa tobaksrökning i bolagets allmänna och gemensamma utomhusutrymmen, som t.ex. bolagets parkeringsplats och gemensamma vädringsbalkonger. Det rekommenderas att ordningsreglerna fastställs av bolagsstämman. Frågan avgörs med majoritetsbeslut, dvs. beslutet ska få understöd av mer än hälften av de röster som avges vid stämman.
- Förbjuda tobaksrökning genom bestämmelse i bolagsordningen
Det är möjligt att förbjuda tobaksrökning på balkonger och gårdar till lägenheter och inomhus i lägenheterna genom en bestämmelse i bolagsordningen. För att ändra bolagsordningen på detta sätt krävs dock samtycke av alla aktieägare. Det förutsätter således ett enhetligt beslut av bolagsstämman och dessutom skriftligt samtycke av de aktieägare som inte var representerade på bolagsstämman.
I praktiken torde det vara osannolikt att samtycke fås av personer som röker. Förbud i bolagsordningen lämpar sig således närmast för förutseende ingripande och är möjligt när bolaget grundas eller då aktieägarna är ense om rökförbudet.
Vid brott mot rökförbudet i ett senare skede kan husbolaget få rätt att ingripa via bostadsaktiebolagslagens förfarande för att ta en lägenhet i besittning.
- Ansökan om rökförbud till kommunen
Om det förekommer problem med rökning i bolaget och det inte är möjligt att ändra bolagsordningen, kan bolaget ansöka om förbud mot rökning hos kommunen. Beslutet om att ansöka om rökförbud fattas som majoritetsbeslut. Endast husbolaget kan ansöka om förbud, men en aktieägare eller boende kan ta initiativ till att ärendet läggs fram för bolagsstämman.
Kommunen kan besluta om förbud mot rökning för det första på balkonger och gårdar till lägenheter om tobaksröken annat än i undantagsfall kan sprida sig till en annan balkong eller från balkongen in i en lägenhet. Innehavarna av lägenheterna ska då höras inför bolagsstämman. När beslut fattas ska likställighetsprincipen beaktas så att förbud mot rökning på balkonger ansöks för alla de balkonger där förhållandena för hur röken sprider sig är likadana.
För det andra kan rökförbud ansökas för bostadslägenhetens inomhusutrymmen när röken sprider sig till andra bostäder annat än i undantagsfall. En ytterligare förutsättning är då att det inte skäligen går att förhindra att röken sprider sig genom att åtgärda eller ändra konstruktionerna. Dessutom ska utrymmets innehavare ges möjlighet att förhindra spridningen av rök genom egna åtgärder. Högsta förvaltningsdomstolen beslutade i sitt avgörande (HFD:2021:162) under vilka omständigheter tobaksrökning kan förbjudas inomhus.
Här bör det beaktas att ett rökförbud av den kommunala myndigheten i princip är bestående och därför bör man ansöka om förbud hos kommunen med eftertanke. Den kommunala myndigheten kan påföra den som bryter mot förbudet ett vite. Om det förekommer ständiga brott mot förbudet kan bolaget även överväga att ta lägenheten i besittning.
- Förbjuda tobaksrökning med stöd av hälsoskyddslagen
En sista metod som står till buds är att den kommunala hälsoskyddsmyndigheten förbjuder rökning i en lägenhet om rökningen kan orsaka skada för hälsan för t.ex. dem som bor i grannlägenheten. Tröskeln till att utfärda ett sådant förbud är emellertid ytterst hög.
Skribent är Jonna Puolanto, jurist vid Kiinteistöliitto Uusimaa.