Om aktieägares rätt att installera luftvärmepump på lägenhetsbalkongen
Det ovanligt långvariga varma vädret och högsta domstolens nyss meddelade prejudikat (2021:32) har i många husbolag lett till en livlig diskussion om luftvärmepumpar. Värmeböljan och de fortfarande aktuella rekommendationerna om distansjobb får säkert många att fundera på hur man kunde få bostaden/distansarbetsplatsen svalare och mindre kvav. En luftvärmepump kan vara en beaktansvärd lösning, men samtidigt bör man komma ihåg att det inte är möjligt att installera luftvärmepump i alla husbolag. Jag har dessvärre fått höra att det florerar en hel del felaktiga och förenklade påståenden om aktieägarnas rätt att installera luftvärmepump. I det följande går jag i huvuddrag genom de vanligaste feltolkningarna och frågorna kring rätten att installera en luftvärmepump på balkongen.
Högsta domstolens prejudikat handlar om huruvida en aktieägare har rätt att installera en luftvärmepump i lägenheten så att utomhusenheten placeras på den tillhörande balkongen. Tidigare tolkningspraxis var att aktieägare inte har rätt att installera luftvärmepump eftersom installationen kräver att det görs genomföringar i bolagets yttervägg. Det ansågs innebära att installationen sträckte sig utanför lägenheten. Enligt lagen krävs det alltid tillstånd från bolaget för ändringsarbeten som sträcker sig utanför lägenheten, och bolaget kan fritt bevilja eller låta bli att bevilja tillstånd utan att desto mera motivera varför.
Högsta domstolens slog fast i prejudikatet att i fråga om balkongen ska genomföringar i bolagets yttervägg i samband med installation av en värmepump tolkas som ett ändringsarbete i lägenheten eftersom balkongen hör till den. Högsta domstolens tolkning innebar således att bolaget inte automatiskt hade rätt att förbjuda att aktieägaren installerade en luftvärmepump på sin balkong. Högsta domstolen konstaterade emellertid i sitt avgörande även att ”rätten att göra ändringar ändå inte är obegränsad”, samt ansåg att frågan ska avgöras från fall till fall med beaktande av om installationen leder till olägenheter för bolaget eller andra aktieägare, samt om denna olägenhet är oskälig i förhållande till den nytta aktieägaren har av installationen.
Har aktieägare rätt att installera luftvärmepump på sin balkong?
Ja, om installationen inte medför oskälig olägenhet för bolaget eller andra aktieägare. Aktieägare har rätt till ändringsarbeten i utrymmen som aktieägaren besitter. Balkongen i anslutning till en lägenhet besitts i regel av aktieägaren. Aktieägarens rätt till ändringsarbete är emellertid mer begränsat på balkongen än i lägenheten annars.
Ska aktieägare meddela husbolaget om installation av luftvärmepump på balkongen?
Ja, eftersom aktieägare alltid i förväg ska lämna en skriftlig anmälan till disponenten eller styrelsen om ett ändringsarbete när ändringsarbetet kan påverka en konstruktion som bolaget ansvarar för eller användningen av någon annans lägenhet eller medföra olägenhet för den. I praktiken ska man alltid på förhand göra en skriftlig anmälan om installation av en luftvärmepump till husbolaget eftersom installationen kräver genomföringar i ytterväggen som bolaget ansvarar för.
Kan bolaget förbjuda installation av luftvärmepump på balkongen?
Ja, men ett totalt förbud ska ses som det sista alternativet. Enligt lagen har bolaget rätt att sätta sådana villkor för ändringsarbetet som behövs för att undvika eller ersätta olägenheter eller skador på byggnaden. Installationen av en luftvärmepump kan förbjudas om ändringsarbetet inte ens genom att det ställs villkor för det kan göras utan att det medför oskälig olägenhet för bolaget eller en annan aktieägare i förhållande till den nytta aktieägaren får.
Behövs bolagsstämmans beslut innan aktieägare kan installera en luftvärmepump på sin balkong?
Något beslut av bolagsstämman behövs i sig inte eftersom aktieägare har en principiell rätt att installera en luftvärmepump på sin balkong om det inte föranleder bolaget eller andra aktieägare oskälig olägenhet. En skriftlig anmälan om ändringsarbetet ska dock göras i förväg, och utifrån den ska styrelsen bedöma om installationen är möjlig utan att den föranleder oskälig olägenhet, samt vilka villkor det behöver ställas för att förhindra olägenheter. I dessa situationer ligger fokus på tekniska frågor, som t.ex. genomföringar i ytterväggen utan att orsaka olägenhet eller skada samt hanteringen av kondensvatten. En bedömning som handlar om tekniska frågor görs mer effektivt och tillförlitligt av styrelsen och/eller disponenten jämfört med bolagsstämman där det är besvärligt att behandla tekniska frågor.
Ledde högsta domstolens avgörande till ändringar i fråga om lägenheter utan balkong?
Nej. Aktieägare till lägenheter utan balkong får fortsättningsvis installera en värmepump endast med bolagets tillstånd eftersom genomföringar i ytterväggen för lägenheter utan balkong vanligtvis innebär att ändringsarbetet sträcker sig utanför lägenheten.
Om det i diskussionerna i ert husbolag eller annars uppstår frågor om luftvärmepumpar och ni inte får svar på dem i det som sägs ovan, rekommenderar jag varmt att ringa vår medlemsrådgivning där både juridiska och tekniska experter gärna svarar på frågor som gäller husbolag.
Skribenten är vicehäradshövding Niklas Lindberg, jurist vid Kiinteistöliitto Uusimaa.