Miten parannan taloyhtiön energiataloutta?
Taloyhtiön energiantalouden parantamistoimia toteutetaan yleensä kolmella osa-alueella: kiinteistön käytön ja ylläpidon aikana, erillisinä energiatehokkuustoimina ja korjaushankkeiden yhteydessä. Energiatalouden parantamistoimet ovat tärkeitä koska kiinteistöjen lämmitys, vesi ja sähkö haukkasivat noin 30 prosenttia taloyhtiöiden hoitokuluista vuonna 2020.
Energian hinnan jatkuvat korotukset haukkaavat yhä suuremman siivun hoitokuluista, joten taloyhtiöissä kannattaa olla valveilla energiatalouden tehostamiseen liittyvissä asioissa.
Kiinteistön käyttö ja ylläpito
Taloyhtiön asukkaille ja hallinnolle täytyy kertoa säännöllisesti, miten he voivat vaikuttaa oman talouden lisäksi taloyhtiön energiatalouteen. Energiatalouden kohentamistoimissa voidaan erottaa kolme keskeistä vaihetta:
- Motivointi – mikä on kulutuksen osuus hoitokustannuksissa?
- Vaikutusmahdollisuuksien havainnollistaminen – mitä voidaan tehdä?
- Tulosten seuranta ja palautteen antaminen – mitä on saatu aikaan?
Taloyhtiön asukkaille ja hallinnolle suunnatulla informaatio-ohjauksella on parhaimmillaan suuri merkitys käyttö- ja kulutustottumusten muuttamisessa, yleisen tiedon lisäämisessä ja sitä kautta asumiskustannusten pienentämisessä.
Pelkästään asukkaille suunnattu informaatio-ohjaus onnistuu kuitenkin vaihtelevasti, joten ohjaustoimissa on kiinnitettävä erityistä huomiota erillisten energiatehokkuustoimien ja korjaushankkeiden tarjoamiin mahdollisuuksiin.
Erilliset energiatehokkuustoimet
Kiinteistön käytön ja ylläpidon aikana on tarkoituksenmukaista toteuttaa tietyin väliajoin erillisiä energiatalouden parantamiseen kohdentuvia toimenpiteitä. Esimerkiksi ilmanvaihto- ja lämmitysjärjestelmän perussäätö ovat erillisinä toimenpiteinä usein kannattavia. Niiden toteuttaminen edellyttää yleensä vain pienehköjä investointeja.
Erillisten energiatehokkuustoimien liikkeellelähtö edellyttää usein taloyhtiön hallinnon tietoisuutta muun muassa teknisten järjestelmien korjaus- tai säätötarpeesta. Taloyhtiön hallinnon tulisikin kiinnittää erityistä huomiota kriittisten rakennusosien kuntoon ja teknisten järjestelmien toimintaan.
Mahdolliset avustukset (taloudellinen ohjaus) toimivat hyvinä porkkanoina erillisten energiatehokkuustoimien ja korjaushankkeiden liikkeellepanevana voimana.
Korjaushankkeiden yhteydessä
Taloyhtiön rakennusosilla, teknisillä järjestelmillä ja laitteilla on kullakin oma tekninen käyttöikänsä, jonka aikana niitä huolletaan, kunnossapidetään ja korjataan. Korjaushankkeiden suunnittelussa on yhä useammin pohdittava, mitä toimenpiteitä on tehtävä energiatehokkuuden, kiertotalouden, vähähiilisyyden ja sisäilman laadun edistämiseksi. Korjaushankkeiden toteuttamiseen liittyy vuosi vuodelta enemmän keppiä säädösohjauksen muodossa, joten kiinteistönpidon suunnitemallisuuteen tulee kiinnittää yhä enemmän huomiota.
Parhaimmillaan energiatehokkuuden parantaminen kohentaa myös sisäilman laatua, joka puolestaan vaikuttaa asukkaiden viihtyisyyteen ja elämänlaatuun. Pahimmillaan energiatehokkuuden parantaminen altistaa rakennuksen kosteus- ja homevaurioille, joilla voi olla vaikutusta esimerkiksi omaisuuden arvon säilymiseen. Energiatalouden parantamiseen liittyviin riskeihin voidaan kuitenkin varautua asianmukaisen riskienhallinnan avulla.
Kirjoittaja on Kiinteistöliitto Uusimaan rakennustekninen kehityspäällikkö Jari Virta.