Mitä parvekkeella saa tehdä?
Korona-aika on saanut monet pysyttelemään kotona, ja lähestyvä kesä houkuttelee viettämään yhä enemmän aikaa parvekkeella. Osakashallintaan kuuluvalla parvekkeella saa viettää normaalia elämää, joka pitää sisällään eri asioita. Yksi sisustaa innokkaasti, toinen grillaa ja järjestää ehkä jopa muutaman hengen grillijuhlia parvekkeella. Kolmas käy vähän väliä tupakalla. Koska ihmiset viettävät tällä hetkellä enemmän aikaa kotona, saattavat naapurin tekemiset pistää helpommin silmään. Se mistä toinen nauttii, voi lähinnä ärsyttää naapuria. Mitä kaikkea parvekkeella saakaan tehdä ja mitä taloyhtiö voi puolestaan kieltää?
Tupakointi
Tupakointi osakashallinnassa olevalla parvekkeella on lähtökohtaisesti sallittua. Toisin kuin taloyhtiön yhteisellä parvekkeella, yhtiö ei voi kieltää tupakointia osakashallinnassa olevalla parvekkeella pelkillä taloyhtiön järjestysmääräyksillä. Sen sijaan yhtiöjärjestykseen lisättävällä määräyksellä tupakointi osakashallinnassa olevilla parvekkeilla voidaan kieltää. Määräyksen lisääminen yhtiöjärjestykseen vaatii kuitenkin kaikkien parvekkeellisten osakkaiden suostumuksen. Toinen vaihtoehto on hakea tupakointikieltoa kunnan terveydensuojeluviranomaiselta. Tällöin kielto tulee hakea kaikille osakashallinnassa oleville parvekkeille, joilla olosuhteet savun kulkeutumisen suhteen ovat identtiset. Tupakointikiellon hakemisesta voidaan päättää yhtiökokouksessa enemmistöpäätöksellä. Ennen kiellon hakemisesta päättävää yhtiökokousta on kuultava parvekkeellisten huoneistojen osakkaita ja asukkaita. Viranomaisen määräämä tupakointikielto on tarkoitettu lähtökohtaisesti pysyväksi.
Grillaaminen ja häiritsevät äänet
Grillaaminen parvekkeella on sallittua, kunhan se on paloturvallista. Esimerkiksi kertakäyttögrilliä ei pidetä paloturvallisena, koska sen katsotaan rinnastuvan avotuleen. Tällöin taloyhtiö tai pelastusviranomainen voi kieltää grillaamisen. Kategorinen grillauskielto parvekkeella on kuitenkin ongelmallinen, sillä taloyhtiö ei voi tehokkaasti puuttua grillaamiseen, jos turvallisuusohjeita noudatetaan. Kiellon sijaan taloyhtiön kannattaa ohjeistaa asukkaita paloturvallisesta grillaamisesta ja kehottaa ottamaan myös naapurit grillatessa huomioon.
Jos parvekkeella vietettävät grillijuhlat tai muut illanvietot venyvät myöhään yöhön ja toistuvat usein, voi tästä aiheutua häiriöitä naapureille. Taloyhtiön hiljaisuusajat on otettava huomioon ja hyvä tapa on ilmoittaa äänekkäimmistä juhlista naapureille etukäteen. Jos parvekkeella vietetään jatkuvasti juhlia tai muutoin pidetään kovaa ääntä etenkin yöaikaan, voi taloyhtiö puuttua häiritsevään elämään viime kädessä huoneiston hallintaanottomenettelyn kautta.
Muutostyöt
Osakkaalla on muutostyöoikeus hallitsemassaan huoneistossa. Vaikka huoneistoon kuuluu myös huoneistokohtainen parveke, on osakkaan muutostyöoikeus parvekkeella rajoitetumpi, sillä muutostyöt voivat vaikuttaa yhtiön rakennuksen julkisivuun. Osakkaan muutostyöoikeus parvekkeella rajoittuu käytännössä parvekkeen lattian pintamateriaaliin ja parvekekaiteen huoneiston puoleiseen osaan. Jos osakas haluaa esimerkiksi vaihtaa parvekkeen lattian pintamateriaalin, on osakkaan tehtävä tästä muutostyöilmoitus yhtiölle etukäteen ja huolehdittava, ettei yhtiön vastuulle kuuluva lattian vesieriste vaurioidu. Sen sijaan muutostyöt, jotka edellyttävät reikien tai läpivientien tekemistä yhtiön vastuulle kuuluviin seinärakenteisiin, vaativat yhtiön luvan. Yhtiön harkinnassa osakkaiden yhdenvertaisuus huomioiden on, antaako se lupaa tällaisiin muutoksiin vai ei. Esimerkiksi muutostyöt, joilla on vaikutusta yhtiön rakennuksen julkisivuun, kuten markiisit ja lautasantennit, taloyhtiö voi päättää kieltää.
Kirjoittaja on Kiinteistöliitto Uusimaan lakimies Heidi Nordström.
Kiinteistöliitto Uusimaa on taloyhtiöille suunnattu yhdistys, joka palvelee yli 12 000 jäsentaloyhtiötään 16 asiantuntijan voimin. Vastaamme vuodessa tuhansiin neuvontapuheluihin ja hoidamme myös jäsentemme teknisiä ja juridisia toimeksiantoja.