Miltä näyttävät taloyhtiöiden yhtiökokoukset tänä keväänä?
Varma merkki keväästä ovat taloyhtiöiden yhtiökokoukset. Tämä näkyy myös Kiinteistöliitto Uusimaan puhelinneuvonnassa. ”Päivittäin kysytään yhtiökokouksista”, kertoo lakimies Niklas Lindberg. ”Eniten kysymyksiä tulee liittyen kokouskutsuun tai kokouskutsussa olleeseen virheeseen. Tämän lisäksi neuvontaan tulee aika paljon kysymyksiä yhtiökokouksen jälkeen, kun on tullut esille jokin asia, huomataan esimerkiksi, että pöytäkirjantarkastaja on jäänyt valitsematta. Näissä tapauksissa on oikein hyvä, että soittaa neuvontaamme.” Lindberg jatkaa.
Takaisin normaaliin aikatauluun
Kahden edellisen koronavuoden aikana on ollut voimassa poikkeuslainsäädäntö koskien yhtiökokouksen pitämistä, mutta tänä keväänä palataan normaaliin aikatauluun. ”Yhtiökokous tulee pitää 6 kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä”, muistuttaa Lindberg. ”Käytännössä tämä tarkoittaa taloyhtiöissä yleensä kokouksen pitämistä kesäkuun loppuun mennessä. Suosituimpia kuukausia ovat huhtikuu ja toukokuu”, listaa Lindberg. Tämän lisäksi monissa taloyhtiöissä saattaa olla ylimääräisiä yhtiökokouksia remontin tai muun syyn takia. Kevät näyttäytyykin taloyhtiöissä usein hyvin vilkkaana ajankohtana taloyhtiöasioiden saralla.
Hybridimallilla lisää osallistuja kokoukseen
Miltä yhtiökokoukset sitten näyttävät tänä keväänä, onko palattu takaisin vanhaan malliin tai onko koronavuosista jäänyt jotakin pysyvää muutosta yhtiökokouksiin?
”Minusta näyttäisi hieman siltä, että aika paljon on palattu takaisin läsnäolokokouksiin, mutta annetaan myös mahdollisuus osallistua etänä”, summaa Lindberg. Itse hän pitää parhaimpana hybridimallia. ”Näkisin hybridimallin selkeänä hyötynä sen, että sitä kautta saadaan enemmän osallistujia yhtiökokouksiin ja sitä kautta taas voidaan saada helpommin uusia hallituksen jäseniä,” kertoo Lindberg. Muitakin hyviä puolia löytyy runsaasti. Selkeä hyöty on, että kun osallistujia on runsaasti, saadaan taloyhtiön asioista kerrottua mahdollisimman monelle osakkaalle ja näin asukkaat pysyvät tietoisina oman taloyhtiönsä asioista. ”Myös yhtiökokouksessa tehdyille päätöksille saadaan enemmän oikeutusta, kun osallistujia on enemmän, tätä pidän hyvin tärkeänä seikkana”, sanoo Lindberg. ”Voidaan sanoa, että hallituksen normaalitoiminta helpottuu, kun asioita on voitu kertoa yhtiökokouksessa mahdollisimman monelle ja osakkaat ovat saaneet olla päättämässä”, kiteyttää Lindberg.
Loppuun Lindberg listaa omat vinkkinsä toimivaan hybridikokoukseen: ”Tekniikan ja yhteyksien on hyvä olla kunnossa ja testattuna ennen tilaisuutta. Suosittelen etäkokouksiin konferenssikaiutinta. Kokousta on helpompi seurata, kun äänessä on vain yksi henkilö kerrallaan ja kokouksessa pidetään kiinni hyvästä kokoustavasta eli niin, että kokous etenee järjestyksessä ja sovituilla pelisäännöillä.”