Laddningsinfraprojekt – en labyrint av avtal och bolagsordningsbestämmelser
I husbolagen planeras och byggs det infrastruktur för laddning av elfordon i allt ökande takt. Också aktieägarna själva låter installera laddningsanordningar som eget ändringsarbete. En del oklarheter finns, som t.ex. när aktieägarnas ansvar för laddningsavgifterna antecknas i bolagsordningen och när avtal ska upprättas. Låt oss alltså rätta till några missuppfattningar.
Besittningsrätt till bilplats
För det första är det väsentligt att skilja på när bilplatserna besitts av bolaget och när de besitts av aktieägarna. Innehållet i aktieägarens besittningsrätt framgår av bolagsordningen. I den kan det anges att en bilplats hör till en lägenhet som besitts av en aktieägare. Bilplatsen kan också utgöra en egen aktiegrupp. Då är bilplatsen juridiskt sett i aktieägarens besittning. De bilplatser som bolaget besitter kan också uttryckligen ha angetts i bolagsordningen. Det är också möjligt att det inte sägs någonting alls om bilplatser i bolagsordningen. Då är bilplatserna juridiskt sett i bolagets omedelbara besittning, och bolaget hyr ut bilplatser till dem som bor och verkar i bolaget.
Ersättning för laddningsenergi
Bostadsaktiebolagslagen utgår från att aktieägarens skyldighet att betala vederlag anges i bolagsordningen. För att det ska kunna tas ut vederlag för bilplatser som besitts av aktieägare ska alltså grunden för vederlaget och betalningsskyldigheten anges i bolagsordningen. Detsamma gäller ersättning för förbrukad energi då aktieägaren laddar sitt elfordon på bilplatsen som denne besitter och bolaget orsakas kostnader för den förbrukade laddningselen. Då bör det läggas till en bestämmelse i bolagsordningen om ett laddningsvederlag. När vederlaget baserar sig på en nyttighet, dvs. faktisk eller tillförlitligt uppskattad elförbrukning, behövs aktieägarens samtycke till att bestämmelsen läggs till i bolagsordningen i princip inte.
En aktieägares skyldighet att betala ersättning för förbrukad laddningsenergi kan även basera sig på ett avtal med bolaget, men här bör man komma ihåg att avtalet endast är bindande för parterna. Avtalsbaserad betalningsskyldighet passar alltså närmast då laddningsanordningen har installerats som ändringsarbete av en enskild aktieägare och installationen kan ses som en tillfällig lösning. Om det handlar om en permanent lösning bör det läggas till en bestämmelse om laddningsvederlag i bolagsordningen.
Om bilplatserna däremot besitts av bolaget, dvs. bolaget hyr ut bilplatser till personer som bor eller verkar i bolaget, är det inte nödvändigt att lägga till någon bestämmelse om laddningsvederlag eller laddningsavgift i bolagsordningen. Det handlar egentligen inte ens om ett vederlag utan om en bruksersättning. Då kan skyldigheten att betala laddningsavgift basera sig på ett avtal mellan bolaget och den som hyr platsen. Skyldigheten att betala för laddningselen kan avtalas om antingen i avtalet om att hyra bilplats eller i ett separat avtal.
Underhållsansvar
Hur är det då med underhållet av laddningsanordningen? Av betydelse för underhållsansvaret är om laddningsanordningen har installerats som ett projekt av husbolaget eller som ett ändringsarbete av en aktieägare. Om laddningsanordningen har installerats av bolaget är bolaget i princip ansvarigt för att underhålla den. Om laddningsanordningen har installerats med tillstånd av husbolaget som ett ändringsarbete av en aktieägare är det aktieägaren som ansvarar för underhållet. Det går att avvika från den lagenliga ansvarsfördelningen avseende underhållet, men då ska ansvaret skrivas in i bolagsordningen.
Bestämmelser om underhållsansvar i bolagsordningen fungerar då bilplatserna innehas av aktieägarna. Men om tillståndet till en aktieägare att installera en laddningsanordning kan ses som en tillfällig lösning, t.ex. på grund av begränsad elkapacitet, rekommenderas att ett avtal upprättas. Avtalet bör då ta ställning till bl.a. att tillståndet gäller tillsvidare och att bolaget har rätt att kräva att installationen avlägsnas om elkapacitetens gränser uppnås.
Avtal bör upprättas även om det handlar om en bilplats som hyrs hos bolaget där aktieägaren med tillstånd av bolaget har låtit installera en laddningsanordning. Avtalet bör inkludera bl.a. villkoren för installationen, ersättningen för energiförbrukningen, underhållsansvaret och förfarandet då hyresavtalet går ut. En bestämmelse om underhållsansvar som läggs till i bolagsordningen om en plats som en aktieägare hyr av bolaget fungerar dock inte eftersom rätten till bilplatsen inte är bestående.
Skribent är Maria Forsblom, jurist vid Kiinteistöliitto Uusimaa.