Kysymyksiä Airbnbstä ja vastaavanlaisesta majoitustoiminnasta
Suomen Vuokranantajien kanssa yhteistyössä pitämämme koulutus AirBnb meidän talossa – uhka vai mahdollisuus? poiki paljon mitä mielenkiintoisimpia kysymyksiä. Tulemme keräämään tähän kirjoitukseen tämän aihepiirin kysymyksiä ja juristiemme antamia vastauksia niihin.
- Onko jonkun taloyhtiön / joidenkin taloyhtiöiden yhtiöjärjestykseen jo saatu hyväksytettyä kaupparekisterissä lyhyiden esim. alle 1 kk mittaisten vuokrasuhteiden kieltäminen, jos kaikki osakkaat ovat hyväksyneet sen?
- Asunto-osakeyhtiölain mukaan yhtiöjärjestykseen voidaan ottaa määräys, jolla rajoitetaan huoneiston luovuttamista toisen käyttöön esimerkiksi vuokraamalla. Määräys vaatii jokaisen sellaisen osakkeenomistajan suostumuksen, jonka huoneistoa rajoitus koskee. Tiedossamme on, että PRH on rekisteröinyt majoitustoimintaan rinnastuvien lyhytaikaisten vuokrasuhteiden kieltoa koskevia määräyksiä kun niille on ollut kaikkien asuinhuoneisto-osakkaiden suostumus.
- Eikö osakkaiden yhdenvertaisuus ole vaarantunut, jos joku osakkaista käyttää huoneistoa ansiotoiminnassaan ja tämän toiminnan kustannuksista ainakin osa kaatuu muiden osakkaiden kannettavaksi, esim. mittaroimaton vedenkulutus, pesutupa (jos ei veloiteta) sekä porraskäytävien siivous?
- Suoraan osakkaiden yhdenvertaisen kohtelun periaatteen vastaista toiminta ei siten ole, että tällä perusteella epäkohtiin olisi mahdollista tehokkaasti puuttua. Epäoikeudenmukainen tilanne luonnollisesti on.
- Voiko yleisiin tiloihin pääsyn kieltää Airbnb vuoralaisilta?
- Tähän ei voi vastata kategorisesti kyllä tai ei, koska merkitystä on sillä, minkälaisesta Airbnb-toiminnasta on kyse. Jos kyse on esimerkiksi tilanteesta, jossa osakkeenomistaja vuokraa omaa kotiaan muutaman kuukauden mittaisilla sopimuksilla, tilanne rinnastuu mielestäni normaaliin vuokraustoimintaan, jossa vuokralaisella asukkaana on luonnollisesti oikeus yhteisten tilojen käyttöön. Sen sijaan toinen ääripää on tilanne, jossa esimerkiksi majoitusliike- ja vuokraustoimintaa harjoittava yritys osakkeenomistajana vuokraa asuntoa yöpymiseen yhdeksi tai muutamaksi yöksi ja jossa majoittujat vaihtuvat koko ajan. Tällöin katsoisin, että kyseiset majoittujat eivät rinnastu asukkaisiin eikä heillä olisi oikeutta yhteisten tilojen käyttöön vastaavasti kuin talon asukkailla.