Korjaamaan nyt, eikä viidestoista päivä!
Koska rakentaminen Suomessa on aina kallista ja arvokasta, tuntuu usein siltä, että rakentamisen kannalta ajankohta suhdanteessa on aina väärä. No NYT ei ole väärä, vaan erityisen oikea aika korjausrakentaa.
Uudisrakentaminen on ollut lähes vapaapudotuksessa jo kohta pari vuotta. Siksi nyt ei joudu maksamaan mitään ”suhdannelisää” eli ylikuumentuneesta tilanteesta johtuvaa ylimääräistä – ei materiaaleista eikä työkustannuksista. Niinpä taloyhtiöissä peruskorjaus- tai parannusprojektit käyntiin, ja mitä pikemmin, sen parempi.
Kaikkein parasta olisi, jos taloyhtiöllä jo olisi yhtiökokouspäätös taskussa ja toteutussuunnitelmat valmiina. Silloin ei muuta kuin kilpailuttamaan, sopimuksia solmimaan ja työt käyntiin. Vaikka parannusprojekti olisikin vasta ajatuksen tasolla, niin hopi-hopi liikettä eli työn alle tarveselvitys =>hankesuunnittelu =>toteutussuunnittelu =>kilpailutus =>sopimus => ja sitten vain työt käyntiin.
Muistetaan projektin alussa tehdä korjattavuusselvitykset eli kuntoarvio ja kuntotutkimukset, näin projektilla on oikeat ja riittävät lähtötiedot. Käytetään päteviä suunnittelijoita tai suunnittelutoimistoja, jotta saadaan riittävän tarkat ja laadukkaat suunnitelmat ja samoin varmistetaan, että urakoitsijat ovat hoitaneet yhteiskunnalliset vastuunsa ja velvoitteensa, ja että heillä on käytössään asianmukainen laatujärjestelmä (RALA-/ Vastuu-group).
Eikä unohdeta tilaajan valvontaa! Tilaajan valvoja on TEIDÄN luottomiehenne työmaalla. Se, joka varmistaa ja dokumentoi, että peittoon jäävät työsuoritukset katselmoidaan ja dokumentoidaan siten, että saatte rahoillenne kiistatonta vastiketta.
Tarttumalla tilaisuuteen ja toimimalla yllä mainitulla tavalla saadaan yhtiöiden korjausvelkaa pienennettyä, luodaan uusi elinkaari ajan hampaan loppuun kaluamalle rakennuksen osalle tai järjestelmälle sekä parannetaan asumisviihtyisyyttä ja energiataloutta.
”Reippaasti nyt vaan toimeen”, tämä, kohta kahdettakymmenettä vuottaan neuvontainsinöörinä aloitteleva, klitsuja ja ullakoita luudaava toimihenkilönne teitä evästää.
Rakentavin terveisin
Jari Hännikäinen
neuvontainsinööri
Kiinteistöliitto Uusimaa