Kiristääkö Korona – etätyöt tuoneet elämää taloyhtiöihin
Kevät 2020 oli hyvin poikkeuksellinen myös taloyhtiöissä yhteiskunnan kokiessa useita rajoituksia. Taloyhtiöissä tämä näkyi selvimmin etäkoululaisten ja etätyöläisten työskennellessä kodeissaan.
Korona näkyi neuvonnassamme selvästi koko kevään ja alkukesän osuessaan taloyhtiöiden yhtiökokouskaudelle, mutta yhteydenotoissa tuli esille myös se, että yhteydenotot häiritsevästä elämästä lisääntyivät. Normaalista poiketen asukkaita olikin päiväsaikaan paikalla huomattavasti normaalia enemmän.
Nyt osa häiritsevää elämää koskevista yhteydenotoista koskivat poikkeuksellisesti päiväsaikaan tapahtuvaa normaalia elämää esim. lasten leikkimisen ääniä naapuritaloyhtiön pihalla. Mikä on tietysti ymmärrettävää, kun töitä piti tehdä, tilat olivat rajalliset ja keskittyminen työntekoon oli haastavaa. Monelle tuli helposti riittämättömyyden tunne.
Häiritsevän elämän määrittely ei ole aivan yksiselitteistä. Jokin asia tai toiminta saattaa ärsyttää yhtä asukasta huomattavasti enemmän kuin muita asukkaita taloyhtiössä. Arvioitaessa häiritsevää elämää, tulee muita asukkaita häiritsevän toiminnan yleensä olla jatkuvaa tai toistuvaa, mutta myös häirinnän laadulle ja ajankohdalle annetaan painoarvoa arvioitaessa häiriön merkitystä muille asukkaille. Häiriöiltä edellytetään yleensä jonkinlaista toistuvuutta ja jatkuvuutta. Merkitystä on myös sillä, mihin vuorokauden aikaan häiriöitä on. Selvää on, että ilta- ja yöaikaan aiheutuviin häiriöihin suhtaudutaan ankarammin kuin päiväaikaisiin häiriöihin.
Kuitenkin päiväaikaisilla tavanomaisen elämän äänilläkin on rajansa. Pitkään jatkuessaan myös sellainen toiminta, joka ei sinänsä ole moitittavaa, voi muuttua häiritseväksi elämäksi. Esimerkiksi päivittäinen useita tunteja kestävä pianon soittaminen, kovaääninen työskentely tai pitkäkestoinen koiran haukkuminen voivat pitkään jatkuessaan oikeuttaa huoneiston hallintaanottoon.
Huoneiston ottaminen yhtiön hallintaan on taloyhtiön viimeinen keino puuttua häiritsevään elämään, mutta en kuitenkaan haluaisi nähdä tilannetta, jossa yhtiö päättää ottaa huoneiston hallintaansa kovaäänisen työskentelyn perusteella. Keskustelun kautta päästään luultavasti parempaan lopputulokseen.
Mukavaa alkanutta syksyä!
Kirjoittaja on Kiinteistöliitto Uusimaan neuvontalakimies Ville Hopsu.
Kiinteistöliitto Uusimaa – Taloyhtiösi asialla
Tutustu Kiinteistöliitto Uusimaan jäsenpalveluihin»