Kiinteistöliitto Uusimaa pyytää oikaisua Helsingin Sanomien juttuun ”Taloyhtiöt kertovat rahastuksesta” (HS 8.4.2025)
Kiinteistöliitto on lähettänyt alla olevan oikaisupyynnön Helsingin Sanomissa 8.4.2025 julkaistuun juttuun Taloyhtiöt kertovat rahastuksesta.
”Oikaisupyyntö koskee jutun Kiinteistöliitto Uusimaata koskevia osuuksia. Olisimme toivoneet hyvän journalistisen tavan mukaisesti mahdollisuutta kertoa omat tietomme ja näkökantamme asiaan jo ennen jutun julkaisua”, toiminnanjohtaja Mika Heikkilä toteaa.
Heikkilä on keskustellut artikkelin kirjoittaneen toimittajan kanssa 9.4.2025.
OIKAISUPYYNTÖ HELSINGIN SANOMIEN JUTTUUN ”TALOYHTIÖT KERTOVAT RAHASTUKSESTA” (HS 8.4.2025)
Väite kyselyn salaamisesta tai hautaamisesta ei pidä paikkaansa
Esitän tässä nopeasti löytämäni kanavat, joissa kyselyn tuloksia on julkaistu. Luettelo ei ole edes tyhjentävä.
- Kyselyn tulokset julkaistiin yhdistyksen jäsensivuilla kaikkien jäsenten käyttöön marraskuussa 2023. Jäsensivujen käyttöön oikeutettuja henkilöitä on yli 30.000.
- Kyselyn tuloksista järjestettiin erillinen, kaikille jäsenille avoin tilaisuus 21.11.2023.
- Kyselyn tuloksista kirjoitettiin Kiinteistölehti Uusimaan numerossa 1/2024, lehden jakelu noin 12.500 osoitetta
- Päätulokset julkistettiin julkisilla verkkosivuilla: https://www.ukl.fi/tunnetaanko-kentalla-isannoinnin-uudistuneet-eettiset-ohjeet/?u_source=ukl#47d1ccf5
- Helsingin Sanomat / Sami Takala kirjoitti tuloksista jutun (HS 25.12.2023) https://www.hs.fi/pkseutu/art-2000010068490.html
Yhteenvetona: olemme tehneet paljon sen eteen, että kyselyn tuloksia saataisiin esille. Sen sijaan emme ole millään tavoin salanneet tai haudanneet tuloksia.
Väite Isännöintityöryhmän lakkauttamisesta reaktiona kyselyyn on väärä
Kiinteistöliitto Uusimaalla on useita hallituksen alaisia työryhmiä. Niiden määrä ja tehtävät päätetään vuosittain. Vastoin Teräväisen väitettä, isännöintityöryhmää ei lakkautettu reaktiona mihinkään. Yhdistyksen hallitus päätti keväällä 2024 yhdistää isännöintityöryhmän edunvalvontatyöryhmään, jonka tehtävät kirjattiin näin:
Edunvalvontatyöryhmä
Tutkii ja ottaa kantaa jäsenistöön vaikuttaviin ja edunvalvontaa kaipaaviin asioihin lainsäädännössä, politiikassa tai virkamiesten toiminnassa sekä jäsenten käyttämissä palveluissa, mukaan lukien erityisesti isännöinti. Isännöintiin liittyvät kyselyt ja niiden tulosten esille saaminen on jatkossakin tärkeä osa toimintaamme. Tänäkin vuonna tulemme tekemään kaksi kyselyä isännöinnin laadusta. Isännöintityöryhmä oli tuossa vaiheessa toiminut jo reilut kaksi vuotta ja siksi todettiin, ettei erilliselle ryhmälle ollut enää tarvetta.
Yleisesti aiheesta
Lisäksi haluan todeta vielä tässä saman, jonka kerroin puhelimessa Toni Lehtiselle. Jutussa esitetyistä virheellisistä väitteistä on jo nyt aiheutunut yhdistykselle iso mainehaitta, joka näkyi eilen runsaina yhteydenottoina ja toimintamme aiheettomana arvosteluna. Siksi edellytämme, että Helsingin Sanomat oikaisee edelle kertomamme virheet. Teemme päivittäin työtä myös isännöinnin laatuun liittyvien epäkohtien parantamiseksi. Olemme myös tiiviisti mukana samassa juttukokonaisuudessa (Isännöintiliitto myöntää ongelmat) mainitun isännöinnin laadun arvioinnin ja auktorisointitoiminnan kehityksessä.
Kiinteistöliitto Uusimaan jäseninä on lähes 12.000 taloyhtiötä. Autamme taloyhtiöitä niiden kaikissa haasteissa välineinä koulutus, puhelinneuvonta, viestintä ja edunvalvonta. Aiheiden kirjo on todella laaja. Edunvalvonnassa ja neuvonnassa emme pelkää tarttua isännöinnin ongelmiin. Jäsenten esille nostamat haasteet määrittävät työmme painopisteet. Isännöintiin liittyviä ongelmia on, mutta ne eivät ole ainoa, eivätkä edes tärkein osa työstämme.
Autamme Helsingin Sanomia mielellämme isännöintiin liittyvien juttujen taustoituksessa ja kyselytulosten levittämisessä, mutta edellytämme lehdeltä myös faktojen tarkistamista ja ”syytetyn” osapuolen kuulemista.
Terveisin,
Mika Heikkilä
toiminnanjohtaja, varatuomari
Kiinteistöliitto Uusimaa