Kevät toi, kevät toi… taloyhtiön pihatalkoot!
Perheemme sai taannoin kunnian olla vieraana naapuritaloyhtiön Suomi 100 -juhlassa. Hallituksen puheenjohtaja oli koonnut valokuvanäyttelyn Suomen ja sukunsa vaiheista sadan vuoden ajalta, oli musiikkia ja yhdessä kootut nyyttärikestit. Aikuiset skoolasivat kuohuviinillä ja lapset pillimehuillaan. Ihanaa yhteisöllisyyttä!
Miten tuoda tuota samaa yhdessä tekemisen ja olemisen meininkiä omaan taloyhtiöön? Toukokuun tuoksinnassa siihen on oiva mahdollisuus kevättalkoiden muodossa. Kuinka osallistaa naapurit ja järjestää onnistuneet talkoot?
- Suunnittele. Mieti hyvissä ajoin, mitä pihalla pitää tehdä, mitä välineitä ja tarvikkeita tarvitaan, kuka ne hankkii ja miten työt talkoopäivänä osallistujien kesken jaetaan, kuka toimii työnjohtajana ja opastaa talkootehtävissä, millaista oheisohjelmaa talkoissa voisi järjestää ja mikä on sopiva ajankohta – vältä aikaista lauantaiaamua…
- Vakuuta. Talkooväen tapaturmien varalta kannattaa yhtiölle ottaa talkoovakuutus ainakin, jos tiedossa on tikapuita ja teräviä työkaluja.
- Kutsu. Panosta kutsun ulkonäköön, tee kutsusta hauska ja houkutteleva, älä tee vain tylsää tiedotetta. Tiputa kutsu postiluukusta, laita se ilmoitustaululle ja taloyhtiön Facebook-sivuille viikkoa paria ennen.
- Tarjoile. Kahvi ja pulla saa ihmiset liikkeelle. Kaljaa ja makkaraakin on keinona käytetty. Kerro siis talkookutsussa pienen purtavan mahdollisuudesta. Jos nyyttäriperiaate tuntuu liialliselta haasteelta, voidaan kohtuulliset talkootarjoilut maksaa yhtiön yhteisestä kassasta.
- Hymyile. Hymy tarttuu ja tekee olosta mukavamman. Naapurit ottavat sinuun paremmin kontaktia ja tutustutte toisiinne. Talkoissa voi olla oikeasti hauskaakin!
Näillä pienillä vinkeillä hallitus voi osaltaan luotsata yhtiötä ja sen asukkaita kohti entistä miellyttävämpää yhteisöasumista. Ketään ei voi talkootyöhön pakottaa eikä osallistumatta jättämisestä pidä syyllistää, mutta motivoida saa. Talkoista voi koitua yhtiölle rahallista säästöäkin, mutta tärkeimpänä hyötynä on tutustua naapuriin ja välttyä ehkä tilanteelta, jossa naapurin katse hississä tai postilaatikolla kohdattaessa tuntuu samalta kuin tuossa otsikon tunnetussa, suomalaista kansanperinnettä osaltaan kuvastavassa laulussa: ”Se oli niin kylmä ja ylpee, niin viekas ja petollinen.”
Kirjoittaja on Kiinteistöliitto Uusimaan lakimies Katriina Sarekoski. Talkooasioista ja muista taloyhtiötäsi mietityttävistä hallinnollisista ja juridisista kysymyksistä voit keskustella Katriinan ja muiden lakimiestemme kanssa jäsenmaksuun sisältyvässä puhelinneuvonassa ma, ti, to klo 9 – 15, ke ja pe klo 10 – 15 numerossa 09 1667 6333.