I bostadsbolagets styrelse
Har du blivit vald till bostadsbolagets styrelse? Det lönar sig att ta uppdraget på allvar. En bostadsaktie tillhör en av privatpersonernas värdefullaste investeringar. I bostadsbolagets styrelse tar man hand om den gemensamma egendomen.
Enlig lagen om bostadsaktiebolag måste varje bostadsbolag ha en styrelse. Styrelsen väljs alltid i den ordinära bolagstämman. Typiskt har styrelsen 3-5 medlemmar. Lagen kräver inga specialkunskaper av styrelsemedlemmen utan i princip kan vem som helst bli vald om personen uppfyller lagens allmänna kompetenskrav. Men ingen kan bli vald utan samtycke.
Styrelsen måste ha ordförande. Hans uppgift är att leda styrelsens arbete och samarbeta aktivt med disponenten. Styrelsen grunduppgift däremot är att omsorgsfullt sköta om bolagets ekonomi och själva fastigheten. Styrelsen besluter också om när bolagstämman hålls och vilka ärenden tas upp.
I alla beslut måste styrelsen bevaka aktieägarnas intressen samt behandla dem jämlikt. Egen nytta får inte vara grunden till något beslut. En bra styrelse förstår också betydelsen av en bra disponent. Styrelsen övervakar disponentens verksamhet i bolaget men bär ansvaret för beslut de fattar.
För att kunna sköta om uppdraget ordentligt borde alla styrelsemedlemmar aktivit bekanta sig med lagen samt styrelsens verksamhet och alla bolagets aktuella dokument.
Enligt lagen om bostadsaktiebolag förutsätts att styrelsemedlem är omsorgsfull i beslutsfattandet och i uppgifter. Allting behöver man inte veta själv. Det viktigaste är att man vet var nödvändig information kan hämtas. I alla ärenden som konditionsgranskning, planering av renovering samt beslutfattandet i bolagstämman lönar det sig att använda experter. Genom att investera lite på sakkunnig hjälp kan man spara tusentals euron samt undgå flera fel.
Om något händer bär styrelsemedlemmar och disponenten ansvaret för skadan som de har orsakat avsiktligt eller av vållande. Grunden till ansvaret är objektivt aktsamhetsplikt dvs. vad en omsorgsfull person skulle ha gjort i samma situation.
Det är onödigt att vara rädd för ansvaret i styrelsen. Om man sköter sitt förtroendeuppdrag noggrant och använder stöd av sakkunniga blir det inga problem. Det lönar sig dock i alla fall ha koll på bolagets ansvarsförsäkring.
Marika Sipilä
verksamhetsledare
Finlands Svenska Fastighetsförening