Husbolagens aktier digitaliseras
Mycket har sagts och skrivits om Juha Sipiläs regering och regeringens arbetsmetoder i synnerhet delar åsikter. Det som utan tvekan kan konstateras, oberoende av vad man tycker om regeringens arbete annars, är att regeringen genomfört reformer som är stora och betydelsefulla ur husbolagens synvinkel. Den intressantaste och största reformen är givetvis skapandet av det så kallade bostadsdatasystemet, som kommer att påverka alla husbolag och aktielägenhetsägare inom en snar framtid.
I början av året trädde lagen om bostadsdatasystem och därtill tillhörande lagar ikraft, vilket innebär bl.a. att alla nya husbolag etableras digitalt och deras aktieägare får digitala aktier. Aktiebreven och aktieboken i de husbolag som etablerats före årsskiftet ska stegvis digitaliseras, vilket innebär att uppgifterna om aktielägenheter, lägenhetsägare och pantsättningar samlas i Lantmäteriverkets bostadsdatasystem. Ansvaret för husbolagets aktiebok flyttas över till Lantmäteriverket och därefter byts de fysiska pappersaktiebreven så småningom ut mot en registeranteckning i Lantmäteriverkets aktielägenhetsregister. Efter aktiebrevens digitalisering behöver aktionärerna inte längre förvara ett fysiskt aktiebrev och därmed försvinner förstås risken att aktiebrevet förstörs eller kommer bort. Detta borde försnabba och underlätta köpen av aktielägenheter och snart blir det troligtvis möjligt att genomföra köpen helt och hållet elektroniskt.
Första etappen i aktiernas digitaliseringsprocess är överförandet av aktiebokens upprätthållande till Lantmäteriverket. Bolagets styrelse kan fatta beslutet om att överföra aktieboken och själva överföringen ska göras mellan 1.5.2019 och 31.12.2022. Efter att aktiebokens upprätthållande har överförts kan bolagets aktieägare frivilligt söka registrering av sitt ägande i aktielägenhetsregistret och makulera sitt pappersaktiebrev. När aktierna i ett bolag som överfört aktiebokens upprätthållande senare byter ägare blir det obligatoriskt att byta ut pappersaktiebrevet mot en registrering i aktielägenhetsregistret.
Fast det kan kännas som en stor och krånglig förändring, kommer digitaliseringen till slut att underlätta skötande av husbolagets förvaltning och försnabba köpen av aktielägenheter. Förändringar kommer att ske stegvis och bolagen kommer att ha gott om tid att genomföra digitaliseringen. Som förberedelseåtgärder bör husbolagen se till att anteckningarna i aktieboken är i skick och aktionärerna kan kontrollera att aktiebrevet med säkerhet är där var man tror, så att allt sedan är redo för digiskutten mot en smidigare framtid.
Niklas Lindberg
Jurist, vicehäradshövding
Finlands Svenska Fastighetsförening rf