Husbolag kan framöver inte förbjuda installation av luftvärmepump på lägenhetens balkong utan motivering
Högsta domstolen meddelade den 21 maj 2021 sitt avgörande (HD 2021:32) om en aktieägares rätt att installera en luftvärmepump på balkongen till sin aktielägenhet. En aktieägare på översta våningen i husbolaget hade bett bolaget styrelse om tillstånd att installera en luftvärmepump i efterhand så att genomföringen mellan pumpens inomhus- och utomhusenhet dras genom byggnadens yttervägg.
Styrelsen hade inte beviljat tillstånd, men aktieägaren lät installera luftvärmepumpen trots det. Bolagets styrelse beslutade lägga fram ärendet för bolagsstämman för ett principbeslut. Bolagsstämman beslutade med majoritet att det inte tillåts luftvärmepumpar i bolaget och ålade styrelsen att vidta alla nödvändiga åtgärder för att avlägsna pumpen. Aktieägaren väckte klandertalan över beslutet och en rättsprocess inleddes.
Avgörandet avviker från Fastighetsförbundets linje gällande installation av luftvärmepumpar. Högsta domstolen anser i sitt avgörande att byggnadens yttervägg till den del som den befinner sig mellan aktielägenheten och den tillhörande balkongen ingår i den naturliga helhet som omfattas av aktieägarens besittningsrätt.
Enligt Högsta domstolens avgörande kan ett bostadsaktiebolag inte längre fritt avgöra huruvida det beviljar tillstånd för installation av luftvärmepump på lägenhetsbalkongen eller inte. I avgörandet konstateras dock att aktieägarens rätt till ändringsarbete på balkongen i praktiken är mer begränsad än inne i lägenheten.
Ett bostadsaktiebolag kan fortfarande begränsa en aktieägares rätt att installera en luftvärmepump på balkongen. Enligt avgörandet kan det dock inte förbjudas utan motivering. Här är det viktigt att nogsamt överväga hur bolaget kan skydda sin byggnad och bevarandet av rådande boendeförhållanden. Det måste ställas behövliga villkor för ändringsarbetet och utförandet av arbetet ska övervakas effektivt. Om installationen av en luftvärmepump inte ens genom att ställa villkor är möjlig utan nackdelar för byggnaden eller en annan aktieägare ska möjligheten att neka ändringsarbetet övervägas. Övervägandet sker genom att aktieägarens fördel av ändringsarbetet och nackdelen för bolaget eller en annan aktieägare jämförs.
Liksom hittills ska aktieägaren innan arbetet inleds skriftligen anmäla om ändringsarbetet till bolaget och där redogöra för det tilltänkta ändringsarbetet och hur det är avsett att genomföras.