Hur förbättra husbolagets energihushållning?
Åtgärder för att förbättra energihushållningen i ett husbolag genomförs vanligtvis i tre sammanhang: vid drift och underhåll av fastigheten, som separata energieffektivitetsåtgärder och i samband med renoveringsprojekt. Förbättringsåtgärderna är viktiga. Uppvärmningen, vattnet och elen i fastigheterna stod för cirka 30 procent av husbolagens skötselkostnader 2020.
De ständiga prishöjningarna på energi leder till ökande skötselkostnader, varför husbolagen bör uppmärksamma frågor som gäller effektiviseringen av energihushållningen.
Drift och underhåll av fastigheten
Det är viktigt att både husbolagets ledning och de boende regelbundet får information om hur de förutom sin egen ekonomi även kan påverka husbolagets energihushållning. I åtgärderna för att förbättra energihushållningen kan man särskilja tre centrala steg:
- Motivera – vad är förbrukningens andel av skötselkostnaderna?
- Tydliggöra påverkningsmöjligheterna – vad kan man göra?
- Följa upp resultat och lämna respons – vad har uppnåtts?
Information till de boende och ledningen har i bästa fall stor betydelse för att ändra drift- och konsumtionsvanorna, öka den allmänna kunskapen och den vägen minska boendekostnaderna.
Informationsstyrning endast till de boende har varierande framgång, varför det är viktigt att i styråtgärderna fästa särskild uppmärksamhet vid de möjligheter separata energieffektivitetsåtgärder och renoveringsprojekt ger.
Separata energieffektivitetsåtgärder
Vid driften och underhållet av fastigheten är det ändamålsenligt att regelbundet vidta separata åtgärder för att förbättra energihushållningen. Separata åtgärder för att se över grundinställningarna för ventilationen och uppvärmningen är ofta lönsamma. Här krävs det vanligtvis endast relativt små investeringar.
För att dra igång energieffektivitetsåtgärder förutsätts att husbolagets ledning är medveten om bland annat behovet av reparationer och justeringar i de tekniska systemen. Husbolagets ledning bör fästa särskild uppmärksamhet vid konditionen på kritiska byggnadsdelar och hur de tekniska systemen fungerar.
Eventuella bidrag (ekonomisk styrning) fungerar som morötter för att inleda separata energieffektivitetsåtgärder och renoveringsprojekt.
I samband med renoveringsprojekt
Husbolagets byggnadsdelar, tekniska system och anläggningar har alla sin tekniska livslängd under vilken de servas, underhålls och repareras. I samband med planeringen av renoveringsprojekt gäller allt oftare att fundera på vilka åtgärder det behövs för att främja energieffektivitet, cirkulär ekonomi, kolsnålhet och inomhusluftskvalitet. Renoveringsprojekten får år för år allt mer piska i form av lagstyrning, varför allt mer vikt bör fästas vid planmässigheten i fastighetshållningen.
I bästa fall ger förbättrad energieffektivitet även bättre inomhusklimat, som i sin tur påverkar de boendes trivsel och livskvalitet. I värsta fall exponerar förbättrad energieffektivitet byggnaden för fukt- och mögelskador som kan inverka till exempel på hur egendomens värde bevaras. Husbolagen kan dock förbereda sig på riskerna i samband med förbättrad energieffektivitet genom adekvat riskhantering.
Skribenten är Kiinteistöliitto Uusimaas byggnadstekniska utvecklingschef Jari Virta.