Hallitusbrändäys – mistä oikeita ihmisiä hallituksiin?
Tapahtuipa oikeassa elämässä tänä keväänä. Olin jälleen pienen taloyhtiön varsinaisessa yhtiökokouksessa puheenjohtajana. Kaikki sujui kuin rasvattu, kunnes päästiin hallituksen valintaa koskevaan kohtaan. Jokaiselta suunnalta kuului muminaa, jopa pieniä huudahduksia ”minä en ainakaan lähde hallitukseen”.
Olin useaan otteeseen ennen kokousta ollut tekemisissä edellisen hallituksen kanssa, joka vaikutti hyvin osaavalta ja ammattitaitoiselta. Mutta, jälleen taustalla se sama vanha stoori kuin monessa muussakin taloyhtiössä. Vanha hallitus ei jaksanut enää kuunnella niitä ”katsomosta huutelijoita”, joiden ainut tehtävä oli vaikeuttaa hallituksen työskentelyä ja esittää koko ajan jotain vaatimuksia.
Väännön jälkeen hallitus saatiin kuitenkin muodostettua ja vanha hallitus päätti jatkaa. Pamautin nuijaa ja kuulin itseni toteavan ääneen, että nyt kun saatiin hyvä hallitus, niin annetaan heille seuraavaksi kaudeksi työrauha.
Hallituspaikka ei ole haluttu paikka. Siihen liitetään liikaa vastuukysymyksiä, siitä maksetaan vähän ja se vie aikaa ns. oikealta elämältä. Ja siihen päälle kun lisätään ne jotkut hallituksen ulkopuoliset osakkaat, joiden ainut tehtävä on odottaa pientä virhettä, jonka johdosta voi arvostella hallitusta.
Mielestäni edunvalvontajärjestöt eivät ole täysin onnistuneet hallitustyön brändäämisessä. Brändäys on myönteistä arvon luontia jollekin asialle. Sitä ei luoda keskustelemalla siitä, kuinka tietosuoja-asiat täytyy tänä keväänä huomioida tai kuinka pahasti voi mokata, kun ei tarkkaile talvisin jäätilanteita. Tärkeitä toki nuokin asiat, mutta tärkeämpää olisi keskittyä siihen, millä saadaan oikeita ja innostuneita ihmisiä hallituksiin. Tavallisia ihmisiä, joiden tarkoitus on pitää parhaan taitonsa mukaan huolta kiinteistöomaisuudestamme ilman oman edun tavoittelua.
Haastan kiinteistöalan asiantuntijat, taloyhtiöiden osakkaat ja isännöitsijät puhumaan positiivisen hallitustyön puolesta. Ei kaikkea tarvitse tietää mennessään hallitukseen – tärkeintä on ymmärtää, että jos ei jotain tiedä, niin kysyy niiltä, jotka tietävät.
Kirjoittaja on Kiinteistöliitto Uusimaan lakimies Kirsi Ruutu. Toivoisitteko Kirsin tai muun lakimiehistämme asiantuntijaksi tai puheenjohtajaksi yhtiön kokoukseen? Tutustu toimeksiantopalveluihimme. Kiinteistöliitto Uusimaan jäsentaloyhtiöiden hallituksen edustajat saavat suorittaa jäsenetuna Hyväksytty Taloyhtiön Hallituksen Jäsen HTHJ -verkkokurssin.