Hallitus hereillä ja taloyhtiön talous kuntoon
Pitkän aikavälin taloussuunnitelma
Asunto-osakeyhtiöiden talouden suunnitelmallisuus on kuin vankka perusta, jolle taloyhtiön menestys rakentuu. Se ei ole vain laskelmien ja budjettien laatimista, vaan se on jatkuvaa arviointia, ennakointia ja päätösten tekemistä. Yhtiön on tärkeää ennakoida ja varautua, eikä vain reagoida.
Kestävän taloudenpidon ensimmäinen askel on laatia pitkän aikavälin taloussuunnitelma. Tämä suunnitelma kattaa useamman vuoden jakson ja sisältää arvion yhtiön tuloista ja menoista sekä tarvittavista korjauksista ja investoinneista. Hyvin laadittu taloussuunnitelma auttaa hallitsemaan riskejä ja varmistamaan, että taloyhtiön talous on kestävällä pohjalla myös tulevaisuudessa.
Taloyhtiön strategia
Taloyhtiöllä voi olla tasoa kohottava strategia, tason säilyttävä strategia tai loppuun käyttävä srtategia. Strategia voi olla myös edellisten yhdistelmä, jolloin esimerkiksi suunnitelmallisesti ja harkitusti käytetään jokin rakennusosa loppuun ja sitten uusitaan ajankohdan tasoa vastaavaksi. Tärkeintä kuitenkin on, että yhtiöllä on suunniteltu strategia ja tavoite, jonka toteutumista seurataan ja, josta osakkaat ovat tietoisia. Pitkän aikavälin strategia linjaa, minkälaisia päätöksiä yhtiössä tehdään. Tällöin remonttien ja kunnostustöiden yhteydessä huomioidaan erityisesti ne suunnitelman mukaiset asiat, joita osakkaat ja asukkaat pitävät tärkeinä.
Yhtiön pitkän aikavälin taloussuunnitelma ja strategia sekä niiden noudattamien säästää osakkaiden rahoja, ettei käy niin kuin jo joissain tapauksissa on käynyt. On yhtiöitä, joissa on pari vuotta sitten uusittu lämmönvaihtimet ja huippuimurit yli sadalla tuhannella eurolla, ja nyt päätetty vaihtaa lämmitysmuotoa, jolloin pari vuotta sitten tehdyt hankinnat ovat jääneet tarpeettomiksi.
Hallituksen vastuu
Asunto-osakeyhtiön hallituksella on keskeinen rooli talousarvion laatimisessa ja sen hyväksymisessä. Talousarvio on osa taloyhtiön pitkän aikavälin suunnitelmaa. Tässä on joitakin hallituksen tärkeimpiä tehtäviä talousarvion laadinnassa.
Hallituksen ensimmäinen tehtävä on arvioida taloyhtiön tulevia tuloja ja menoja. Tämä sisältää muun muassa asukkailta saatavat vastikkeet, vuokratulot, mahdolliset muut tulot sekä taloyhtiön juoksevat kulut, kuten kiinteistön ylläpidon kustannukset, vakuutukset, hallinnolliset kulut jne.
Talousarvoin laadinnassa on tärkeää keskittyä tulevaan eikä vain kopioida edellisen tilikauden toteutuneita lukuja. Hallituksen on arvioitava tarvittavat investoinnit ja korjaukset tulevalle vuodelle noudattaen yhtiön pitkän aikavälin suunnitelmaa.
Hallituksen tehtävänä on varmistaa, että talousarvio on tasapainossa. Tämä voi vaatia tasapainottamista esimerkiksi vastikkeiden korotuksilla tai kulusäästöillä, jotta varmistetaan, että taloyhtiö pystyy kattamaan kaikki kustannuksensa ilman taloudellisia vaikeuksia ja ilman isompia yllätyksiä.
Talousarvion esitteleminen ja hyväksyminen yhtiökokouksessa
Lopuksi hallituksen on esiteltävä laadittu talousarvio yhtiökokoukselle. Yhtiökokous käsittelee talousarvion ja tekee siihen tarvittavat muutokset ennen sen hyväksymistä. Yhtiökokous on lopullinen päättävä elin talousarvion suhteen, mutta hallituksen rooli on keskeinen valmistelun ja ehdotusten tekemisessä.
Yhteenvetona voidaan todeta, että talouden suunnitelmallisuus on elintärkeää asunto-osakeyhtiön menestyksen kannalta. Hyvin laadittu taloussuunnitelma, strategia sekä asukkaiden osallistaminen ovat kaikki avainasemassa varmistettaessa talouden pitkän aikavälin kestävyys ja taloyhtiön menestys.
Hallitus varaudu – älä reagoi!
Ville Hopsu
neuvontalakimies
Kiinteistöliitto Uusimaa