Få bättre fjärrvärme – tips för att minska husbolagets uppvärmningskostnader
Fjärrvärmebolagen svänger på priset på fjärrvärme lite hur som helst. I Helsingfors har Helen höjt priset på fjärrvärme kraftigt, vilket gör husbolagen fundersamma och leder till att budgetarna måste göras om. Vad hjälper då husbolag med fjärrvärme som vill minska sin förbrukning?
Här några tips som kan effektivisera fjärrvärmeanvändningen och minska förbrukningen. Dessutom några länkar till olika aktörer, som det säkert finns flera av.
Uppvärmningssystem
Det är viktigt att följa rumstemperaturerna för att veta om uppvärmningssystemet fungerar rätt och kostnadseffektivt. Det bör räcka med en temperatur på max. 21–22 oC i bostäderna. När uppvärmningssystemet fungerar som det ska, ska temperaturen i alla lägenheter vara jämn oberoende av utetemperaturen.
I vattenburna uppvärmningssystem regleras temperaturen på vattnet till elementen automatiskt efter utetemperaturen, man talar om en reglerkurva. Ju kallare det är ute, desto högre temperatur på vattnet till elementen. Målet är att inomhustemperaturen alltid ska vara densamma.
Om inomhustemperaturerna varierar på olika håll i fastigheten är det ett tecken på obalans i systemet. När ventilerna och även termostaterna i systemet blir gamla fungerar de inte längre på önskat sätt.
Den tekniska livslängden för ventiler och termostater i vattenburna elementuppvärmningssystem är 15–20 år. Fjärrvärmecentralens livslängd anses vara cirka 20–25 år.
Det är värt att beakta att enbart ett byte av värmekälla, t.ex. till jordvärme, inte avhjälper fel och brister i uppvärmningssystemet, vilka med säkerhet uppstår mot slutet av den tekniska livscykeln.
Elementtermostater
I bostadsutrymmena har elementventilerna termostater. Termostatens uppgift är att känna av rumstemperaturen och reagera på förändringar i inomhusklimatet så att rumstemperaturen håller sig vid det inställda värdet.
På marknaden finns smarta termostater som möjliggör bättre reglering av rumstemperaturen. Om man är aktiv nog att t.ex. sänka nattemperaturen kan det göras med en smart termostat.
Intelligent värmereglering
Om värmeregleringens reglerkurva är felaktigt inställd kan det visa sig i att det alltid eller endast vid vissa utetemperaturer är för varmt i bostäderna. Ett problem i temperaturregleringen är att förutse förändringar i utetemperaturen, som när behöver man höja temperaturen t.ex. till natten, då det lovats köld eller tvärtom? På det problemet kan en traditionell reglerkurva inte svara.
Intelligent värmereglerautomatik tar hänsyn till både temperaturen i bostäderna och förändringar i väderleken när värmen regleras. En av de stora visdomarna i intelligent automatik är att den vet den rådande inomhustemperaturen. Till ett smart fjärrvärmehus hör fortlöpande kontroll av uppvärmningen, resultatenlig reglering och uppföljning av förbrukningen.
Underhållet och uppföljningen av intelligenta uppvärmningssystem kan överlåtas till professionella i branschen, som även kan serva aggregatet vid behov.
Fjärrvärmecentral
Fjärrvärmecentralen överför värme från fjärrvärmebolagets vatten till husbolagets eget uppvärmningssystem med hjälp av värmeväxlare. Tekniken i fjärrvärmecentralerna har utvecklats så att värmen kan utnyttjas effektivare, bl.a. genom mellanstegsanslutning och intelligent värmereglering. Dessutom är det möjligt att antingen genast eller senare välja t.ex. en frånluftsvärmepump till värmeväxlaren, dvs. då talar man om ett hybridsystem.
Frånluftsvärmepump
Till en hybridfjärrvärmecentral kan man ansluta olika värmekällor som komplement till fjärrvärmen. En bra lösning är en frånluftsvärmepump. Värmen i frånluften tas till vara i den mekaniska frånluftsventilationen och används i värmecentralen. Frånluften erbjuder både sommar och vinter rumstempererad luft där värmeenergin går till spillo om den inte tas tillvara. På våra medlemssidor finns en guide om frånluftsvärmepumpar (PILP-opas) som redogör bl.a. för processen att skaffa en frånluftsvärmepump.
Sammanfattning
Det finns gott om alternativ även för fjärruppvärmda husbolag. Man behöver nödvändigtvis inte byta värmekälla, utan det går att effektivisera och förädla det nuvarande systemet så att det blir mer förnuftigt. Att effektivisera det nuvarande systemet är säkert det enklaste och snabbaste sättet att skära ner på överloppsförbrukning och utnyttja sparpotential. Att minska överloppsförbrukningen visar sig i bättre inomhusluft och trivsammare boende.
Det är viktigt att låta planera alla projekt som husbolaget står i färd med att vidta. En bra planering är projektets ryggrad. Utan planering kan man råka illa ut med sitt projekt.
Tekniken kan vara svår att förstå i synnerhet för beslutsfattare i husbolaget som inte är bekanta med teknik. Om den här artikeln känns som besvärlig jargong, rekommenderar jag anskaffning av Taloyhtiön hallituksen ABC, där det redogörs för installationsteknik på klarspråk (på finska).
Nyttiga länkar (de flesta på finska):
På Fastighetsförbundets webbplats PILP-opas >>
På Talotekniikkainfo.fi videon 70-luvun kerrostalon energiaremontti
Smarta termostater Danfoss och tjänster Wattinen
Fjärrvärmebolagens egna tjänster för energieffektivitet Fortum och Helen
Fjärrvärmecentraler HögforsGST och HybridLTO
Skribenten är Kiinteistöliitto Uusimaas VVS-expert Arto Kemppainen.