Energiakriisi voi johtaa taloyhtiön kassan tyhjenemiseen – mitä tehdä?
Viime aikoina voimakkaasti nousussa olleet energiakustannukset ovat nostaneet yhä useamman taloyhtiön huolen rahojen riittävyydestä ensi talvena. Mikäli kassassa ei ole puskurirahaa, saattaa eteen tulla ylimääräisen yhtiökokouksen koolle kutsuminen ja hoitovastikkeen korottaminen taikka ylimääräisen hoitovastikkeen kerääminen.
Budjetti hallituksen ohjenuorana
Yhtiökokous hyväksyy taloyhtiön budjetin tilikaudelle. Hallitus voi puolestaan tämän budjetin sisällä toimia suhteellinen vapaasti. Vaikka budjetti yritetäänkin laatia mahdollisimman hyvin todellisuutta vastaavaksi, toisinaan tulee eteen yllättäviä kustannuksia, kuten jokin aiheutuva vahinko taikka esimerkiksi nyt voimakkaasti nousussa olleet energiakustannukset. Mikäli kassassa ei ole ns. puskuria, joudutaan rahaa hankkimaan jostain. Käytännössä tämä tarkoittaa osakkailta kerättäviä ylimääräisiä vastikkeita, vastikkeen korottamista taikka pankista haettavaa lainaa. Pelkät pankkilainan perustamiskustannukset saattavat kuitenkin olla niin merkittävät, että varteenotettavampi keino yllättävien menojen paikkaamiseen voi usein olla vastikkeen korottaminen taikka ylimääräisen vastikkeen kerääminen.
Ylimääräinen yhtiökokous koolle
Vastikkeen nostamisessa taikka ylimääräisen vastikkeen perimisessä on kyse yhtiökokouksen toimivaltaan kuuluvasta asiasta. Hallitus ei voi päättää siitä itse. Päätöksen tekemistä varten hallituksen tulee kutsua koolle ylimääräinen yhtiökokous ja esittää siellä nähdäkseen paras ratkaisuehdotus tilanteeseen. Kutsu on lähetettävä viimeistään kaksi viikkoa ennen yhtiökokouksen aiottua ajankohtaa. Sekä vastikkeen korottamisesta että ylimääräisen vastikkeen keräämisestä tehdään päätös tavanomaisella enemmistöllä. Mikäli ollaan sitä mieltä, että kyse on kertaluonteisesta kustannusnoususta, lienee ylimääräisen vastikkeen periminen parempi vaihtoehto. Jos taas kustannusnousun arvellaan olevan pysyvämpi, on vastikkeen korottaminen luultavasti toimivampi vaihtoehto.
Miten varautua?
Vastikkeen korottaminen mahdollistaa myös puskurirahaston keräämisen taloyhtiölle. Puskurirahastolla tarkoitetaan n. 2–3 kuukauden tavanomaisia kustannuksia vastaavaa summaa yllättävien kustannusten varalle. Taloyhtiöllä olisi hyvä olla aina tällainen summa tilillään. Yksi vaihtoehto varautua yllättäviin kustannuksiin on myös yhtiökokouksessa hallitukselle annettava valtuutus periä ylimääräinen yhden tai kahden kuukauden vastike tilikauden tai hallituksen toimikauden aikana. Näin ollen taloyhtiö voi välttää ylimääräisen yhtiökokouksen koolle kutsumisen, jos eteen tulee jotain yllättävää. Mikäli ylimääräinen vastike joudutaan perimään, on hallituksen esitettävä siitä selvitys seuraavassa yhtiökokouksessa ja osoitettava miksi ylimääräinen vastike on peritty.
Kirjoittaja on Kiinteistöliitto Uusimaan lakimies Niklas Nygren.