Energia- ja ilmastoviisaus kiinteistönpidossa
Taloyhtiön elinkaarenaikaiset ilmastopäästöt muodostuvat pääasiassa rakennuksen käytön ja ylläpidon aikana, mutta ne määräytyvät suurelta osin rakentamisen suunnitteluvaiheessa. Taloyhtiöissä onkin pohdittava, miten yhtiön voimavarat kannattaa hyödyntää, jotta kiinteistöpidossa tehtävillä valinnoilla saadaan aikaan mahdollisimman hyvä lopputulos energiatalouden ja ilmastopäästöjen näkökulmasta.
Kiinteistön käytön ja ylläpidon aikaisiin ilmastopäästöihin ja energiatalouteen voidaan vaikuttaa jonkin verran asumis- ja käyttötottumusten muutoksilla. Tyypillisiä vaikuttamiskeinoja ovat sisälämpötilan alentaminen, vedenkulutuksen vähentäminen sekä päästöttömän kiinteistö- ja huoneistosähkön hyödyntäminen.
Suurimmat vaikuttamismahdollisuudet liittyvät kuitenkin uudis- ja korjaushankkeiden suunnitteluvaiheeseen, kun rakennusosat ja talotekniset järjestelmät (LVI) suunnitellaan energiataloudellisiksi, vähäpäästöisiksi, pitkäikäisiksi ja materiaaleiltaan uudelleenkäytettäviksi.
Vanhojen taloyhtiöiden osalta on huomioitava, että niiden talotekniset järjestelmät ovat varsin usein energiatalouden näkökulmasta alkeellisia nykyaikaisiin järjestelmiin verrattuna. Tulevina vuosina taloteknisten järjestelmien digitalisointi tulleekin yleistymään energiankulutuksen hillinnässä. Digitalisoinnin avulla taloteknisten järjestelmien toimintaan ja niissä havaittuihin ongelmiin voidaan puuttua hyvinkin nopeasti.
Kiinteistön elinkaarenaikaisia päästöjä voidaan arvioida esimerkiksi elinkaariarvioinnin (LCA) avulla. Elinkaariarvioinnin perusteella kiinteistön käyttöä, ylläpitoa ja korjaamista voidaan ohjata kohti vähähiilisempää ja energiataloudellisempaa kiinteistönpitoa. Kiinteistönomistajien on hyvä varautua vähähiilisempään kiinteistönpitoon koska uusiutuva rakennuslaki tullee heittämään omat mausteensa ilmastopäästöjen hillintään.
Kirjoittaja on Kiinteistöliitto Uusimaan rakennustekninen kehityspäällikkö, tekniikan tohtori Jari Virta.