Brandvarnaren räddar
Ljus och stämningsbelysning lyser igen upp hem och gårdar och sprider stämning och glädje. Också ugnen och spisen är snart i flitig användning när julens delikatesser tillreds. Det är dags att påminna om hur var och en för sin del kan se till brandsäkerheten. Dessa enkla, men viktiga råd, som att brinnande ljus aldrig ska lämnas obevakade, gäller oss alla.
Enligt Räddningsväsendets statistik 2018–2022 inträffar det i Finland varje år cirka 3 000 bränder i bostadshus. År 2022 omkom totalt 49 människor och 287 skadades i byggnadsbränder. Enligt den nämnda statistiken fungerade brandvarnaren endast i elva av dödsbränderna 2022. I två fall fungerade brandvarnaren inte, i 16 fall fanns det ingen brandvarnare överhuvudtaget och i resten av fallen fanns det inte uppgifter om brandvarnarens funktion. Brandvarnare har konstaterats vara ett av de mest effektiva sätten att minska dödsbränder (Räddningsbranschens Centralorganisation i Finland, spek.fi).
För närvarande är principen den att den boende själv ansvarar för att skaffa brandvarnare till bostaden och att se till att den fungerar, om husbolaget inte har brandvarnare som är kopplade till elnätet. Det här kan ibland leda till att det saknas brandvarnare helt eller att de inte fungerar eftersom man har glömt att byta batteri. Husbolagen bör i sin kommunikation påminna om vikten av att skaffa brandvarnare och att byta batteri.
I fråga om detta kommer situationen att bli en annan i och med att räddningslagen ändras. Ansvaret för att skaffa och underhålla brandvarnare i bostäder övergår till byggnadens ägare, som till exempel husbolagen, från ingången av 2026. Den boende ska dock se till att varnaren används i enlighet med anvisningen samt anmäla eventuella fel till bostadsbolaget. I och med ändringen blir det enklare för bolaget att säkerställa att det finns brandvarnare i varje bostad, och att det inte beror på hur omsorgsfull den boende är. Också underhållet blir enklare när det finns uppgifter om batteriernas varaktighet och användningstid samt när själva brandvarnaren bör bytas ut.
Lagen träder i kraft redan från ingången av 2024, men ändringen i fråga med en övergångstid på två år. Bolagen har därmed tid att planera hur detta ska ordnas i praktiken. Eftersom frågan måste beaktas i budgeten, och utredningen och planeringen av ändringen tar sin egen tid, bör styrelsen och disponenten snart sätta sig in i frågan och lägga fram den för bolagsstämman i tid.
Före det kan var och en av oss se till att vi skaffar oss tillräckligt med brandsäkerhetsutrustning i hemmet, som släckningsfilt eller handsläckare. Det är viktigt att också se till att det finns tillräckligt många brandvarnare och att de fungerar. I trygg väntan på julen!
Jonna Puolanto
jurist, vicehäradshövding
Kiinteistöliitto Uusimaa