Bostadsbolagets bastu värms upp för de boende
Bostadsbolagets bastu är avsedd för användning av de boende i bolaget. Hur bör man förhålla sig till en boende som tar med sig personer utanför huset till bastun?
De gemensamma utrymmena i ett bostadsbolag är avsedda för alla som bor i huset. Dessa utrymmen inkluderar till exempel tvättstugan, källarförråd, cykelrum och bastu. Bastun kan ofta användas både på en reserverad bastutid och gemensamt, till exempel som en så kallad ”länkbastu”. Den boende kan själv välja om och hur ofta de använder bastun, beroende på tillgängligheten.
För användning av gemensamma utrymmen, inklusive bastun, betalar man oftast en avgift, precis som för parkeringsplatser och tvättstugor. Lagen har inga bestämmelser om dessa avgifter, så bolaget kan också erbjuda dessa tjänster kostnadsfritt utan att bryta mot principen om jämlik behandling av aktieägarna. Det är mycket vanligt att en liten månadsavgift tas ut för den reserverade bastutiden, medan länkbastun ofta är gratis.
Vanlig användning av bastun kan inkludera att ibland ta med sig egna gäster. Om det däremot blir en regelbunden vana kan styrelsen ingripa genom att informera den boende om att bastun främst är avsedd för dennes bruk och att det inte är normalt att regelbundet bjuda in andra varje vecka. Om den boende har en gäst på besök och vill ta med den personen till bastun under sin egen bastutid finns det ingen lag som förbjuder det. Om barnbarn hälsar på hos sina mor- och farföräldrar tas de ofta med till bastun, och detsamma gäller om en partner är på besök.
Sunt förnuft är bra att använda i situationer där lagen inte ger stöd. Om någon tillfälligt badar bastu med en eller två andra i bostadsbolagets bastu betyder det inte nödvändigtvis att den boende bryter mot ordningsreglerna. Men om det regelbundet samlas vänner för att bada bastu, hålls oväsen och eventuellt stökas det ner, blir situationen allvarligare och då kan styrelsen ingripa. Varje situation måste dock behandlas individuellt, och det är svårt att ge några allmänna riktlinjer.
Det är alltid bra att komma överens inom bolaget. Styrelsen kan skapa gemensamma regler för de boende, både för bastun och till exempel tvättstugan. Dessa regler bör naturligtvis också meddelas alla boende. Och om det finns lediga bastutider utanför de reserverade tiderna, varför inte låta de boende hyra dem, så att hyresintäkterna kan täcka vattenförbrukningen och städningen av utrymmet? På detta sätt har många bolag hanterat sina samlingslokaler.
Förståelse ger utrymme – även i bastun.
Marika Sipilä
Verksamhetsledare
Finlands Svenska Fastighetsförening