Boendet i Helsingfors blir dyrare i rask fart
Helsingfors är klar etta vid en granskning av kostnadsökningarna under fem år. 2015–2020 steg fastighetsskatterna och andra kommunala avgifter för bostadsfastigheter sammanlagt med 18,1 procent. Kostnaderna steg klart mest i Helsingfors som redan annars är dyrt. Därnäst följer av de stora städerna Esbo där boendet steg med 12 procent. I Vanda var kostnadsökningen 6 procent, dvs. den låg under landets genomsnitt på 7,2 procent.
”I Helsingfors är fastighetsskatterna och fjärrvärmen de största bidragande faktorerna till kostnadsökningen. Under fem år har fjärrvärmen i Helsingfors stigit med 24 procent. I fjol såg läget ännu värre ut, så det är att hoppas att den sjunkande pristrenden fortsätter”, konstaterar Mika Heikkilä som är verksamhetsledare på Kiinteistöliitto Uusimaa.
I årets Indexhusjämförelse deltog som i fjol 59 städer och kommuner, där de jämförda fastighetskostnaderna steg i totalt 49 kommuner.
Utvecklingen av indexhusets fjärrvärmekostnader 2016–2020
Fjolårets kostnadsökningar i de största kommunerna måttliga – Helsingfors toppar fortfarande
Ökningen på listan över de tio största städerna var 0,6 procent jämfört med i fjol. Helsingfors fortsätter att toppa listan över de största städerna trots de sänkta jämförelsekostnaderna för fjärrvärme och el. I Helsingfors är kostnaderna per kvadratmeter i år 3,03 euro, mot att genomsnittet är 2,77 euro. Av de största städerna hittas de förmånligaste utfallen i Uleåborg och Vanda. I Uleåborg är kostnaderna per kvadratmeter 2,45 euro i månaden och i Vanda 2,56 euro.
Fjärrvärmen är den klart största utgiftsposten i bostadsfastigheterna med en andel på nästan 50 procent (se figuren nedan).
Sedan 2001 har Fastighetsförbundet varje höst gjort en jämförelse av skatter och andra kommunala kostnader för standardhus, s.k. indexhus, i vårt lands största städer med tillämpande av gällande avgiftsgrunder och taxor. Ett indexhus är ett flervåningsbostadshus på 10 000 kubikmeter och 40 lägenheter som står på egen tomt i stadscentrumets rutplaneområde. Energi- och vattenkonsumtionen i huset är genomsnittliga, likaså antalet avfallskärl och tömningsintervallerna.
Det datamaterial i Indexhus 2020 som nu publiceras har samlats in av KTI Kiinteistötieto på uppdrag av Fastighetsförbundet som beställare och samordnare. Sammantaget 59 städer och kommuner är med i undersökningen. Indexhusets jämförelsekostnader täcker i genomsnitt drygt hälften av alla skötselkostnader i flervåningshusbolag. I jämförelsestäderna bor det något över fyra miljoner personer. Utanför jämförelsen blir köpta, privata marknadstjänster som disponentskap och fastighetsservice. Uppgifterna är från september 2020.
Läs mer om resultaten för Indexhus 2020 på Fastighetsförbundets webbplats (på finska)>>
Närmare information:
Mika Heikkilä, verksamhetsledare, Kiinteistöliitto Uusimaa, tfn 050 5910995
Juho Järvinen, ekonomi- och skatteexpert, Fastighetsförbundet, tfn 040 1347236
Jukka Kero, chefsekonomist, Fastighetsförbundet, tfn 050 5480231